Η ανάπτυξη στο ποδόσφαιρο συμβαδίζει με τα δικαιώματα

Η νέα, μεγάλη έρευνα της FIFPRO αποδεικνύει πως χωρίς σεβασμό στα δικαιώματα των παικτών, η ποδοσφαιρική αγορά δεν μπορεί να ανθίσει. Καταλήγει, επίσης, σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την Ελλάδα.

podosfairo

H FIFPRO, ο παγκόσμιος σύνδεσμος επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, κυκλοφόρησε τη νέα έρευνα με τίτλο «Shaping Our Future», η οποία εξετάζει ενδελεχώς τις παγκόσμιες ροές εσόδων και τις εργασιακές συνθήκες των παικτών, με στόχο την επίτευξη ενός περισσότερου σταθερού και βιώσιμου ποδοσφαιρικού περιβάλλοντος. Η έρευνα, η οποία επεκτείνεται σε 61 σελίδες, έχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για τις τάσεις του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, όσο και για την Ελλάδα. Βασίζεται σε δεδομένα από 79 χώρες, μεταξύ των οποίων και η δική μας και συνδυάζει οικονομικά δεδομένα με πληροφορίες της FIFPRO σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των ποδοσφαιριστών παγκοσμίως. Με τη μεθοδολογία αυτή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στις χώρες που τα προσωπικά, ατομικά, οικονομικά και εργασιακά δικαιώματα είναι ισχυρά, είναι πιθανότερη η ανάπτυξη μιας ισχυρής ποδοσφαιρικής οικονομίας. 

Επί της ουσίας, από το «Shaping Our Future» διαπιστώνεται ότι τα εγχώρια ποδοσφαιρικά περιβάλλοντα με σταθερή διακυβέρνηση, συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων και συλλογικές συμβάσεις με τους συνδέσμους παικτών δεν οδηγούν απλά σε καλύτερες συνθήκες για τους παίκτες, αλλά επίσης αυξάνουν τη σταθερότητα της αγοράς και την ανάπτυξή της. Ανάμεσα στα ευρήματα-κλειδιά, είναι ότι οι χώρες με λειτουργικό σύστημα και σταθερές εργασιακές συνθήκες αποτελούν λιγότερο από το 1/3 του δείγματος. Η απουσία βασικών εργασιακών προδιαγραφών δημιουργεί αστάθεια και υποσκάπτει την ανάπτυξη. Περισσότερο από το 70% των χωρών έχουν ετήσια μπάτζετ ομάδων κάτω των 10 εκατομμυρίων, ενώ οι 30 από τις 79 εγχώριες ποδοσφαιρικές αγορές έχουν λαμβάνειν λιγότερα από πέντε εκατομμύρια δολάρια από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.  Επίσης, η FIFPRO υπογραμμίζει την απουσία εθνικών και διεθνών συστημάτων προστασίας, τα οποία να εξασφαλίζουν ότι οι παίκτες λαμβάνουν τα δεδουλευμένα τους.

Η θέση της Ελλάδας

Σχετικά με τις εγχώριες ποδοσφαιρικές αγορές και τις συνθήκες των ποδοσφαιριστών, η έρευνα έχει χωρίσει τις χώρες σε πέντε γκρουπ και η Ελλάδα βρίσκεται στο τρίτο, το οποίο περιγράφεται ως: «Ένα μεγάλο γκρουπ από ποδοσφαιρικές αγορές με οικονομική αστάθεια, η οποία συνδυάζεται συχνά με κατώτερης ποιότητας διακυβέρνηση και συνθήκες εργασίας». Όσον αφορά τα τηλεοπτικά χρήματα, η χώρα μας… παίζει στην τρίτη κατηγορία, στη χαμηλότερη. Τη στιγμή που η ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών ανοίγει νέες ευκαιρίες, η Ελλάδα δεν φαίνεται ικανή να ακολουθήσει τις τάσεις. Στην τρίτη κατηγορία, βρίσκονται οι χώρες με «ταβάνι» τα 25 εκατομμύρια από τηλεοπτικά συμβόλαια και στο γκρουπ αυτό φιγουράρουν, πέραν της Ελλάδας, αφρικανικές χώρες όπως η Ζιμπάμπουε, η Ζάμπια και η Κένυα, κάποιες βαλκανικές, όπως η Βόρεια Μακεδονία, η Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο, αλλά και η Ρωσία με το Ισραήλ. 

