Η Αδελφότητα των Ιπποτών της Ελεεινής Τραπέζης στην πολιτική και τη δημοσιογραφία

Στην πολιτική όταν δεν έχεις επιχειρήματα και καθαρή ιδεολογία βρίζεις τον αντίπαλο. Στη δημοσιογραφία όταν δεν έχεις πληροφορίες και επαγγελματικό ήθος, χυδαιολογείς. Όταν αυτά μπαίνουν μαζί στο ίδιο “πρόγραμμα” επικοινωνιακής πολιτικής κόμματος, συνιστούν φαιά προπαγάνδα.

tv1

Πιο απλά: αντί για επιχειρήματα και πολιτικά μέσα χρησιμοποιούνται στην αντιπαράθεση η διατεταγμένη παραπληροφόρηση και η αποδόμηση προσώπων και πολιτικής – με αθέμιτους τρόπους. Με ένα τέτοιο “πρόγραμμα” – βασισμένο σε αμερικανόπευστο “κόνσεπτ”, όπως ολόκληρη η επικοινωνιακή πολιτική της- πολιτεύεται η ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση και ειδικά στον Αλέξη Τσίπρα.

Στην υλοποίησή του μετέχουν κομματικά στελέχη και δημοσιογράφοι, που συμπληρώνουν με τη δημόσια παρουσία τους τα non papers που συντάσσει ειδικό επιτελείο στην Πειραιώς. Για την ακρίβεια διακινούν όσα δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στην κατευθυνόμενη ενημέρωση των non papers : fake news, αρνητικούς χαρακτηρισμούς και αθλιότητες, για συγκεκριμένους στόχους.

Η συνταγή του “προγράμματος” είναι αυτή που αποτύπωνε -γελοιοποιώντας τη- ο σκηνοθέτης Κρις Ροκ στην ταινία: “Ο κύριος πρόεδρος”: όταν τους ξεφεύγει η κατάσταση καταφεύγουν σε ό,τι πιο αθέμιτο μπορούν. Λασπολογία, παραπληροφόρηση ψευδολογία, ύβρεις, χυδαιότητες, χαβαλές και απειλές. Το τελευταίο διάστημα όλα αυτά επιχρωματίζονται με ακροδεξιά ρητορική και μετεμφυλιακή νοοτροπία εθνοκαπηλεία.

Υποτίθεται ότι από τη Μεταπολίτευση αλλάξαν αυτά στη συντηρητική παράταξη. Η ΝΔ των Καραμανλήδων εδραιώθηκε ως ευρωπαϊκός δημοκρατικός φορέας πολιτικής. Αλλά ο Σαμαράς έδωσε το σύνθημα της οπισθοδρόμησης. Και ο Μητσοτάκης άνοιξε την πόρτα στον εμφυλιοπολεμικό λόγο και την αντίστοιχη πρακτική.

Ο ίδιος βγάζει ενίοτε υποκριτικά τον εαυτό του απέξω, ειδικά όταν μιλάει σε ξένους. Π.χ. “δεν είναι προδότες όσοι ψήφισαν τις Πρέσπες”. Αλλά ανέχεται να το διακινούν στελέχη της ΝΔ, που απειλούν με τραμπουκισμούς και βία. Επιστρέφοντας στην εποχή των παρακρατικών επιθέσεων στους “Εαμοβούλγαρους”, τους “ άθεους εχθρούς της πατρίδος”, στους “συμμορίτες με τα κονσερβοκούτια”, στις “ Λαμπράκισσες με τις μαύρες κάλτσες”. Και όσα ακόμη έστρωσαν το δρόμο στις κολονέλους.

Να φορτισθούν αρνητικά Τσίπρας και Αριστερά

Κατ’ εφαρμογή αυτού του “προγράμματος” και για να φορτισθεί αρνητικά το όνομά του, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι απλώς ο πολιτικός για τα οποία έχουν ειπωθεί τα περισσότερα ψέματα. Είναι και ο πιο υβριζόμενος Πρωθυπουργός όλων των εποχών. Είναι ασύλληπτοι οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί και οι αθλιότητες που έχουν διατυπωθεί εναντίον του από πολιτικά στελέχη της ΝΔ -ή του Κινάλ-και από “συνεργαζόμενους” δημοσιογράφους. Εναντίον χρησιμοποιούνται “αναβαθμισμένες” οι μέθοδοι που είχαν εμφανισθεί παλιότερα κατά του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Καραμανλή.

Η στοχοποίηση του Τσίπρα αποβλέπει στην απαξίωση της Αριστεράς, των ιδεών, αλλά και της καθαρτήριας πολιτικής που ασκείται σε συγκεκριμένους τομείς. Το ηθικό πλεονέκτημα βάλλεται με την μέθοδο της προβολής: αποδίδονται στον ΣΥΡΙΖΑ η σήψη, η διαφθορά και η διαπλοκή, που χαρακτήριζαν τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οι μετέχοντες στο “ πρόγραμμα” επιμένουν πολύ σ’ αυτό το θέμα και μεγιστοποιούν υποθέσεις δευτερεύουσας σημασίας ως αντίβαρο στα καταγεγραμμένα σκάνδαλα του παρελθόντος.

Εκτός από τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς του – στο στόχαστρο βρίσκεται και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά του οποίου ασχημονούν συστηματικά με νεοφασίζουσα ρητορεία συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι και πολιτικά πρόσωπα της Δεξιάς.

Ο Άδωνις και οι κλώνοι του

Στην ομάδα των πολιτικών του “προγράμματος” που μετακινεί την πολιτική στο βόθρο, το μεγάλο αστέρι είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης , που διακινεί συστηματικά ψευδείς ειδήσεις: από την επίσκεψη της οικογένειας Τσίπρα στη Ντίσνειλαντ, μέχρι τις Μαλβίδες. Και πολιτεύεται με αθλιότητες. Τελευταίο δείγμα στον Σκάι: “Ο Καμμένος εκβιάζει τον Τσίπρα. Αρα, από κάπου τον κρατάει. Τώρα λεφτά είναι, Μαλδίβες είναι, βαλίτσες είναι, θα…τα βρούνε μεταξύ τους

Κλώνος του στη ΝΔ είναι ένας νεαρός -με φιλοδοξίες και ρόλο πορτ παρόλ του Μητσοτάκη- με πολιτικό λόγο του τύπου: “η φορολογία στα καύσιμα πάει στις τσάντες της Παπακώστα , στα μίλια του Κουίκ, στην υγεία του Πολάκη και στους μετακλητούς του Τσιπρα”.

Ο Ψαριανός συναγωνίζεται τον Θ. Πάγκαλο σε βοθρολύματα, για τον Πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ γενικά. Το Κινάλ εκπροσωπεί στο “πρόγραμμα” ο Ανδρέας Λοβέρδος που βρίσκει τον Τσίπρα “ αρχισυμμορίτη” και “Μαδούρο”. Με αυτή την ομάδα συμπράττει πλέον και ο Παν. Καμμένος που παιδιόθεν μετατρέπει τον τραμπουκισμό και την αγοραία σπέκουλα σε πολιτικό λόγο- και θα τον πληρώσουν ακριβά ο Συριζαίοι…

Οι δημοσιογράφοι του “προγράμματος” είναι 6-8 δακτυλοδεικτούμενα και απεχθή πρόσωπα. Πρώην ΟΝΝΕΔιτες, αλλά και κάποιοι “Ρηγάδες”… που εμφανίζονται ως αρθρογράφοι, ραδιοφωνικοί παραγωγοί και σχολιαστές σε περιθωριακά κανάλια. Το φτηνιάρικο ύφος και το ανύπαρκτο ήθος τους ξεπερνάει τους “δασκάλους” του είδους στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στο δεύτερο μισό της πρώτης δεκαετίας του 2000.

