ΑΘ

Αβραάμ Θ. Λαφαζάνης

Η αλήθεια για τις δημοσκοπήσεις

Οι εν Ελλάδι εταιρίες δημοσκοπήσεων 15 μήνες πλέον, παρουσιάζουν ένα γνώριμο (για τους Γερμανούς) πολιτικό σκηνικό.

arnaud jaegers IBWJsMObnnU unsplash 1

Δηλαδή μια “μεγάλη” δεξιά παράταξη που βρίσκεται στην εξουσία (ΝΔ), ένα “μεσαίο” κέντροαριστερό κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) και τα υπόλοιπα “μικρά” κόμματα στο όριο εισόδου της εγχώριας Βουλής.

Είναι όμως αντικειμενικές οι σημερινές δημοσκοπήσεις;

Η απάντηση είναι όχι!

Καταρχάς, δε γίνεται τα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων να δείχνουν την αντίθεση της κοινωνίας σε μια σειρά απο φλέγοντα ζητήματα και ταυτόχρονα η Κυβέρνηση να έχει μεγαλύτερη ποσόστωση ακόμη κι από το εκλογικό της αποτέλεσμα, είναι πραγματικά εξωπραγματικό, αν όχι ουτοπικό.

Οι εν λόγω εταιρίες καταγράφουν συστηματικά ένα 15% (περίπου) σε όλες τις δημοσκοπήσεις για τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, αφαιρώντας έτσι το εκλογικό ποσοστό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και διατηρώντας αντίστοιχα τη διαφορά μεταξύ των δύο  μεγάλων κομμάτων σε δυσθεώρητα ύψη…

Θα αναρωτηθείτε βεβαίως, γιατί οι εταιρίες υποεκτιμούν δημοσκοπικά τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία;

Πριν ανατρέξετε αγαπητοί αναγνώστες στο “γιατί” θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας και τις πιέσεις που δέχονται οι εταιρίες των δημοσκοπήσεων από κέντρα εξουσίας φροντίζοντας καθημερινά, ούτως ώστε η διαφορετική άποψη να εκλείπει (κυρίως) στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας.

Οι εν λόγω εταιρίες συνεργάζονται μαζί τους και κατά συνέπεια μια ωραιοποιημένη εικόνα υπέρ της Κυβέρνησης και κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετίζεται με οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά οφέλη για τους άμεσα εμπλεκομένους βλ. λίστα Πέτσα, φοροαπαλλαγές, τοποθέτηση δημοσιογράφων σε κομματικά ψηφοδέλτια, κυβερνητικά αξιώματα σε ιδιοκτήτες δημοσκοπικών εταιριών κ.α.
 
Όπως γίνεται αντιληπτό σύμφωνα με τα παραπάνω είναι αδύνατον ελληνική δημοσκόπηση να παρουσιάσει την πραγματική δυναμική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πολλώ δε μάλλον όταν θα βρίσκεται στην πρώτη θέση των αληθινών μετρήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία λοιπόν καλείται να αφήσει οριστικά πίσω του τη κομματική καμαρίλα, αναπτύσσοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους πολίτες, για τους πολίτες!

Αναμφίβολα, οι τελευταίοι δε πείθονται από το μιντιακό-δημοσκοπικό παραμύθι το οποίο εκτυλίσσεται καθημερινά στις οθόνες τους έχοντας υποστεί τις οδυνηρές συνέπειες μιας 8 χρονης οικονομικής κρίσης στη χώρα τους.

Κρίνουν και συγκρίνουν τις θέσεις των κομμάτων (σταθμίζοντας και τη μονοφωνία που επικρατεί στα κανάλια,) με τους διαύλους επικοινωνίας πάντοτε ανοιχτούς στους “υποτιθέμενους” πολιτικούς.

* Αβραάμ Θ. Λαφαζάνης, φιλόλογος, ειδικός παιδαγωγός, μέλος συντονιστικού παιδείας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σερρών, μέλος Roseband Socialists.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

5956209

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης παρουσίασε τις περιοχές που ενδέχεται να εμφανίσουν τα πιο μεγάλα ύψη βροχής.

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

γρίπη ιός

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

Οι αγελάδες και οι κατσίκες εντάχθηκαν στον κατάλογο των ειδών που επλήγησαν τον περασμένο μήνα…

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

AP - Ζελένσκι

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Ο ύποπτος φέρεται να δήλωσε στην πολωνική εισαγγελία ότι είχε αναλάβει την αποστολή να συλλέξει…

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

elefantas montana

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

Το NBC Montana μετέδωσε πλάνα με τον 58χρονο ασιατικό ελέφαντα ονόματι «Βιόλα» να βρίσκεται στους…