Newsroom

Newsroom

Η αλαζονεία Σόιμπλε προσθέτει πόντους στα ελληνικά δίκαια, αντιδράσεις ακόμα και στη Γερμανία

Ο παραλογισμός της αλαζονείας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει προσθέσει πόντους τις τελευταίες ώρες στα ελληνικά δίκαια αφού έχει προκαλέσει την…

soible 23 1

Ο παραλογισμός της αλαζονείας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει προσθέσει πόντους τις τελευταίες ώρες στα ελληνικά δίκαια αφού έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών ευρωπαίων αξιωματούχων, ακόμα και Γερμανών.

«Αρνούμαι να φανταστώ μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα», ανάφερε χαρακτηριστικώς ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, Γιόακιμ Γκάουκ σε συνέντευξη στο ZDF, ενώ μόλις χθες, οι κυβερνητικοί εταίροι της Άνγκελα Μέρκελ, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) διαχώρισαν πλήρως τη θέση τους από το έγγραφο εργασίας του κ. Σόιμπλε για το πενταετές Grexit. Ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τόνισε ότι το κόμμα του γνώριζε το έγγραφο, όμως στελέχη του SPD αντέδρασαν έντονα, απορρίπτοντας το σενάριο αποπομπής της Ελλάδας από το ευρώ.

Την ίδια ώρα, το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», κάνει λόγo για «θιγμένη ματαιοδοξία» του κ. Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι η συμπεριφορά του οφείλεται στην οργή του για την ελληνική πολιτική. «Διαφωνούν οι σημαντικότεροι γερμανοί οικονομολόγοι με την πρόταση Σόιμπλε για ένα προσωρινό Grexit», προσθέτει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, με τον διεθνούς φήμης καθηγητή Οικονομικών και μέλος της Επιτροπής Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης, Πέτερ Μπόφινγκερ να χαρακτηρίζει την πρόταση ως «φενάκη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι Γαλλία-Ιταλία έχουν δημιουργήσει «μέτωπο» κατά της Γερμανίας. Ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι αν φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, τότε θα σημαίνει ότι η Ευρώπη δεν προοδεύει. «Η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει συμφωνία και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εφόσον το θέλει και η ίδια. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να προχωρήσει», σημείωσε ενώ απέρριψε την πρόταση Σόιμπλε για ορισμένου χρόνου έξοδο από την Ευρωζώνη: «To διακύβευμα είναι αν θα είναι και αύριο η Ελλάδα στο ευρώ. Δεν υπάρχει προσωρινό Grexit υπάρχει μόνο αποχώρηση ή μη αποχώρηση. Στην τελευταία περίπτωση όμως θα έχουμε μια Ευρώπη που δεν προοδεύει πλέον, και αυτό είναι κάτι που η Γαλλία δεν θέλει».

«Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά πολύπλοκη και όλοι έχουμε δεσμευθεί να φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα αφορά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη» τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι.

Ακόμα κι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποιήσε ότι «διακυβεύεται η ευρωζώνη σε περίπτωση κατάρρευσης της Ελλάδας», ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχουν κράτη-μέλη που θέλουν να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και πιστεύουν ότι δεν αποτελεί ρίσκο». Παραλλήλως, ο  πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, αποκάλεσε ανεύθυνο τον γερμανό υπουργό Οικονομικών με μήνυμά του στο twitter: «Ο υπουργός Σόιμπλε είναι ανεύθυνος. Τα πολιτικά του παιχνίδια, στοχεύουν ανοικτά σε Grexit. Αυτό που διακυβεύεται είναι η σταθερότητα της ΕΕ».