«Η Άγκυρα του Οικτιρμού, η «Σπεράντζα» της ΝΔ»

Οι ναυτικές ορολογίες είναι πάντα ένας πολύ όμορφος τρόπος για να παρουσιάζουμε δυσκολίες αλλά και να παρομοιάζουμε χώρες, κόμματα, οργανώσεις, οργανισμούς, φορείς, ενώσεις, καταστάσεις και πρόσωπα.

artwork anchor

Χαρακτηριστικές είναι οι εκφράσεις… «η χώρα είναι ακυβέρνητο καράβι», «η οικονομία έχει πέσει στα βράχια», «απάνεμο λιμάνι», «αρμένισμα», «φούντο», «εκτόπισμα», «πολιτικός ακταρμάς», και πολλά άλλα. Ένας «ακταρμάς» είναι και το κόμμα της νεοφιλελεύθερης ΝΔ. Δεν είναι σίγουρο αν είναι «ακταρμάς» επειδή είναι νεοφιλελεύθερη ή το αντίθετο, το σίγουρο όμως είναι ότι δεν μπορούν να πείσουν τον κόσμο ότι είναι ένα ειλικρινές και σοβαρό κόμμα.

Όλοι έχουν πειστεί ότι πρόκειται για μια ομάδα, η οποία οργανωμένα προσπαθεί να επιτύχει κακοποιούς στόχους. Προσπαθεί να ξανακερδίσει την εξουσία, για να μπορεί πιο εύκολα να καλύψει παλιές και νέες εγκληματικές πράξεις των μελών και των «ευεργετών» της. Πλέον δεν υπάρχει η αμυδρή εντύπωση στον κόσμο, ότι οι περισσότεροι ή τουλάχιστον η ηγεσία της νεοφιλελεύθερης παράταξης ενδιαφέρεται για το κοινό καλό. Κύριο μέλημά τους είναι να γλιτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους. Λειτουργούν πιο πολύ σαν μια πυρηνική κομματική «συμμορία» παρά σαν ο πολιτικός φορέας της συντηρητικής φιλελεύθερης ιδεολογίας.

Δεν υπάρχει άνθρωπος επί γης που να πιστεύει ότι οι τομεάρχες ενδιαφέρονται για την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία ή τα ζητήματα περί ισότητας των φύλων ή τα δικαιώματα του ατόμου. Ούτε ουσιαστικά για την προστασία του πολίτη, ούτε για την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της κοινωνίας. Ούτε για τη δημοκρατική διαχείριση των δικτιών επικοινωνίας, των συχνοτήτων την τηλεοπτικών καναλιών ούτε για την ελευθερία λόγου και έκφρασης. Επίσης δεν πιστεύει ότι η ΝΔ ενδιαφέρεται για την παιδεία και την έρευνα. Ούτε πιστεύει κανείς πως η ΝΔ θα αγωνιστεί για τους κανόνες στην αγορά εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης, ούτε για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Για το υπουργείο δικαιοσύνης, διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν το συζητώ. Αυτό, εάν (ὃ μὴ γένοιτο) έρθει η ΝΔ στην κυβέρνηση, θα καταργηθεί. Φυσικά και δεν υπάρχει κανένας. Οι μόνοι που πιστεύουν, ότι όλοι οι παραπάνω και άλλοι τόσοι στη ΝΔ ενδιαφέρονται, είναι αυτοί που πληρώνονται για να το πιστεύουν. 

Τώρα τελευταία ούτε ο αντιπρόεδρός της δεν πιστεύει αυτά που πίστευε πριν δυο μήνες. Η ΝΔ έχει εκφυλιστεί και σε αυτό ευθύνεται ο πρόεδρός της. Δεν είναι σοφό να συμμαχείς με το διάβολο για να βγεις πρόεδρος, ενώ την «καρέκλα» σου την είχες ήδη κληρονομήσει μια χαρά. Στο καράβι της νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς τα πράματα δεν πάνε καθόλου καλά. Τα κύματα και οι άνεμοι, που έφεραν οι ακραίοι στο κόμμα, είναι οι βασικές αιτίες που το καράβι είναι σίγουρο ότι θα συντριβεί σε όλες τις εκλογές που θα έρθουν.

Οι συνήθεις άγκυρες (Αντώνης Σαμαράς, Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Γιάννης Στουρνάρας) έχουν σπάσει και το σύστημα φαίνεται να μην τους έχει πια ανάγκη. Το σύστημα βλέπει την κοινωνία να έχει κατανοήσει το ρόλο που έπαιξαν όλοι αυτοί τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης όσο και σήμερα. Ανάγκη έχουν τώρα αυτοί το κόμμα, για να γλυτώσουν τις ευθύνες (ηθικές, πολιτικές, ποινικές κτλ.). Πρέπει πάση δυνάμει να εκλεγούν ή να αποχωρίσουν με θεσμικό τρόπο όπως ο Αβραμόπουλος και ο Παπουτσής. Γι’ αυτό και ξέρουν ότι δεν χρειάζονται άλλους ακραίους αλλά το βάρος και το νομικό «εκτόπισμα» του εθνικού μας συνταγματολόγου.

Τώρα η ΝΔ, η οποία είναι έρμαια των ποινικών «κυμάτων» χρειάζεται την «Άγκυρα του Οικτιρμού» που λέγεται Ευάγγελος Βενιζέλος. Γιατί το «πλοίο» αγωνίζεται να κρατηθεί μακριά από τη δικαιοσύνη. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ίσως είναι η μόνη λύση του Κυριάκου. Πιστεύω, ότι πολλοί από το κόμμα όχι μόνο έχουν προτείνει κατ’ ιδίαν στον Κυριάκο και εισηγηθεί στα αρμόδια όργανα, αλλά παρακαλούν και εύχονται ο Βαγγέλης Βενιζέλος να γίνει η «Σπεράντζα»[1] της ΝΔ.

[1] Και σπεράντσα, ναυτικός όρος. μεγάλη, βαριά εφεδρική άγκυρα, που χρησιμοποιείται σε έσχατη ανάγκη, όταν το πλοίο κινδυνεύει να εξοκείλει και δεν μπορούν να το συγκρατήσουν οι συνήθεις άγκυρες, αλλ. ιερή άγκυρα, άγκυρα του ελέους, άγκυρα του οικτιρμού. Η γαλλική απόδοση του όρου είναι, l’ancre de miséricorde, μιας και ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι της Γαλλικής σχολής.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…