ΕΈ

Επιμέλεια: Έρη Σφαέλου

Επτάχρονη ζήτησε να συλλάβουν τον πατέρα της… για μια τουαλέτα

Η 7χρονη Hanifa Zaara ήθελε τόσο πολύ μια τουαλέτα στο σπίτι, που ανάγκασε τον πατέρα της να υποσχεθεί πως θα της φτιάξει μία. Τι έγινε, όμως, όταν ο πατέρας δεν κράτησε την υπόσχεσή του;

India woman Large

Η Zaara ζει στην πόλη Ampur της Ινδίας, στην πολιτεία Ταμίλ Ναντού -ένα μέρος όπου οι τουαλέτες είναι σπάνια πολυτέλεια. Σε ολόκληρη τη χώρα, περισσότεροι από 569 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να κάνουν την ανάγκη τους έξω, πράγμα που τους εκθέτει σε ασθένειες, μολύνει τους υδάτινους πόρους και αυξάνει την πιθανότητα σεξουαλικής παρενόχλησης και επιθέσεων κατά γυναικών.

«Ντρεπόμουν να πάω έξω και αισθανόμουν άσχημα όταν με κοίταζε ο κόσμος», διευκρίνισε η νεαρή Zaara εξιστορώντας στο BBC το τι συνέβη. Ο πατέρας της μικρής εισάκουσε το αίτημά της και ξεκίνησε τις εργασίες για την κατασκευή της τουαλέτας, ωστόσο γρήγορα ξέμεινε από χρήματα.

Αντί να αντιμετωπίσει την καθυστέρηση με υπομονή, η Zaara αποφάσισε να… πιέσει την κατάσταση καταγγέλλοντας τον πατέρα της στην αστυνομία επειδή την «κορόιδεψε». «Είμαι η πρώτη μαθήτρια στην τάξη μου από τότε που πήγαινα στο νηπιαγωγείο», έγραψε σε γράμμα που έστειλε στην αστυνομία. «Τώρα πάω στη δευτέρα τάξη. Και ακόμα το μόνο που κάνει είναι να λέει ότι θα την φτιάξει. Αυτή είναι μια μορφή κοροϊδίας, οπότε σας παρακαλώ να τον συλλάβετε», απαίτησε. Ωστόσο διευκρίνισε στους αστυνομικούς ότι και μόνο η δέσμευση του πατέρα να πει ακριβώς πότε θα ολοκληρώσει τις εργασίες συνιστά επαρκή τιμωρία.

Ο πατέρας της Zaara, ο Ehsaah, αιφνιδιάστηκε όταν κλήθηκε στο αστυνομικό τμήμα και προετοιμάστηκε για τα χειρότερα. Ωστόσο μόλις έφτασε εκεί βρήκε την κόρη του, η οποία απλά είχε αποφασίσει πως ήταν καιρός να πάρει το θέμα της τουαλέτας στα χέρια της.

Οι αρμόδιοι συγκινήθηκαν από την αποφασιστικότητα της μικρής Zaara και μοιράστηκαν την ιστορία της με αξιωματούχους της πολιτείας, οι οποίοι σκοπεύουν πλέον να συγκεντρώσουν χρήματα για την κατασκευή 500 τουαλετών στο Ampur.

Επιπλέον, η Zaara έγινε το πρόσωπο της εθνικού επιπέδου καμπάνιας Swachh Bharat Abhiyan (Clean India Campaign), ενός πρότζεκτ πολλών δισεκατομμυρίων που φιλοδοξεί να δώσει τέλος στην πρακτική της αφόδευσης σε ανοικτούς χώρους και να εξασφαλίσει υγιεινή υψηλής ποιότητας για όλους τους Ινδούς πολίτες μέχρι το 2019.

Η ινδική κυβέρνηση κατασκευάζει με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς αποχωρητήρια στη χώρα από το 2014 και μετά, οπότε ανακοινώθηκε η καμπάνια για πρώτη φορά. Ωστόσο η προσπάθεια αυτή έχει εμποδιστεί από αντίσταση, που έχει τις ρίζες της στην πολιτισμική ανομοιομορφία της ινδικής κοινωνίας, εξαιτίας της οποίας πολλές από τις νέες υποδομές παραμένουν αχρησιμοποίητες.

Χαρακτηριστικό είναι πως αρκετοί πολίτες της χώρας θεωρούν πως η αφόδευση στο ύπαιθρο είναι πιο υγιεινή πρακτική σε σχέση με τη χρήση τουαλέτας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, 892 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο δεν χρησιμοποιούν τουαλέτα σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF.

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…