"Χύθηκε η καρδάρα με το γάλα" στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξαιτίας των προωθούμενων αλλαγών

«Θρύψαλα» έχει γίνει η κυβερνητική συνοχή εξαιτίας των ρυθμίσεων και των αλλαγών που προωθούνται για το γάλα,  καθώς αυξάνει η…

«Θρύψαλα» έχει γίνει η κυβερνητική συνοχή εξαιτίας των ρυθμίσεων και των αλλαγών που προωθούνται για το γάλα,  καθώς αυξάνει η ομάδα των βουλευτών της συγκυβέρνησης που απειλούν ότι θα την καταψηφίσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Νίκος Σηφουνάκης βλέποντας τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά να εξηγεί σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες το θέμα του γάλακτος είπε: «Αυτή η ρύθμιση δεν πρόκειται να περάσει από την Βουλή. Ξεχάστε το! Βάζει ταφόπλακα στους παραγωγούς και εμείς στην Μυτιλήνη έχουμε μεγάλη τοπική παραγωγή».

Ο βουλευτής μάλιστα παρέμεινε αμετάπειστος παρά την προσπάθεια του υφυπουργού να του εξηγήσει ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις θα είναι προς όφελος των τοπικών γαλακτοβιομηχανιών καθώς όπως υποστήριξε «τους καθιστά προνομιακούς παίχτες σε τοπικό επίπεδο». Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται ένα άκρως «θερμό» για την κυβέρνηση σενάριο, καθώς ήδη από το ΠΑΣΟΚ οι κ.κ. Θάνος Μωραϊτης, Μιχάλης Κασσής και Νίκος Σηφουνάκης προαναγγέλουν ότι θα καταψηφίσουν ενώ και ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης έχει εμφανιστεί επιφυλακτικός για την τελική του στάση.

Ίδια σχεδόν εικόνα και από το στρατόπεδο της ΝΔ καθώς Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γιώργος Βλάχος και Ιορδάνης Τζαμτζής ετοιμάζονται να βγουν στο «αντάρτικο».

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ότι πέρα του κ. Σηφουνάκη, από το σημείο που συνομιλούσε ο κ. Σκορδάς με τους δημοσιογράφους πέρασε και ο κ. Χαρακόπουλος ο οποίος όμως δεν γύρισε καν να κοιτάξει τον υφυπουργό… Πάντως, ο κ. Σκορδάς σημείωνε ότι οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι θα αυξηθεί το όριο του φρέσκου γάλακτος σε 11 ημέρες δεν ισχύουν.

Σημείωσε μάλιστα ότι κατά την γνώμη του η καλύτερη επιλογή είναι να καταργηθεί η ένδειξη χαμηλής και υψηλής παστερίωσης και να υπάρχει σαφής ένδειξη στην συσκευασία με ημερομηνία παραγωγής και λήξης ώστε – όπως είπε – να διαχωρίζεται σε γάλα 2 ημερών, 3, 4 κ.ο.κ

Βλάχος: Δεν έχω αποφασίσει αν θα καταψηφίσω…
 
Δεν έχει αποφασίσει αν θα ψηφίσει τη διάταξη για το γάλα, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος, αφήνοντας και αυτός ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση του. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, είπε μάλιστα ότι περιμένει επίσημη ενημέρωση και στη συνέχεια θα αποφασίσει αν θα ψηφίσει ή όχι τη σχετική ρύθμιση. Τόνισε πως έχει ενημερώσει τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση, επί της οποίας θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία.

Απαντώντας στην ερώτηση τι θα κάνει εάν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, απάντησε: «Κομματική πειθαρχία για τις ημέρες του γάλακτος, αδιανόητο μου φαίνεται. Αν αρνηθώ να ψηφίσω φρέσκο γάλα 11 ημερών, κάνω κομματικό παράπτωμα;».

Υπενθυμίζεται ότι ενστάσεις έχει εγείρει και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, που έχει αφήσει ανοιχτό και το ενδεχόμενο να παραιτηθεί: «Θα πάρω τις αποφάσεις μου την Παρασκευή», δηλώνει σε όσους τον ρωτούν.

Την ίδια ώρα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι κ.κ. Μωραΐτης, Κασσής αφήνουν επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπερψηφίσουν τη σχετική διάταξη, με τον Θάνο Μωραΐτη μάλιστα να χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του την διαπραγμάτευση εικονική και τα αποτελέσματα προαποφασισμένα. Επιχειρηματολογώντας είπε πως «δεν κλήθηκε ποτέ σε σχετική σύσκεψη ή διαπραγμάτευση ο αρμόδιος υπουργούς αγροτικής ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης, ο οποίος είχε εκφράσει ξεκάθαρες αντιρρήσεις στηριζόμενος σε ισχυρά επιστημονικά και όχι μόνο επιχειρήματα».

Ο κ. Μωραΐτης προέβη σε καταγγελίες σε σχέση με τον χειρισμό του θέματος υπογραμμίζοντας: «Έχω πλήρη γνώση ότι κυβερνητικοί παράγοντες ήταν πρόθυμοι να υιοθετήσουν και τις προτάσεις του ΟΟΣΑ που θα «εκτελούσαν» τα brands της χώρας όπως το λάδι και το γιαούρτι αλλά και το βάφτισμα του πρατηρίων άρτου σε φούρνους. Αυτά δεν πέρασαν χάρη στη στάση του ΠΑΣΟΚ».

Σε παρόμοιο κλίμα ο βουλευτής κ. Κασσής ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει την επίμαχη ρύθμιση, όπως και αν κατατεθεί στη Βουλή. Σε δηλώσεις του στο Βήμα FM είπε: «Δεν θεωρώ ότι η τιμή του γάλακτος στον καταναλωτή, έχει να κάνει με την αύξηση των ημερών κατανάλωσης. Άλλες είναι οι συνθήκες και άλλες οι προτεραιότητες που πρέπει να δει το αρμόδιο υπουργείο για να διαμορφώσει άλλες τιμές στον καταναλωτή. Δεν την ψηφίζω τη ρύθμιση. Γιατί να την ψηφίσω;» δήλωσε.

Πάντως ο γραμματέας Επικοινωνίας του κόμματος κ. Δημήτρης Καρύδης δεν άφησε πολλά περιθώρια ελιγμών. Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ είπε πως όποια αλλαγή μπορεί να γίνει θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας:

«Ορισμένες ιδέες μπορεί να έρθουν από τους βουλευτές, από τις περιοχές αυτές που μπορεί να προστατεύσουν ακόμη περισσότερο –πάντα στο πλαίσιο της συμφωνίας – την ελληνική κτηνοτροφία και τους έλληνες παραγωγούς».

Άδωνις Γεωργιάδης: Θα ήταν για γέλια να μην περάσει η συμφωνία λόγω του γάλακτος

Ο υπουργός υγείας πάντως, Άδωνις Γεωγιάδης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ είπε πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην περάσει η συμφωνία από την Βουλή» και πως «θα ήταν για γέλια, αφού περάσαμε όλα όσα περάσαμε, η συμφωνία να σταματήσει για το αν το γάλα είναι πέντε ή δέκα ημερών και θα έλεγα το ίδιο και για τα φάρμακα αν δεν είχε περάσει η δική μου άποψη» τόνισε. Σημείωσε ακόμα, ότι κατά την εκτίμησή του, δεν υπάρχει περίπτωση βουλευτές να πάρουν πάνω τους την ευθύνη να σταματήσουν την έξοδο της χώρας από τον εφιάλτη. 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…