Οι περισσότεροι φιλοδοξούν να δουν τα ονόματά τους στα γαλάζια ψηφοδέλτια και να κάθονται δίπλα στον Άδωνι στη Βουλή. Ήδη δεν μιλούν σαν δημοσιογράφοι, κομματικοποιημένοι έστω, αλλά σαν κανονικοί Νεοδημοκράτες. Εκτός από τη συνήθη δουλειά της παραπληροφόρησης, ανακοινώνουν και… ειδικά δικαστήρια. Όταν δεν χυδαιολογούν προσβλητικά, ξεπλένουν τη Χρυσή Αυγή.

Ας δούμε ένα παράδειγμα. Σε σχολείο της Ξάνθης εμφανίσθηκαν τα εξής συνθήματα: “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ-, ΘΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΡΕΜΕΙ Η ΓΗ-, ΜΠΟΥΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΦΙΛΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ-, ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΥΣΤΗΣ ΚΑΙ ΛΑΓΟΣ”. Ο τοπικός συντάκτης της ΕΡΤ το μεταφέρει με το ρεπορτάζ του ότι πρόκειται για Χρυσαυγίτες. Την επόμενη κάποιοι καταλόγισαν στην ΕΡΤ ότι τα έβαλαν με μαθητές που έγραψαν ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ . Τα υπόλοιπα τα κατάπιαν.

Βόρβορος και αλλοίωση…

Σε περιοδικό του Ευρωκοινοβουλίου καταγράφηκαν πρόσφατα οι μέσοι όροι των δημοσκοπήσεων σε όλες τις χώρες, εν όψει των ευρωεκλογών. Αυτό το τυπικό και αδιάφορο στοιχείο μεταφέρθηκε σαν …πρόβλεψη του Ευρωκοινοβουλίου για αυτοδυναμία της ΝΔ. Είναι το πιο “αθώο” παράδειγμα αλλοίωσης των πραγμάτων, όταν το ψεύδος δεν κατασκευάζεται εξ αρχής. Πάντα μαζί με αγοραία φρασεολογία που απευθύνεται στα κατώτερα αισθήματα των ανθρώπων.

Χρειάζονται τόμοι για να καταγραφεί ο βόρβορος με τον οποίο στρέφονται κατά της κυβέρνησης οι εντολοδόχοι του “προγράμματος”. Σαν Σκοτεινοί Ιππότες της Ελεεινής Τραπέζης ευτελίζουν τη δημοσιογραφία και την πολιτική και οδηγούν σε έκπτωση τον δημόσιο βίο.

Ποτέ άλλοτε δεν έγινε προσπάθεια από κόμμα να κερδίσει εκλογές με αιχμή την οργανωμένη χυδαιότητα και την κατασκευασμένη παραπληροφόρηση. Το “βρόμικο” ’89 με την “ροζ πολιτική” είναι σχολική εκδρομή μπροστά σε όσα χρησιμοποιούνται από τη σημερινή ΝΔ. Επιχειρεί να κυβερνήσει, χωρίς πολιτική, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς συνθήματα καν, αλλά με τη μάνικα της λάσπης στραμμένη κατά των αντιπάλων της.

Συχνά η επίδειξη αθλιότητας αποκρύπτει φόβο. Οι πιο παθιασμένοι- υποκινούνται και από προσωπικούς λόγους καθώς έχουν προϋπηρεσία σε αυλές ολιγαρχών- ως γελωτοποιοί, ή υπάλληλοι- σε κόλπα για αρπαχτές και εύκολο πλουτισμό, σε μισθολόγια ΜΜΕ που ζούσαν αποκλειστικά με δανεισμό που δεν εξυπηρέτησαν και σε υποστήριξη δραστηριοτήτων με λεία τις κρατικές προμήθειες.

Η “απάντηση” του Σύριζα

Στοιχείο του “προγράμματος” είναι όσα κάνουν οι ίδιοι να τα προβάλουν ως μεθοδολογίες των άλλων. Να αποδίδεται αυτή η πρακτική στα “υπόγεια του Μάξιμου” και άλλα παρεμφερή. Η μέθοδος είχε ευδοκιμήσει και την εποχή της κομμουνιστοφαγίας με προβοκάτσιες από δυνάμεις της παράταξης που αυτοδιορίσθηκε ιδιοκτήτης του έθνους. Τότε που κάποιοι έφταναν στο σημείο να υποδεικνύουν στα παιδιά τους για κάθε ζημιά που έκαναν να δείχνουν τα παιδιά των ηττημένων αριστερών.

