Human Rights Watch: «Tούρκοι συνοριοφύλακες βασανίζουν και σκοτώνουν Σύρους στα σύνορα»

«Οι Τούρκοι συνοριοφύλακες ανοίγουν πυρ αδιακρίτως κατά σύρων αμάχων στα σύνορα με τη Συρία και βασανίζουν και προσφεύγουν σε υπερβολική χρήση βίας κατά των προσφύγων και των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στην Τουρκία»

Οι Τούρκοι συνοριακοί φρουροί βασανίζουν και ανοίγουν πυρ κατά των Σύρων που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα σκοτώνοντάς τους σε ορισμένες περιπτώσεις, καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch (HRW), καλώντας την Άγκυρα να ερευνήσει αυτά τα περιστατικά.

«Οι Τούρκοι συνοριοφύλακες ανοίγουν πυρ αδιακρίτως κατά σύρων αμάχων στα σύνορα με τη Συρία και βασανίζουν και προσφεύγουν σε υπερβολική χρήση βίας κατά των προσφύγων και των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στην Τουρκία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Η τουρκική κυβέρνηση οφείλει να ερευνήσει τις κατάφωρες αυτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να καταστήσει υπόλογους τους συνοριοφύλακες που ευθύνονται για τις καταχρήσεις αυτές, προσθέτει η οργάνωση.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 12 Σύροι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίσθηκαν από τα πυρά των Τούρκων συνοριοφυλάκων από την αρχή της χρονιάς.

Η Τουρκία, η οποία έχει υποδεχθεί 3,6 εκατομμύρια Σύρους που διέφυγαν τον πόλεμο που ρημάζει τη χώρα τους από το 2011, κρατά κλειστά τα τουρκοσυριακά σύνορα.

Στις 11 Μαρτίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της HRW, οι Τούρκοι συνοριοφύλακες «χτύπησαν και βασάνισαν ομάδα οκτώ Σύρων που προσπαθούσαν να εισέλθουν παρανόμως στην Τουρκία». Ένας άνδρας και ένα παιδί ανάμεσά τους πέθαναν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, ενώ άλλοι τραυματίσθηκαν σοβαρά.

«Οι χωροφύλακες και οι δυνάμεις του τουρκικού στρατού που είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο των συνόρων κακοποιούν συστηματικά και πυροβολούν αδιακρίτως κατά των Σύρων κατά μήκος των συνόρων, έχοντας σκοτώσει και τραυματίσει εκατοντάδες κατά τα τελευταία χρόνια», δηλώνει ο Χιου Ουίλιαμσον, διευθυντής του τμήματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της Human Rights Watch και καταγγέλλει «τη συστηματική βαρβαρότητα των Τούρκων συνοριοφυλάκων που η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει να αντιμετωπίσει».

«Η γενναιόδωρη υποδοχή από την Τουρκία μεγάλου αριθμού Σύρων δεν την απαλλάσσει από τις υποχρεώσεις τήρησης των δικαιωμάτων άλλων ανθρώπων που αναζητούν προστασία στα σύνορά της».

Ακόμη και αν τα σύνορα παραμένουν κλειστά, η Τουρκία υποδέχεται ανθρωπιστικά περιστατικά, κυρίως ανθρώπους που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη, και επιτρέπει στους Σύρους που κατοικούν στην Τουρκία να επισκέπτονται τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Όμως, μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που έπληξε και τις δύο χώρες, οι τουρκικές αρχές έχουν ενισχύσει τα περιοριστικά μέτρα στα σύνορα.

Η Καϊλή στη Liberation: Είχα παραλύσει από τρόμο – Όλα τα χρήματα ήταν του Παντσέρι και τουΤζόρτζι

AP - Ευα Καιλη

Η Καϊλή στη Liberation: Είχα παραλύσει από τρόμο – Όλα τα χρήματα ήταν του Παντσέρι και τουΤζόρτζι

««Τον εμπιστεύτηκα απόλυτα τον Τζόρτζι - Όλα τα χρήματα ήταν του Παντσέρι και τουΤζόρτζι. Είναι…

“Γεννήθηκες από έναν υπέροχο πατέρα”- Συγκινεί η σύζυγος του Νικολαΐδη με αφορμή τα γενέθλια της κόρης της

Νικολαΐδης - Τσαμπάζη

“Γεννήθηκες από έναν υπέροχο πατέρα”- Συγκινεί η σύζυγος του Νικολαΐδη με αφορμή τα γενέθλια της κόρης της

Η Δώρα Τσαμπάζη πόσταρε τη φωτογραφία της μικρής της κόρης, μπροστά από μια ζωγραφιά με…

Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Συναγερμός για βόμβα σε αεροσκάφος – Επενέβησαν οι πυροτεχνουργοί

Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Συναγερμός για βόμβα σε αεροσκάφος – Επενέβησαν οι πυροτεχνουργοί

Το πλήρωμα ακολουθώντας τις οδηγίες που έχει, ενημέρωσε τις αρχές του «Νίκος Καζαντζάκης» και την…

Κουτσούμπας από την Λάρυμνα: «Οι καμινάδες της ΛΑΡΚΟ αυτή τη στιγμή, δεν έπρεπε να είναι σβηστές»

Κουτσούμπας από την Λάρυμνα: «Οι καμινάδες της ΛΑΡΚΟ αυτή τη στιγμή, δεν έπρεπε να είναι σβηστές»

Στη συζήτηση με τους κατοίκους της περιοχής, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ΛΑΡΚΟ και την σημασία…