ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της επικοινωνιακής διαχείρισης των κρίσεων

Γιατί να προσπαθείς να δίνεις λύσεις στα προβλήματα, όταν μπορείς να κάνεις τον κόσμο να πιστέψει ότι λύθηκαν;

5471963

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέδειξε την επικοινωνία σαν τον εύκολο δρόμο για την επιτυχία. Η ελαφρότητα της διαχείρισης της εικόνας και των εντυπώσεων δηλαδή επελέγη ως η κύρια κυβερνητική μέθοδος, απέναντι στη βαρύτητα της πολιτικής διαχείρισης των προβλημάτων, που μόνο σκοπό έχει τη λύση τους. Η λογική της επιλογής της ελαφρότητας της επικοινωνίας έναντι της βαρύτητας της πολιτικής είναι εξαιρετικά απλή.

Γιατί να προσπαθείς να δίνεις λύσεις στα προβλήματα, όταν μπορείς να κάνεις τον κόσμο να πιστέψει ότι λύθηκαν; Γιατί να αγωνίζεσαι να καταξιωθείς στη συνείδηση των πολιτών σαν ικανός και άξιος πρωθυπουργός, όταν μπορείς να τους πείσεις, μέσω της προπαγάνδας, ότι είσαι… Μωυσής; Γιατί να κουράζεσαι να επιτύχεις ένα στόχο, όταν μπορείς να πληρώσεις τα ΜΜΕ για να κάνουν τους τηλεθεατές να πιστέψουν ότι τον πέτυχες; Γιατί να εργάζεσαι στο γραφείο σου, όταν μπορείς να φεύγεις κάθε βδομάδα τριήμερα διακοπών, με τους δικούς σου πίσω να διαδίδουν στα ΜΜΕ ότι είσαι… εργασιομανής; Όλες τις κρίσεις που έτυχαν στη… βάρδια της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις αντιμετώπισε μέσω επικοινωνιακής διαχείρισης.

Ξεκινώντας από την πανδημία, το τελευταίο μίλι της οποίας ανακοινώθηκε πέρσι τον Φεβρουάριο από τον Μητσοτάκη αν και σήμερα, ένα χρόνο και ένα μήνα μετά, ακόμη καλά κρατεί.

Αντί λοιπόν να εργαστούν και να επενδύσουν δημόσιο χρήμα για να ενισχύσουν το ΕΣΥ, το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν το πιστεύουν και γι’ αυτό και επιδιώκουν να το ιδιωτικοποιήσουν, επέλεξαν τον εύκολο δρόμο. Δικαιολογούν τα δεκάδες χιλιάδες καθημερινά κρούσματα και αποδίδουν τους 26.000 μέχρι σήμερα νεκρούς, στη διεθνή συγκυρία.

Βρήκαν έτσι διάδρομο, με πρόσχημα την πανδημία, να διαθέσουν 6,6 δις ευρώ δημόσιου χρήματος «κάτω από το τραπέζι» σε αδιαφανείς, αλλά προφανώς… προσοδοφόρες, γι’ αυτούς, επενδύσεις. Το όφελος των οποίων εμείς δεν θα το αντιληφθούμε ποτέ, ακριβώς όπως δεν αντιληφθήκαμε ποτέ και τους αποδέκτες τους.

Όσο για τη συγκλονιστική αλήθεια, ότι δηλαδή η Ελλάδα έγινε από το καλοκαίρι και μετά η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έχουν αναλάβει τα χειραγωγημένα ΜΜΕ και τα παπαγαλάκια τους να την εξαφανίσουν.

Τα ίδια συνέβησαν και με τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Ένας καύσωνας με άπνοια το καλοκαίρι και το πρώτο χιόνι τον χειμώνα διέλυσαν τη χώρα και έκαναν το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» να καταρρεύσει.

Γιατί να επενδύσουν στον δύσκολο δρόμο της πρόληψης των καταστροφών και της ενίσχυσης του κρατικού μηχανισμού, όταν μπορούν να αφήσουν τη φωτιά να καίει το καλοκαίρι ανεξέλεγκτη 1,6 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και το χειμώνα το χιόνι να αποκλείει χιλιάδες αυτοκίνητα στους δρόμους, αφού μπορούν εύκολα να δικαιολογηθούν ότι για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή;

Την ίδια συνταγή της επικοινωνιακής διαχείρισης εφαρμόζουν και τώρα με την ενεργειακή κρίση. Η οποία βεβαίως και είναι διεθνής, η απερίσκεπτη όμως πολιτική της βίαιης απολιγνιτοποίησης αφενός και η ιδεοληπτική πολιτική της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ αφετέρου, την επιδείνωσε πολύ. Αποδυναμώνοντας την ενεργειακή αυτονομία της χώρας και ρίχνοντας την Ελλάδα στα δόντια των κερδοσκοπικών καρτέλ του εισαγόμενου από τη Ρωσία φυσικού αερίου, οι τιμές του οποίου εκτοξεύτηκαν στα ύψη και τώρα με τον πόλεμο αναμένεται να ακριβύνουν ακόμη περισσότερο. Μια πολιτική που μας έφερε μεταξύ των χωρών με την πιο ακριβή ενέργεια και τον μεγαλύτερο πληθωρισμό στην Ευρώπη.

Γιατί λοιπόν να καταναλώσουν προσπάθεια και δημόσιο χρήμα για να διορθώσουν τις ολέθριες παρεμβάσεις τους στο ενεργειακό ζήτημα προς όφελος του δοκιμαζόμενου λαού, όταν εύκολα μπορούν να αποδώσουν την ενεργειακή κρίση στη διεθνή συγκυρία;

Και ποιος θα μάθει την αλήθεια, ότι δηλαδή η Ελλάδα έχει από τις ακριβότερες τιμές της χονδρικής ενέργειας στην Ευρώπη επειδή αυτοί δεν έκαναν τίποτε για να μην έχει, όταν τα ΜΜΕ που χρηματοδοτούν πλουσιοπάροχα, την αποσιωπούν και την αποκρύπτουν;

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελευταία συνέντευξή του, ότι: «Κάποια στιγμή θα τελειώσει και ο χειμώνας και θα γλυτώσουμε από την επιβάρυνση της τιμής των καυσίμων», αποδίδει ανάγλυφα την αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

Γιατί μέχρι να έρθει το καλοκαιράκι με το θαλασσινό αγέρι που θα σκορπίσει ανάλαφρα στο γαλαζοπράσινο του Αιγαίου τις τιμές των καυσίμων, εμείς θα έχουμε γονατίσει από την ακρίβεια…

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβερνητικής πολιτικής εκδηλώνεται κατ’ εξοχήν όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός σκιαμαχεί επικοινωνιακά, μένοντας στην ασφάλεια μαγνητοσκοπημένων συνεντεύξεων και στο προστατευμένο περιβάλλον φιλικών καναλιών, μη τολμώντας να αντιμετωπίσει στα ίσα τον πολιτικό του αντίπαλο.

Ο οποίος με το βάρος της προσωπικότητας και με την αυτοπεποίθηση που του δίνουν οι πολιτικές του θέσεις, δεν διστάζει να αντιπαρατεθεί και να βγει νικητής ακόμη και εκτός έδρας, σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1 απέναντι όχι σε έναν, αλλά σε τρεις εχθρικούς πολιτικά δημοσιογράφους. Η ελαφρότητα της επικοινωνίας είναι καλή, μέχρι να έρθει ο λογαριασμός. Τον οποίο όσοι προσπάθησαν να πληρώσουν με εντυπώσεις, ακόμη πλένουν πιάτα στην κουζίνα…

Πηγή: TVXS

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…