Δεν υπάρχουν αντίστοιχες συμπεριφορές από κυβερνητικούς; Δεν έχουν non papers και δεν στοχοποιούνται αντιπάλους; Προφανώς. Αλλά αν οι Συριζαίοι ήταν ικανοί να κάνουν το ένα δέκατο από όσα κάνουν οι νεοδημοκρατικοί μηχανισμοί, δεν θα βρίσκονταν στο επικοινωνιακό χάλι που έχουν. Δεν μπορούν ούτε καν να αξιοποιήσουν τον διεθνή έπαινο στον Τσίπρα. Στη ΝΔ σφάζονται και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ κοιμούνται. Νικούν τα λιοντάρια και τους τρώνε οι κοριοί.

Η κυβέρνηση έχει σχέσεις και επιρροές σε ΜΜΕ πάσης φύσεως Αλλά οι επιθέσεις τους στη ΝΔ γίνονται με πολιτικά υλικά. Ίσως με ανακρίβειες, αλλά όχι με ανήθικο λόγο και φτηνιάρικες προσεγγίσεις. Γίνεται με πολιτικό λεξιλόγιο, σε πολιτικό επίπεδο. Τα φιλοσυριζαίικα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι τους δεν χυδαιολογούν. Το πολύ πολύ κάποιοι να λένε αρλούμπες.

Ακόμη και σε επίπεδο ιδιοκτησίας διαφέρουν από τα ΜΜΕ της ΝΔ. Η φιλοκυβερνητική προπαγάνδα δεν είναι βρόμικη. Ούτε μετέρχεται ανήθικες μεθόδους. Έτσι προσπαθεί να την εμφανίσει η ΝΔ. Π.χ. κυριακάτικη εφημερίδα βρίσκεται στο στόχαστρο της ΝΔ και βάλλεται ως “πιστόλι του Μαξίμου” γιατί κάνει αποκαλύψεις κατά στελεχών της ΝΔ. Όχι για το ύφος και αθέμιτες μεθόδους -άλλωστε διαρκώς κερδίζει δικαστικές προσφυγές. Άλλο να κάνεις λάθος και άλλο να χυδαιολογείς.

Ο πολιτικός λόγος των κυβερνητικών παραγόντων -με εξαίρεση τον Πολάκη που ξεφεύγει, αλλά δεν είναι χυδαίος- είναι μαζεμένος. Στην πλειοψηφία τους είναι ευπρεπείς, ακόμη και όταν είναι σκληροί. Και πάντως μιλούν σαν πολιτικοί, όχι σαν αλητάμπουρες. Όπως ευπρεπής είναι ο Τσίπρας, απέναντι στον αντίπαλό του, παρότι ο Μητσοτάκης τον αντιμετωπίζει με ατάκες, υπονοούμενα, υιοθετώντας ακόμη και στη Βουλή φτηνιάρικες προσεγγίσεις του συρμού. Για να μην μιλήσουμε για τη Φώφη.

Ασφαλώς δεν μπορούν να πουν το ίδιο από τη ΝΔ για τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους του “προγράμματος” εξόντωσης των αντίπαλων με ελεεινές πρακτικές και αηδιαστικό λόγο.

Πηγή: anoixtoparathyro.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

Χατζηπαναγιώτης

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

«Αν ήμουν μόνος μου, ίσως το άφηνα να δω αν θα περάσει», ανέφερε στις δηλώσεις…

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

in.gr

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

«Πάντως τα "συμφέροντα" που δεν κατονομάζει ο πρωθυπουργός δεν κρύβονται, ούτε χρειάζονται κανέναν πληρεξούσιο», αναφέρεται…

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

ΕΚΑΒ

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

6028608

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

«Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα…

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

6167994

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

Αθώα κρίθηκε η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.…