Η Ακρόπολη πλημμύρισε μία εβδομάδα μετά τη φιέστα

Η Λίνα Μενδώνη υποστήριξε ότι η Ακρόπολη πλημμυρίζει συνεχώς όλα τα τελευταία χρόνια λόγω προβλημάτων με τη λειτουργία των υδρορροών.

akropoli

Πριν περάσει μία εβδομάδα από τη φιέστα για τα εγκαίνια του αναβατόριου και των διαδρόμων για άτομα με αναπηρία στην Ακρόπολη, με τον πρωθυπουργό, την υπουργό Πολιτισμού και τον χορηγό σε πλήρη παράταξη, ήρθε η χθεσινή βροχή να επιβεβαιώσει την προχειρότητα και την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το εμβληματικό μνημείο της χώρας. Τα βίντεο με την πλημμυρισμένη Ακρόπολη που έκαναν χθες τον γύρο του Διαδικτύου εξέπληξαν για μια ακόμα φορά την κοινή γνώμη. Οι παροικούντες ωστόσο την επιστημονική κοινότητα δεν εξεπλάγησαν. Και μόνο το γεγονός ότι στη μελέτη για την εκτεταμένη και εν εξελίξει επέμβαση στον Ιερό Βράχο δεν προβλέφθηκε υδραυλική μελέτη για την απορροή των ομβρίων υδάτων αποδεικνύει ότι η μόνη έγνοια της κυβέρνησης δεν ήταν το εμβληματικό μνημείο αλλά ο χορηγός και τα εγκαίνια του έργου.

Την έλλειψη των απαραίτητων μελετών και εγκρίσεων επισημαίνουν στην ΑΥΓΗ τόσο ο μελετητής και αναστηλωτής των Προπυλαίων, αρχιτέκτονας Τάσος Τανούλας όσο και η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα.

Ο Τάσος Τανούλας, που πριν από περίπου δέκα ημέρες εξέφρασε δημόσια την αγωνία του για την επέμβαση που εξελίσσεται στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, με αφορμή την πλημμύρα υπογραμμίζει πως “είναι πολύ σοβαρό ζήτημα ότι το νερό λιμνάζει σε περιοχές ανάμεσα στα μνημεία και στις πρόσφατες διαμορφώσεις από οπλισμένο σκυρόδεμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει μελέτη για την απορροή των ομβρίων, ενώ έπρεπε να έχει προβλεφθεί. Σημαίνει ότι όλα αυτά πρέπει να λυθούν εκ των υστέρων, κάτι που αντίκειται σε κάθε δεοντολογία που έχει σχέση με μεγάλο δημόσιο έργο. Επίσης είναι βέβαιο ότι όλο το νερό που κατεβαίνει από την ανατολική πλευρά των Προπυλαίων περνάει μέσα από την κεντρική διάβαση των Προπυλαίων με αποτελέσματα τα οποία θα προκαλέσουν απρόβλεπτες βλάβες στα αρχαία τα οποία καλύπτονται από το υπάρχον ξύλινο δάπεδο. Αυτό άλλωστε το έχω επισημάνει εξαρχής στα κείμενά μου. Εν πάση περιπτώσει, είναι απαράδεκτο ένα έργο για το οποίο έχει γίνει, υποτίθεται, μελέτη και έχει εγκαινιαστεί επισήμως να υπάρχουν τέτοιες παραλείψεις”.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΣΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα επισημαίνει ότι “η επέμβαση που έγινε στην Ακρόπολη δυστυχώς αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι απαράδεκτο να γίνεται έργο στο κορυφαίο μνημείο της χώρας χωρίς τις απαραίτητες εκ του νόμου μελέτες και εγκρίσεις. Το έργο στην Ακρόπολη εκτελέστηκε εντελώς πρόχειρα, μόνο και μόνο για να προσαρμοστεί στα χρονοδιαγράμματα των εγκαινίων. Θυμίζω ότι η απόφασή έγκρισής τους προέβλεπε στον όρο 11 να εκπονηθεί υδραυλική μελέτη για την οργανωμένη παροχέτευση των ομβρίων υδάτων από τον Ιερό Βράχο. Γνωρίζουμε σήμερα ότι εγκρίθηκε από το ΚΑΣ μελέτη διαστρώσεων χωρίς να συνοδεύεται από υδραυλική μελέτη και πραγματοποιήθηκαν οι διαστρώσεις με μη υδατοπερατά υλικά χωρίς να έχει υπάρξει καμία πρόβλεψη και καμία μελέτη για την παροχέτευση των ομβρίων μέσα στον χειμώνα. Αν αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο υπερασπίζεται η υπουργός και η κυβέρνηση τη διενέργεια επεμβάσεων σε μνημεία, τότε θα πρέπει να αναλάβουν και την ευθύνη για τις όποιες φθορές. Σήμερα, για άλλη μια φορά, η χώρα εκτίθεται διεθνώς από την εμμονή της υπουργού κ. Μενδώνη να μην ακούει την επιστημονική κοινότητα και να θέλει να προχωράει σε ενέργειες επί των μνημείων επειδή αυτό της επιτάσσει η συνεργασία της με τον ιδιώτη χορηγό”.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Πολιτισμού υποβαθμίζει το γεγονός, με τη Λίνα Μενδώνη, από τη Βουλή, να ρίχνει τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για την πλημμύρα. Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευση Μάριος Κάτσης έδωσε δηκτικά «συγχαρητήρια» στην υπουργό Πολιτισμού για τα όσα συνέβησαν στην Ακρόπολη, την ημέρα μάλιστα που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον μακροχρόνιο δανεισμό αρχαιοτήτων στο εξωτερικό, ενώ έκανε λόγο για «μνημείο αποτυχίας».

Η Λ. Μενδώνη υποστήριξε ότι η Ακρόπολη πλημμυρίζει συνεχώς όλα τα τελευταία χρόνια λόγω προβλημάτων με τη λειτουργία των υδρορροών, θυμίζοντας την πτώση μέρους του τείχους το 2014 λόγω πλημμύρας. Η Λ. Μενδώνη ισχυρίστηκε ότι διενεργείται υδραυλική μελέτη για να επιλυθεί μόνιμα το ζήτημα κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν προχώρησε στη συγκεκριμένη μελέτη επί της δικής του διακυβέρνησης.

Πηγή: avgi.gr

 

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους