Η αδίστακτη κυρία Κεραμέως

Είναι ίσως η χειρότερη υπουργός Παιδείας της μεταπολίτευσης. Πιο αφοσιωμένη στο κομμάτι των Θρησκευμάτων από ότι σε αυτό της Παιδείας, σκληρή νεοφιλελεύθερη και με παντελή άγνοια του χαρτοφυλακίου που της ανατέθηκε.

Λένα Διονυσίου 18/10/2020 | 19:02

Είναι ίσως η χειρότερη υπουργός Παιδείας της μεταπολίτευσης. Πιο αφοσιωμένη στο κομμάτι των Θρησκευμάτων από ότι σε αυτό της Παιδείας, σκληρή νεοφιλελεύθερη και με παντελή άγνοια του χαρτοφυλακίου που της ανατέθηκε. Γιατί η Νίκη Κεραμέως δεν έχει ιδέα από τη δημόσια Παιδεία. Αλλά έχει φιλοδοξίες και, για να είμαστε ειλικρινείς, είναι απολύτως ικανή να τις υλοποιήσει.

Το βασικό πρόβλημα είναι η ποιότητα των φιλοδοξιών. Είναι αυτή που κλήθηκε, επί της ουσίας, να εφαρμόσει την "ανοσία της αγέλης". Τα καταφέρνει; Φυσικά. Με το που άνοιξαν τα σχολεία, αυξήθηκαν κατακόρυφα τα κρούσματα και από την εκπαιδευτική κοινότητα πέρασαν σε ολόκληρη την κοινωνία. Μετατρέποντας τα σχολεία σε υγειονομική βόμβα, η Νίκη Κεραμέως κάνει αυτό που δεν μπορεί ο Βασίλης Κικίλιας. 

Αυτήν την στιγμή έχει κηρυχθεί γενικό λοκντάουν στην Κοζάνη και όλα δείχνουν πως θα ακολουθήσουν τα Ιωάννινα. Γενικό λοκντάουν αλλά με ανοιχτά (!) τα σχολεία! Το παράλογο της υπόθεσης αυτής κρύβει μία πολύ μεγάλη λογική: Αν κλείσουν τα σχολεία, η κοινότητα ίσως και να προστατευτεί κι έτσι θα έχουμε γλιτώσει το σενάριο της ανοσίας της αγέλης, αλλά θα έχουμε περάσει σε μία τακτική προστασίας των πολιτών, που διαλύει την οικονομία. Γιατί όσο παραμένουν οι πολίτες υγιείς κι ο ιός μη αντιμετωπίσιμος, θα χρειαστούν κι άλλα λοκντάουν. 

Αυτήν την στιγμή η κυβέρνηση δεν έχει "ξοδευτεί" για την πανδημία, όχι σε αυτά που χρειάζεται ο κόσμος, δηλαδή. Ξόδεψε τεράστια ποσά σε πράγματα που δε φάνηκαν καθόλου χρήσιμα, όπως οι μάσκες - σωβρακοφανέλα που δόθηκαν στους μαθητές, ή η τηλεκπαίδευση. Αλλά επί της ουσίας, στα απαραίτητα η κυβέρνηση δεν ξόδεψε τίποτε σχεδόν. Ούτε γιατρούς, ούτε νοσηλευτές προσέλαβε, πάρα τις διακηρύξεις. Ούτε εξόπλισε το νοσοκομείο όπως θα έπρεπε. Ούτε επένδυσε σε τέστ για τον ιό.

Αλλά έχει επενδύσει στη Νίκη Κεραμέως. Τη Σιδηρά Κυρία του υπουργείου Παιδείας. Γνωρίζουμε καλά αυτές τις τακτικές. Δεν ξέρω αν τις γνωρίζει και η κυρία Κεραμέως. Ο πρωθυπουργός δίνει ένα υπουργείο  κομβικής σημασίας σε κάποιον απολύτως έμπιστος εκτελεστή εντολών και μετά, όταν τελειώσει τις αμέτρητες διακοπές του, όταν όλα πλέον θα έχουν ξεφύγει, τότε το εξιλαστήριο θύμα θα είναι απολύτως εύκολο να βρεθεί.

Σημασία έχει αν η κυρία Κεραμέως αντιλαμβάνεται την λεπτή γραμμή στην οποία ακροβατεί. Και αν αντιλαμβάνεται τον ρόλο της, έχει άραγε κινηθεί εντός της ΝΔ για να δομήσει συμμαχίες; Η λογική θα έλεγε πως μια τόσο φιλόδοξη πολιτικός, τά έχει τακτοποιήσει όλα. Σε κάθε περίπτωση, οι λίγοι μήνες που μας έμειναν ως το 2021, θα είναι μήνες αναμφίβολα "καυτοί". Με τη νέα χρονιά, περιμένουμε τεράστιες εξελίξεις.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr