Η Αμάλ, ένα αστυνόδευτο προσφυγόπουλο θα περπατήσει 8.000 χιλιόμετρα για να συναντήσει τη μητέρα της

Στις 27 Ιουλίου, θα ξεκινήσει από τα σύνορα της Συρίας, θα διασχίσει την Τουρκία, για να έρθει στην Ελλάδα και να συνεχίσει στην Ευρώπη μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο αναζητώντας τη μητέρα της. Αυτό είναι το «ταξίδι» της Αμάλ μιας κούκλας ύψους 3,5 μέτρων, με τη μορφή ασυνόδευτης προσφυγοπούλας που θα περπατήσει 8.000 χιλιόμετρα για να φωτίσει ιστορίες εκατομμυρίων παιδιών-προσφύγων. Η μικρή Αμάλ αντιπροσωπεύει τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων παιδιών-προσφύγων, τα οποία έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους. Το επιτακτικό μήνυμά της προς όλο τον κόσμο είναι «Μη μας ξεχνάτε».

The Walk Little Amal and trees c Bevan Ross 160 copy 1

Μια Σύρια προσφυγοπούλα, μόλις εννέα ετών, προετοιμάζεται αυτό το διάστημα για ένα μεγάλο ταξίδι. Στις 27 Ιουλίου, θα ξεκινήσει από τα σύνορα της Συρίας, θα διασχίσει την Τουρκία, για να έρθει στην Ελλάδα και να συνεχίσει στην Ευρώπη μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο αναζητώντας τη μητέρα της. Αυτό είναι το «ταξίδι» της μικρής Αμάλ. Μιας κούκλας ύψους 3,5 μέτρων, με τη μορφή ασυνόδευτης προσφυγοπούλας, που θα περπατήσει 8.000 χιλιόμετρα για να φωτίσει ιστορίες εκατομμυρίων παιδιών-προσφύγων.

Το «Ταξίδι» είναι η πρώτη μεγάλη παραγωγή του θέατρου Good Chance μετά τη διεθνώς επιτυχημένη παράσταση «The Jungle» (2017) και το πρώτο εγχείρημα με επικεφαλής τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή Amir Nizar Zuabi. Από τις 7 Ιουλίου έως τις 3 Νοεμβρίου 2021, σε κάθε χωριό, περιοχή ή πόλη που θα επισκέπτεται, η μικρή Αμάλ θα γίνεται δεκτή με νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες, δραστηριότητες της κοινότητας σε όλη την πόλη, αλλά και με ξεχωριστές συναντήσεις.

Όλες οι εκδηλώσεις έχουν δωρεάν είσοδο και έχουν σχεδιαστεί από κοινού με τους συνεργάτες του «Ταξιδιού» σε κάθε περιοχή με σκοπό τη δημιουργία ενός από τα πιο φιλόδοξα έργα δημόσιας τέχνης όλων των εποχών. Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τη διαδρομή της μικρής Αμάλ μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και να συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις περιοχές τους.

Το ταξίδι της μικρής Αμάλ στην Ελλάδα έχει ως αφετηρία τη Χίο στις 9/8. Οι ενδιάμεσοι σταθμοί είναι τα Ιωάννινα στις 27/8 & 28/8, η Καλαμπάκα και τα Τρίκαλα στις 29/8, η Λάρισα στις 31/8 και η Ελευσίνα στη 1/9. Από όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης που θα συναντήσει στη μεγάλη της διαδρομή η μικρή Αμάλ, πρώτη θα είναι η Αθήνα στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου. Εκεί από φόβο μη χάσει το δρόμο της, θα δέσει μια κλωστή από φωτεινό κόκκινο νήμα σε έναν φανοστάτη, αφήνοντας τα ίχνη της πορείας της όσο περπατά στην πόλη. Θα έρθει αντιμέτωπη με τον μυθικό Μινώταυρο, με τον οποίον θα γίνει φίλη μαζί του. Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στον Πειραιά λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιταλία όπου θα συνεχίσει το ταξίδι της.

Το «Ταξίδι» θα φέρει κοντά διακεκριμένους καλλιτέχνες, σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς, ομάδες κοινοτήτων και ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς και δήμους, μη κυβερνητικούς οργανισμούς, εκπροσώπους πίστης και σχολεία.

Κάποιες ξεχωριστές στιγμές των 100 εκδηλώσεων:

-Το ταξίδι της μικρής Αμάλ αρχίζει στο Γκαζιαντέπ με μία υπαίθρια εγκατάσταση φωτισμού. Σιγά-σιγά, ένα φανάρι τη φορά, η πόλη φωτίζεται και ένα μονοπάτι φωτός αποκαλύπτεται, αυτό που θα ακολουθήσει η Αμάλ.

-Στο Τσεσμέ, η μικρή Αμάλ θα ακολουθήσει ένα μονοπάτι από παπούτσια που θα την οδηγήσει στη θάλασσα. Αυτή η καλλιτεχνική εγκατάσταση – δημιουργία του K2 Contemporary Arts Centre – αντιπροσωπεύει τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο θάλασσα σε αναζήτηση καταφυγίου.

-Στο Μπάρι, μία τεράστια κούκλα με τη μορφή μιας Ιταλίδας Nonna (Γιαγιάς) υποδέχεται τη μικρή Αμάλ και μοιράζεται μαζί της τις συμβουλές της για το πώς να ξεπεράσει τα εμπόδια που ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσει στην υπόλοιπη διαδρομή της.

