Human Rights Watch: «Tούρκοι συνοριοφύλακες βασανίζουν και σκοτώνουν Σύρους στα σύνορα»

«Οι Τούρκοι συνοριοφύλακες ανοίγουν πυρ αδιακρίτως κατά σύρων αμάχων στα σύνορα με τη Συρία και βασανίζουν και προσφεύγουν σε υπερβολική χρήση βίας κατά των προσφύγων και των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στην Τουρκία»

AP22297369825836

Οι Τούρκοι συνοριακοί φρουροί βασανίζουν και ανοίγουν πυρ κατά των Σύρων που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα σκοτώνοντάς τους σε ορισμένες περιπτώσεις, καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch (HRW), καλώντας την Άγκυρα να ερευνήσει αυτά τα περιστατικά.

«Οι Τούρκοι συνοριοφύλακες ανοίγουν πυρ αδιακρίτως κατά σύρων αμάχων στα σύνορα με τη Συρία και βασανίζουν και προσφεύγουν σε υπερβολική χρήση βίας κατά των προσφύγων και των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στην Τουρκία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Η τουρκική κυβέρνηση οφείλει να ερευνήσει τις κατάφωρες αυτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να καταστήσει υπόλογους τους συνοριοφύλακες που ευθύνονται για τις καταχρήσεις αυτές, προσθέτει η οργάνωση.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 12 Σύροι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίσθηκαν από τα πυρά των Τούρκων συνοριοφυλάκων από την αρχή της χρονιάς.

Η Τουρκία, η οποία έχει υποδεχθεί 3,6 εκατομμύρια Σύρους που διέφυγαν τον πόλεμο που ρημάζει τη χώρα τους από το 2011, κρατά κλειστά τα τουρκοσυριακά σύνορα.

Στις 11 Μαρτίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της HRW, οι Τούρκοι συνοριοφύλακες «χτύπησαν και βασάνισαν ομάδα οκτώ Σύρων που προσπαθούσαν να εισέλθουν παρανόμως στην Τουρκία». Ένας άνδρας και ένα παιδί ανάμεσά τους πέθαναν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, ενώ άλλοι τραυματίσθηκαν σοβαρά.

«Οι χωροφύλακες και οι δυνάμεις του τουρκικού στρατού που είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο των συνόρων κακοποιούν συστηματικά και πυροβολούν αδιακρίτως κατά των Σύρων κατά μήκος των συνόρων, έχοντας σκοτώσει και τραυματίσει εκατοντάδες κατά τα τελευταία χρόνια», δηλώνει ο Χιου Ουίλιαμσον, διευθυντής του τμήματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της Human Rights Watch και καταγγέλλει «τη συστηματική βαρβαρότητα των Τούρκων συνοριοφυλάκων που η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει να αντιμετωπίσει».

«Η γενναιόδωρη υποδοχή από την Τουρκία μεγάλου αριθμού Σύρων δεν την απαλλάσσει από τις υποχρεώσεις τήρησης των δικαιωμάτων άλλων ανθρώπων που αναζητούν προστασία στα σύνορά της».

Ακόμη και αν τα σύνορα παραμένουν κλειστά, η Τουρκία υποδέχεται ανθρωπιστικά περιστατικά, κυρίως ανθρώπους που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη, και επιτρέπει στους Σύρους που κατοικούν στην Τουρκία να επισκέπτονται τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Όμως, μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που έπληξε και τις δύο χώρες, οι τουρκικές αρχές έχουν ενισχύσει τα περιοριστικά μέτρα στα σύνορα.

Άδειασμα Κικίλια για τα περί εμπρησμού – Τι αποκαλύπτει ρεπορτάζ της «Καθημερινής» για τα 2 βίντεο

kikilias

Άδειασμα Κικίλια για τα περί εμπρησμού – Τι αποκαλύπτει ρεπορτάζ της «Καθημερινής» για τα 2 βίντεο

Η Καθημερινή αναφέρει ότι τα βίντεο που έχουν στην κατοχή τους οι αρχές δεν δείχνουν…

Η ΡΑΣ κλείνει γραμμές του σιδηροδρομικού δικτύου για λόγους ασφαλείας και απορρίπτει την αίτηση του Διαχειριστή Υποδομής του ΟΣΕ

OSE 1 1024x557 1

Η ΡΑΣ κλείνει γραμμές του σιδηροδρομικού δικτύου για λόγους ασφαλείας και απορρίπτει την αίτηση του Διαχειριστή Υποδομής του ΟΣΕ

Προ λίγων ημερών είχε σταλεί εξώδικο του σωματείου μηχανοδηγών της Πανελλήνιας Έλξης Προσωπικού (ΠΕΠΕ) προς…

Ξυλοδαρμός δημοσιογράφου που κάλυπτε τη φωτιά στη Βάρης – Κορωπίου: «Δέχθηκα μπράβικη επίθεση με γροθιές στο κεφάλι» (Video)

359ce0a9 epithesi se dhmosiografo

Ξυλοδαρμός δημοσιογράφου που κάλυπτε τη φωτιά στη Βάρης – Κορωπίου: «Δέχθηκα μπράβικη επίθεση με γροθιές στο κεφάλι» (Video)

Όπως είπε, λίγο πριν δεχτεί την επίθεση, τον είχαν προπηλακίσει και του είχαν επιτεθεί λεκτικά…