«Υπάρχουν περίπου 48 χώρες στην παγκόσμια ποδοσφαιρική αγορά, οι οποίες δεν παράγουν περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ για τα εγχώρια δικαιώματα Μέσων και μετάδοσης. Καθώς η περιορισμένη αγορά τηλεοπτικών δικαιωμάτων συχνά αντανακλά τους περιορισμούς στην εμπορική εκμετάλλευση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στις εγχώριες αγορές, η τάση εστιάζει σε έναν σημαντικό αριθμό χωρών που δεν μπορούν να χτίσουν τον επαγγελματικό τους τομέα αποκλειστικά με εμπορικά έσοδα. Σε αυτές τις αγορές, οι συλλογικές συμφωνίες και οι συνθήκες διακυβέρνησης, όπως επίσης και άλλες, μη οικονομικές, εργασιακές και αγωνιστικές συνθήκες, είναι μείζονος σημασίας για την παροχή ενός σταθερού και επαγγελματικού περιβάλλοντος για τους παίκτες, τις ομάδες ,τους φιλάθλους και άλλους συνεργάτες της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας. Έτσι, για την πλειοψηφία των εγχώριων ποδοσφαιρικών αγορών, τα τηλεοπτικά δικαιώματα δεν είναι αρκετά για να δημιουργήσουν επαρκή έσοδα ανά σύλλογο και σίγουρα όχι αρκετά για να παρέχουν εισροές αλληλεγγύης στις χαμηλότερες κατηγορίες, ενίοτε ούτε καν στις υποδομές», αναφέρει χαρακτηριστικά η έρευνα, σε μια περιγραφή που θυμίζει αρκετά από τα ενδημικά προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Φαύλος κύκλος, με λίγα λόγια.

Χαμηλές προσελεύσεις, προβλήματα στις πληρωμές

H Eλλάδα βρίσκεται χαμηλά και στην παρουσία φιλάθλων για το 2019, με 5.146 μέσο όρο. Είναι χαμηλότερα από Σουηδία, Νορβηγία, Ισραήλ, αλλά υψηλότερα από Κροατία, Ρουμανία, Ουγγαρία. Αντίστοιχη είναι η θέση της και σε βάθος δεκαετίας, με μέσο όρο που κινείται λίγο πάνω από τις 5.000, αλλά αρκετά κάτω από τις 10.000. Είναι προφανές ότι η υποβάθμιση του προϊόντος, παίζει το δικό της ρόλο σε’ αυτό.

Σε επίπεδο σταθερότητας και συνθηκών εργασίας, η Ελλάδα βρίσκεται στο τέταρτο από τα έξι γκρουπ που δημιουργήθηκαν και στην περιγραφή του ισχύουν τα ίδια με παραπάνω. Αξίζει να σημειωθούν τα όσα αναφέρονται για τους ποδοσφαιριστές: «Οι παίκτες σε αυτές τις ποδοσφαιρικές αγορές μπορούν, περιστασιακά, να επωφεληθούν ακόμα από μεγάλα συμβόλαια. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ωστόσο αντιμετωπίζουν προκλήσεις σχετικά με τις συνθήκες εργασίας τους. Επιπρόσθετα, καθυστερημένες πληρωμές ή αποφυγή πληρωμών είναι συχνά φαινόμενα, γεγονός που οδηγεί όχι μόνο σε δυσκολίες για τους ποδοσφαιριστές, αλλά και προκαλεί σημαντικές βλάβες στη  συνολική ποδοσφαιρική ανάπτυξη των χωρών». Γίνεται επίσης αναφορά στις συχνές νομικές διενέξεις μεταξύ ομάδων και παικτών για τα δεδουλευμένα τους.

Η FIFPRO ζητά την υιοθέτηση παγκόσμιων μηχανισμών προστασίας των μισθών, επενδύσεις στους παίκτες και τις συνθήκες εργασίας τους, νέα ανταγωνιστικά μοντέλα σε όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού, καθώς και συλλογικές διαπραγματεύσεις από την πλευρά των παικτών, οι οποίοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Οι προτάσεις της έχουν πλάνο δεκαετίας. Αυτά, ως γενική προσέγγιση. Κάθε χώρα, φυσικά, έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Και κρίνοντας από τη θέση της Ελλάδας, μοιάζει πιθανότερο το χάσμα με τις υπόλοιπες χώρες να γίνει μεγαλύτερο, παρά να γεφυρωθεί.

 Το δεδομένο είναι ότι υπάρχουν χαραγμένοι δρόμοι και λύσεις. Το ζητούμενο είναι αν υπάρχει θέληση για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για τους ποδοσφαιριστές, να ακουστεί περισσότερο η άποψή τους και για να υπάρξει, τελικά, ανάπτυξη που θα αφορά ολόκληρο το ποδοσφαιρικό οικοσύστημα…

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…