-Όταν η μικρή Αμάλ φτάσει στη Ρώμη, η χαμένη πατρίδα της ξαναζωντανεύει στις σκέψεις της. Οι αναμνήσεις του πολέμου ανεβαίνουν στην επιφάνεια, ενώ πίνακες του Σύριου εικαστικού καλλιτέχνη Tammam Azzam προβάλλονται στα κτήρια που περιβάλλουν τη μικρή Αμάλ.

-Μετά από ένα περίπατο στο λιμάνι και στις γέφυρες της Μασσαλίας, ο Σύριος κινηματογραφιστής και εικαστικός Ammar al-Beik θα κάνει δώρο στην Αμάλ μια ζακέτα, κάτω από τον κατοπτρικό θόλο του Vieux Port Pavilion.

-Στο Παρίσι, μια εγκατάσταση με τη μορφή προσφυγικού καταυλισμού θα δημιουργηθεί έξω από το Institut du Monde Arabe και η Αμάλ θα εξερευνήσει τις σκηνές των προσφύγων, αναζητώντας ίχνη της πατρίδας της. Σε κάθε σκηνή θα δει και θα ακούσει δράσεις θεάτρου σκηνών και ηχοτοπία που αντιπροσωπεύουν τις πολλές χώρες προέλευσης των προσφύγων.

-Στις Βρυξέλλες, χορευτές και καλλιτέχνες parkour και τσίρκου θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με κάποιους από τους διεθνούς φήμης χορογράφους της πόλης για να δημιουργήσουν μία χορευτική εκδήλωση που εξετάζει τις τραυματικές αναμνήσεις της Αμάλ από την πατρίδα της.

-Στο πλαίσιο του Ruhfestspiele Festival, η κοινότητα του Recklinghausen δημιουργεί ένα «μονοπάτι υποδοχής» που διασχίζει την πόλη, με ζωγραφισμένα βότσαλα που απεικονίζουν μηνύματα καλωσορίσματος και ελπίδας για την Αμάλ.

-Στο Λονδίνο, η Αμάλ γίνεται 10 χρονών. Τα γενέθλιά της αρχίζουν με μια πρωινή παράσταση από τη χορωδία της Βασιλικής Όπερας, και συνεχίζονται με ένα πάρτι γενεθλίων στο V&A Museum με παιδιά από όλες τις γειτονιές του Λονδίνου. Η μεγάλη μέρα της τελειώνει με έναν περίπατο στο κέντρο του Λονδίνου όπου θα δεχτεί ευχετήρια μηνύματα από τους πολλούς φίλους που έχει συναντήσει στο ταξίδι της.

-Η άφιξη της Αμάλ στο Μάντσεστερ σηματοδοτεί το τέλος της περιπλάνησής της. Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ του Μάντσεστερ θα παρουσιαστεί μία ξεχωριστή έκθεση με θέμα την παιδική ηλικία, δημιουργία τοπικών σχολείων σε συνεργασία με κοινότητες προσφύγων. Καθώς η Αμάλ εξερευνά την έκθεση, θα συνειδητοποιήσει ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα καινούργιο, ακόμα μακρύτερο ταξίδι: Να χτίσει μία καινούργια ζωή στη νέα πατρίδα της.

Η μικρή Αμάλ αντιπροσωπεύει τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων παιδιών-προσφύγων, τα οποία έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους. Το επιτακτικό μήνυμά της προς όλο τον κόσμο είναι «Μη μας ξεχνάτε».

Για τη λειτουργία της Αμάλ χρειάζονται τρεις χειριστές: Ένας πάνω σε ξυλοπόδαρα που ζωντανεύει επίσης το πρόσωπό της, και ένας σε κάθε της χέρι. Έχει στελεχωθεί μία ομάδα δέκα χειριστών, μεταξύ των οποίων δύο με προσωπικά βιώματα εκτοπισμού που έχουν κάνει και οι ίδιοι το συγκεκριμένο ταξίδι. Η κούκλα είναι κατασκευασμένη από ειδικά διαμορφωμένο καλάμι και ανθρακόνημα.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Ταξιδιού

Το Ταξίδι έχει αναπτύξει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα φέρει κοντά νέους ανθρώπους από προσφυγικές κοινότητες και κοινότητες φιλοξενίας, δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-Ένα εγχειρίδιο με περισσότερες από 70 σελίδες Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Σημειώσεις για Εκπαιδευτικούς σε έξι γλώσσες με εικονογράφηση από τη Σύρια εικαστικό Diala Brisly. Μπορείτε να κατεβάσετε το υλικό αυτό στη διεύθυνση: http://www.walkwithamal.org/education/activity-pack/

-Μια σειρά διαδικτυακών εκπαιδευτικών εκδηλώσεων που παρέχονται εντελώς δωρεάν σε εκπαιδευτικούς.

-Το «Φτιάξτε Κάτι με την Αμάλ» – μία διαδραστική διαδικτυακή πρωτοβουλία αφιερωμένη σε καλλιτεχνικές δημιουργίες εμπνευσμένες από τη διαδρομή της Αμάλ.

Το πλήρες πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του «Ταξιδιού».

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Τσαλίκης Οικονομόπουλο

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Ο Γιώργος Τσαλίκης είχε ένα μικρό ξέσπασμα όταν μίλησε για τον Νίκο Οικονομόπουλο και τα…

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

AP22007351527410

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

Λίγο καιρό μετά τον χαμό που προκάλεσε μια επεξεργασμένη φωτογραφία της, η Κέιτ Μίντλεντον βρίσκεται…

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

φωτοβολίδα Μανώλης

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

Τα νέα στοιχεία για την τραγωδία στην με τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή…

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Ακρίτα Καρυστιανού 1536x814 1

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Η Έλενα Ακρίτα με ανάρτησή της στήριξε για ακόμα μια φορά την Μαρία Καρυστιανού και…