Η αλήθεια για τις δημοσκοπήσεις

Οι εν Ελλάδι εταιρίες δημοσκοπήσεων 15 μήνες πλέον, παρουσιάζουν ένα γνώριμο (για τους Γερμανούς) πολιτικό σκηνικό.

Αβραάμ Θ. Λαφαζάνης 19/10/2020 | 23:04

Δηλαδή μια "μεγάλη" δεξιά παράταξη που βρίσκεται στην εξουσία (ΝΔ), ένα "μεσαίο" κέντροαριστερό κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) και τα υπόλοιπα "μικρά" κόμματα στο όριο εισόδου της εγχώριας Βουλής.

Είναι όμως αντικειμενικές οι σημερινές δημοσκοπήσεις;

Η απάντηση είναι όχι!

Καταρχάς, δε γίνεται τα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων να δείχνουν την αντίθεση της κοινωνίας σε μια σειρά απο φλέγοντα ζητήματα και ταυτόχρονα η Κυβέρνηση να έχει μεγαλύτερη ποσόστωση ακόμη κι από το εκλογικό της αποτέλεσμα, είναι πραγματικά εξωπραγματικό, αν όχι ουτοπικό.

Οι εν λόγω εταιρίες καταγράφουν συστηματικά ένα 15% (περίπου) σε όλες τις δημοσκοπήσεις για τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, αφαιρώντας έτσι το εκλογικό ποσοστό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και διατηρώντας αντίστοιχα τη διαφορά μεταξύ των δύο  μεγάλων κομμάτων σε δυσθεώρητα ύψη...

Θα αναρωτηθείτε βεβαίως, γιατί οι εταιρίες υποεκτιμούν δημοσκοπικά τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία;

Πριν ανατρέξετε αγαπητοί αναγνώστες στο "γιατί" θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας και τις πιέσεις που δέχονται οι εταιρίες των δημοσκοπήσεων από κέντρα εξουσίας φροντίζοντας καθημερινά, ούτως ώστε η διαφορετική άποψη να εκλείπει (κυρίως) στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας.

Οι εν λόγω εταιρίες συνεργάζονται μαζί τους και κατά συνέπεια μια ωραιοποιημένη εικόνα υπέρ της Κυβέρνησης και κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετίζεται με οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά οφέλη για τους άμεσα εμπλεκομένους βλ. λίστα Πέτσα, φοροαπαλλαγές, τοποθέτηση δημοσιογράφων σε κομματικά ψηφοδέλτια, κυβερνητικά αξιώματα σε ιδιοκτήτες δημοσκοπικών εταιριών κ.α.
 
Όπως γίνεται αντιληπτό σύμφωνα με τα παραπάνω είναι αδύνατον ελληνική δημοσκόπηση να παρουσιάσει την πραγματική δυναμική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πολλώ δε μάλλον όταν θα βρίσκεται στην πρώτη θέση των αληθινών μετρήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία λοιπόν καλείται να αφήσει οριστικά πίσω του τη κομματική καμαρίλα, αναπτύσσοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους πολίτες, για τους πολίτες!

Αναμφίβολα, οι τελευταίοι δε πείθονται από το μιντιακό-δημοσκοπικό παραμύθι το οποίο εκτυλίσσεται καθημερινά στις οθόνες τους έχοντας υποστεί τις οδυνηρές συνέπειες μιας 8 χρονης οικονομικής κρίσης στη χώρα τους.

Κρίνουν και συγκρίνουν τις θέσεις των κομμάτων (σταθμίζοντας και τη μονοφωνία που επικρατεί στα κανάλια,) με τους διαύλους επικοινωνίας πάντοτε ανοιχτούς στους "υποτιθέμενους" πολιτικούς.

* Αβραάμ Θ. Λαφαζάνης, φιλόλογος, ειδικός παιδαγωγός, μέλος συντονιστικού παιδείας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σερρών, μέλος Roseband Socialists.

 

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.