Κωνσταντίνος Χαλκιαδάκης

Η Άγκυρα προκαλεί αλλά η Αθήνα στέλνει Patriot στο… Ριάντ

Η Αθήνα είναι έτοιμη να αποστείλει μία συστοιχία του γνωστού, πλέον, αντιαεροπορικού – αντιβαλλιστικού συστήματος Patriot (MIM-104) στη Σαουδική Αραβία. Για να ενισχύσει την αντιαεροπορική «ομπρέλα» του Ριάντ, αποδυναμώνεται η αεράμυνα της χώρας σε μία περίοδο που ο εξ ανατολής γείτονας έχει άγριες διαθέσεις ενώ η Ελλάδα μπαίνει στο μάτι του Ιράν.

AP Patriot

Το ζήτημα, εκτός από πολιτικό, είναι και πρακτικό. Μετά τη διπλωματική ήττα στη διάσκεψη του Βερολίνου, η ελληνική πλευρά προσπαθεί να βγει ξανά στη διεθνή σκακιέρα, με ανορθόδοξο τρόπο, στέλνοντας δυνάμεις σε μία περιοχή που μοιάζει με καζάνι που βράζει, με την αμερικανο-ιρανική κρίση σε εξέλιξη, μετά το διάβημα διαμαρτυρίας της Τεχεράνης στην Αθήνα και την προειδοποίηση για τις βάσεις. Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν ρίχνει ματιές στο Αιγαίο, αμφισβητώντας ευθέως τα δικαιώματα των νησιών, όσο ποτέ άλλοτε.

Απαντώντας στη συμμαχική ανησυχία, η Αθήνα προσπαθεί να αποκτήσει πιο ενεργητική συμπεριφορά στις περιφερειακές συμμαχίες. Ωστόσο, πρόκειται για μία κίνηση υψηλού ρίσκου τη δεδομένη χρονική στιγμή ενώ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η χώρα μας ετοιμάζεται να εμπλακεί στρατιωτικά σε μία περιοχή εκτός της Μεσογείου. Επί της ουσίας, αλλάζει το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθούσε τα τελευταία χρόνια και, παράλληλα, θέτει εαυτόν σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο με ό,τι συνεπάγεται αυτό αποστέλλοντας στρατιωτική βοήθεια σε μία χώρα που ουδεμία σχέση έχει με τη δημοκρατία.

Βέβαια, η νέα «στραβοτιμονιά» στην εξωτερική πολιτική γεννά ερωτήματα και σε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που επισημαίνουν με νόημα στο documentonews.gr: «Ο όρκος που έχουμε δώσει είναι για την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Πρώτα μεριμνούμε τα του οίκου μας και μετά όλα τα άλλα». ενώ προσθέτουν με χιουμοριστικό ύφος: «Πρώτα για την καρέτα – καρέτα και μετά για τον Αυστραλοπίθηκο».

Μέχρι πρότινος η Ελλάδα είχε συμμετοχή κυρίως σε ειρηνευτικές αποστολές στο πλαίσιο του ΟΗΕ ή του ΝΑΤΟ. Συνεπώς, η αλλαγή αυτή έγκειται στο γεγονός πως η Αθήνα θέλει να ένα ωραιότατο «yes, sir» στον απρόβλεπτο Ντόναλντ Τραμπ. Και σε αυτό το μήκος κύματος λειτουργεί.

Οι Patriot, παρά το γεγονός πως είναι αντιαεροπορικό σύστημα εδάφους – αέρος (SAM =Surface-to-Air Missile) και υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής αεράμυνας, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες δυνάμεις όπως για παράδειγμα τους S-300, τους Hawk, τα TOR και άλλα.

Πρόκειται για αμερικανικό – νατοϊκό σύστημα, το οποίο μετρά αρκετά χρόνια στον Ελληνικό Στρατό (από το 2003) κάτι που μεταφράζεται σε υψηλού επιπέδου εξειδίκευση του προσωπικού και ετοιμότητα σε περίπτωση συναγερμού.  Πρόκειται, δηλαδή, για ένα από τα πλέον αξιόπιστα «μέσα» της χώρας σε περίπτωση που χρειαστεί.

Διαβάστε τη συνέχεια στο documentonews.gr

* Το άρθρο ανανεώθηκε

​​​​

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…