Newsroom

Newsroom

«Η αλλαγή έρχεται» στο Περού από τον αριστερό Καστίγιο

Άνοιγμα σε πρόσωπα από διάφορες πολιτικές τάσεις και διάφορους τομείς της κοινωνίας από τον εκλεγμένο προεδρο της χώρας

AP21158643546179

Ο εκλεγμένος πρόεδρος του Περού, ο Πέδρο Καστίγιο, άφησε να εννοηθεί χθες Τρίτη ότι η κυβέρνηση που θα σχηματίσει ενδέχεται να συμπεριλαμβάνει μορφές προερχόμενες από διάφορες πολιτικές τάσεις και διάφορους τομείς της κοινωνίας, την επομένη της ανακήρυξης της νίκης του.

«Προετοιμάζουμε την ομάδα εργασίας μας και θα δω εάν υπάρχουν πρόσωπα που ενδιαφέρονται να στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση από όλες τις πολιτικές τάσεις. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι που δεν είναι στην πολιτική, θέλω να δω εάν είναι διατεθειμένοι» να αναλάβουν θέσεις στην κυβέρνηση, είπε ο κ. Καστίγιο.

«Απευθύνουμε έκκληση στους πάντες, σε ειδικούς, σε ανθρώπους που έχουν διακριθεί περισσότερο στον τομέα τους, σε αυτούς έχουν την ισχυρότερη στράτευση για τη χώρα αυτή» να ενταχθούν στην ομάδα της νέας κυβέρνησης, επέμεινε ο κ. Καστίγιο, που εξελέγη με το Perú Libre («Ελεύθερο Περού»), κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Καστίγιο, νέος στην πολιτική, ανακηρύχθηκε προχθές Δευτέρα νικητής των εκλογών από τις εκλογικές αρχές, έναν μήνα και πλέον μετά τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, την 6η Ιουνίου, στον οποίο αναμετρήθηκε με την υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς, την Κέικο Φουχιμόρι.

Το εκλογοδικείο, αρμόδιο για την εξέταση των προσφυγών των υποψηφίων, επικύρωσε έτσι τα αποτελέσματα που είχε ανακοινώσει η εκλογική επιτροπή αρκετές εβδομάδες πριν.

Λίγες ώρες προτού ανακοινωθεί το οριστικό αποτέλεσμα, η κόρη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000) αναγνώρισε την ήττα της. Ως προχθές, κατήγγειλε «νοθεία» και είχε καταθέσει πολλές προσφυγές απαιτώντας να ακυρωθούν εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοδέλτια σε περιοχές όπου το αποτέλεσμα δεν την ευνοούσε.

Παρά τις αστήρικτες καταγγελίες της κυρίας Φουχιμόρι και της ομάδας της, η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έκριναν ότι η εκλογική διαδικασία στο Περού ήταν ελεύθερη και διαφανής.

Με την ισχύ στο κοινοβούλιο κατακερματισμένη, η άσκηση της εξουσίας ενδέχεται να αποδειχθεί πρόκληση για τον κ. Καστίγιο, που θέλει πάντα να προωθήσει αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως υποσχέθηκε στη διάρκεια της εξαιρετικά πολωμένης προεκλογικής εκστρατείας. Η περασμένη πενταετία στο Περού άλλωστε σημαδεύτηκε από μεγάλη πολιτική και θεσμική αστάθεια.

«Ζητώ από τον περουβιανό λαό να είναι ήρεμος, γαλήνιος. Αυτό δεν είναι ευθύνη μόνο της κυβέρνησης, είναι ευθύνη όλων των Περουβιανών», είπε ο εκλεγμένος πρόεδρος, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του σε μία εβδομάδα, την 28η Ιουλίου.

Ο ως πρότινος δάσκαλος και συνδικαλιστής, γιος φτωχών αγροτών, που θα γίνει «ο πρώτος φτωχός πρόεδρος του Περού», όπως το έθεσε περουβιανός πολιτολόγος, εξασφάλισε τεράστια στήριξη κυρίως από τους φτωχότερους ψηφοφόρους, που είχαν απαυδήσει με το πολιτικό status quo εν μέσω της αύξησης της φτώχειας, της διεύρυνσης των ανισοτήτων και του καταστροφικού αντίκτυπου της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Το Περού καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων εξαιτίας της COVID-19 κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό του από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον πλανήτη.

Η νίκη του κ. Καστίγιο συντάραξε την πολιτική και οικονομική ελίτ, όχι μόνο εξαιτίας της υπόσχεσής του να αναθεωρήσει το Σύνταγμα, αλλά και της δέσμευσής του ότι το κράτος θα φορολογεί πολύ περισσότερο τα κέρδη των εταιρειών στη χώρα που κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως στην παραγωγή χαλκού, για να χρηματοδοτηθούν κοινωνικά προγράμματα.

«Η αλλαγή έρχεται για τους Περουβιανούς, η αλλαγή του Συντάγματος έρχεται, όχι άλλη φτώχεια, το Περού ανεβαίνει», έλεγε χθες υποστηρικτής του εκλεγμένου προέδρου στη Λίμα.

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε σχέδιο επιθετικής και αμυντικής δράσης

iran pyrayloi

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε σχέδιο επιθετικής και αμυντικής δράσης

Η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ ολοκληρώθηκε μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων