Newsroom

Newsroom

Η Άγκυρα καλεί τη Μόσχα και το Κίεβο να συμφωνήσουν για εκεχειρία «το ταχύτερο δυνατό»

H Τουρκία επιχειρεί και πάλι να λάβει ρόλο διαμεσολαβητή στην πιο κρίσιμη πολεμική σύγκρουση που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στον πλανήτη

AP22167757091694

Η Τουρκία κάλεσε σήμερα τη Ρωσία και την Ουκρανία να συμφωνήσουν για βιώσιμη εκεχειρία “το ταχύτερο δυνατό”, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες απομακρύνονται από την διπλωματική οδό όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.

“Πρέπει να υπάρξει εκεχειρία το ταχύτερο δυνατό. Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ελπίζει να επιτύχει να συναντηθούν οι ομόλογοί του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη για να έχουν συνομιλίες για μια κατάπαυση του πυρός.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του NATO, τηρεί ουδέτερη στάση από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, και διατηρεί καλές σχέσεις και με τη Μόσχα και με το Κίεβο.

“Δυστυχώς (και οι δύο) απομακρύνθηκαν γρήγορα από τη διπλωματία” μετά τις συνομιλίες ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς διαπραγματευτές τον Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη, συνέχισε ο Τσαβούσογλου.

“Καθώς ο πόλεμος ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία παρατείνεται, δυστυχώς, η κατάσταση χειροτερεύει και περιπλέκεται”, πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και απηύθυνε έκκληση για “δίκαιη ειρήνη” που θα στηρίζεται στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

“Θα πρέπει να υπάρξει μια ειρήνη δίκαιη για την Ουκρανία. Πού συνεχίζεται ο πόλεμος; Συνεχίζεται στο ουκρανικό έδαφος”, υπογράμμισε.

“Θα πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα της Ουκρανίας”, πρόσθεσε. “Χωρίς κατάπαυση του πυρός δεν θα είναι δυνατό να συζητηθούν αυτά τα θέματα με υγιή τρόπο: βιώσιμη εκεχειρία και δίκαιη ειρήνη”, κατέληξε.

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…