Ηχηρό μήνυμα Τσίπρα στην Άγκυρα – Με "μέτρα" απειλεί του τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

Τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό σχολίασε ο πρωθυπουργός λέγοντας μεταξύ άλλων πως η Τουρκία αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη.

596756171dc524f22c8b47c3

Ο έλληνας πρωθυπουργός, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 1ης Τριμερής Συνόδου Κορυφής, Ελλάδας – Σερβίας – Βουλγαρίας, ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας με αφορμή τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο είπε: «Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη» και πρόσθεσε πως η Ελλάδα μένει αταλάντευτη στον δρόμο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας. 

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας» τόνισε κι επιπλέον σημείωσε πως οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι, όποιος έχει σχέδιο είναι σταθερός και διαπραγματεύεται και υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, πετυχαίνει.

«Μπορεί να μην πετύχαμε, σε αυτή τη φάση, λύση (σ.σ. για το Κυπριακό) αλλά θα επιμείνουμε να μην υπάρξει τέλος στον διάλογο» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφερθείς σε ρήση που αφορά την εξωτερική πολιτική, είπε πως ο σκύλος για να προστατεύει δεν χρειάζεται πάντα να γαβγίζει. Τόνισε δε ότι «η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερός πυλώνας στην περιοχή και τώρα που ανακάμπτει (σσ: από την οικονομική κρίση) αποδεικνύεται χώρα πολύτιμος εταίρος της ΕΕ, πολύτιμη χώρα για το ΝΑΤΟ, λόγω των σχέσεων μας με κρίσιμες χώρες στην ευρύτερη περιοχή».

Την ίδια στιγμή ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προανήγγειλε μέτρα της Άγκυρας μετά την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο τούρκος υπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της Άγκυρας ότι  οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα σε αυτά τα κοιτάσματα, ενώ πρόσθεσε ότι τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Τουρκίας συνεργάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο με τα μέτρα που θα ληφθούν σε απάντηση στις «μονομερείς», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της ελληνικής πλευράς. Ο τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι η αποστολή ενός πλοίου γεωτρήσεων δείχνει την «ανειλικρίνεια» της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…