Η άλλη Ιερουσαλήμ

Η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει μόνο αρνητικά να αφηγηθεί. Παραδείγματα αλληλεγγύης στη σκιά της Covid-19 έχουν ξεφυτρώσει σε διάφορες γωνιές του πλανήτη. Ίσως ένα από τα πιο ελπιδοφόρα είναι η συνεργασία που ξεκίνησαν οι δημοτικές αρχές με Παλαιστίνιους ακτιβιστές στην ανατολική Ιερουσαλήμ με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

AP 20031564776132

Στο πλαίσιο αυτής, εκπρόσωποι του δήμου, με πρωτοβουλία του δημάρχου Μοσέ Λέον, συναντώνται συχνά μέσα στην εβδομάδα με Παλαιστίνιους προκειμένου να οργανώσουν την προμήθεια υλών πρώτης ανάγκης, όπως τροφίμων, στις φτωχογειτονιές της ανατολικής Ιερουσαλήμ και να επιλύσουν ζητήματα όπως η διενέργεια τεστ, η εφαρμογή της καραντίνας και η θεραπεία των νοσούντων από την Covid-19.

Ο ρόλος των Παλαιστινίων ακτιβιστών θεωρείται καθοριστικός. Δημιούργησαν τοπικές επιτροπές στις περισσότερες γειτονιές της ανατολικής Ιερουσαλήμ για να επιβλέψουν την εφαρμογή του εγκλεισμού, να βοηθήσουν όσους είχαν ανάγκη και να εξασφαλίσουν ότι οι φορείς του SARS-CoV-2 θα μπουν σε καραντίνα. Επίσης, δεκάδες μικρές οργανώσεις Παλαιστινίων δημιούργησαν από κοινού τη Συνέλευση της Ιερουσαλήμ για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού, η οποία παρέχει πληροφορίες για τον ιό και συντονίζει την παροχή βοήθειας στις γειτονιές.

Ο Λέον αντιμετωπίζεται από πολλούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ με καχυποψία, λόγω του ότι ηγείται ενός συνασπισμού υπερορθόδοξων κομμάτων στο δημοτικό συμβούλιο της Ιερουσαλήμ. Το ότι τις επόμενες ημέρες τη θέση του αντιδημάρχου αναμένεται να αναλάβει ένας υπερσυντηρητικός δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος είναι γνωστός για την προώθηση του ισραηλινού εποικισμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ, δεν προάγει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του πρώτου.

Υπάρχουν ωστόσο και πολλοί Παλαιστίνιοι που βλέπουν με καλό μάτι τον δήμαρχο, ο οποίος πρόσφατα ζήτησε από την πολεμική αεροπορία να συμπεριλάβει το νοσοκομείο στην ανατολική Ιερουσαλήμ στην τιμητική πτήση που πραγματοποίησε πάνω από τα νοσοκομεία της πόλης ως ευχαριστήρια κίνηση προς το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στην πανδημία. «Όσον αφορά τον νέο κορονοϊό, ο Λέον κάνει αυτό που χρειάζεται και γι’ αυτό έχει επιτυχία» σχολιάζει ο ερευνητής Αβίβ Τατάρσκι.

Οι πιο αισιόδοξοι και… γαλαντόμοι έφτασαν στο σημείο να παρομοιάσουν τον δήμαρχο με τον προκάτοχό του Τέντι Κόλεκ, τον οποίο πολλοί Παλαιστίνιοι θυμούνται ως τον τελευταίο δήμαρχο που νοιάστηκε γι’ αυτούς.

Το ζητούμενο είναι η αγαστή συνεργασία Παλαιστινίων και δημοτικής αρχής να αποτελέσει το έναυσμα για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο πλευρών, το οποίο ιδανικά θα περιλαμβάνει την επίλυση του συνόλου των φλεγόντων προβλημάτων, όπως είναι για παράδειγμα η αδειοδότηση για την ανέγερση κτιρίων στην ανατολική Ιερουσαλήμ, από κοινού.

Νewsletter του Documento για τον κορονοϊό

Η μόνη επαφή που δεν πρέπει να αποφύγετε είναι αυτή με την αλήθεια: Εγγραφείτε στο καθημερινό newsletter της ομάδας του Documento για να γνωρίζετε όλα όσα χρειάζεται σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για την πανδημία στην Ελλάδα και τον κόσμο. ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ 

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη