Η Αγγελοπούλου υπερασπίζεται την παρουσία δικτατόρων και δωσίλογων στην ενότητα «ηγέτες του ελληνικού κράτους»

«Δεν θα ξαναγράψουμε εμείς στην Επιτροπή "Ελλάδα 2021" την Ιστορία. Ούτε θα σβήσουμε κάποιους ανθρώπους και κάποια γεγονότα» 

NewsRoom 16/02/2020 | 15:14

Προκαλεί η Γιάννα Αγγελοπούλου σε συνέντευξη που παραχώρησε  για τους «στόχους» της επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Ζητώντας αρχικά ένα μικρό «συγνώμη για τυχόν λάθη», στη συνέχεια ωστόσο ουσιαστικά και εντελώς κυνικά υπεραμύνθηκε των «λαθών» της αναγραφής δικτατόρων και δωσιλόγων μεταξύ των ελληνικών κυβερνήσεων και Ελλήνων ηγετών στην ιστοσελίδα της επιτροπής.

Πιο συγκεκριμένα, ως προς τα πυρά για την συμπερίληψη δικτατόρων και δωσίλογων στην ενότητα «ηγέτες του ελληνικού κράτους» ζήτησε συγγνώμη για τυχόν λάθη στην ιστοσελίδα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα «δεν θα ξαναγράψουμε εμείς στην Επιτροπή "Ελλάδα 2021" την Ιστορία. Ούτε θα σβήσουμε κάποιους ανθρώπους και κάποια γεγονότα, ούτε θα προβάλλουμε άλλα. Η Ιστορία μας είναι αυτή που είναι».

«Θέλουμε να πετύχουμε την αυτογνωσία. Να αναγνωρίσουμε και να σεβαστούμε τους εαυτούς μας και να αποκτήσουμε μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση για το μέλλον» τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021", Γιάννα Αγγελοπούλου.

Προσθέτει, επίσης, ότι «επειδή η Επανάσταση του 1821 είναι και ένα λαμπρό τμήμα της ευρωπαϊκής ιστορίας, στόχος της Επιτροπής είναι να προσκαλέσει την Ευρώπη να συνταξιδεύσουμε στις κοινές αξιακές μας αφετηρίες». Ως προς το ενδεχόμενο επιρροής του αναστοχασμού της Ιστορίας στην εξωτερική πολιτική της χώρας, η Πρόεδρος της Επιτροπής, τονίζει «μην εμπλέξουμε την ιστορική γνώση με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής που ασκείται, πάντα, μόνο από την υπεύθυνη κυβέρνηση».

Η Γ. Αγγελοπούλου απορρίπτει τα περί «καθεστωτικής νοοτροπίας» στην προσέγγιση της Επετείου, αναφέροντας ότι ήδη η Επιτροπή έχει επικοινωνήσει με 330 Δήμους και υπογραμμίζοντας «είμαστε ανοιχτοί σε όλους, χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις».

Αναφορικά με την κριτική για το σήμα της επετείου είπε «η Ιστορία μας είναι κυματιστή όπως το σήμα μας», προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, «δεν υπήρξε κάν η σκέψη να υποκασταθεί η σημαία ή ο σταυρός».

Τέλος, η Γ. Αγγελοπούλου αναφέρει ότι ως ενεργός πολίτης αποφάσισε να αναλάβει εκ νέου ένα τέτοιο ρόλο, χωρίς να έχει μετανοιώσει για το κόστος στην υγεία της που της στοίχισε η προσπάθεια του 2004, και τονίζει «ότι έκανα, το έκανα για τη χώρα μου και δεν ζήτησα τίποτα σε αντάλλαγμα».

Υπενθυμίζεται ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού «Ελλάδα 2021»,  σε λίστα με τους «αρχηγούς του κράτους» εμφανίζονται τα ονόματα δικτατόρων συνταγματαρχών.

Μετά το σάλο που προκάλεσε η παρουσία του Μεταξά και του Παπαδόπουλου, οι διαχειριστές της σελίδας αναγκάστηκαν να προσθέσουν διευκρινίσεις σχετικά με την ιδιότητά τους.

Διόρθωσαν όμως μόνο τα ονόματα των Παπαδόπουλου, Μαρκεζίνη και Ανδρουτσόπουλου, αφήνοντας απαράλλαχτη την περιγραφή για τον Μεταξά και άλλους.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.