Human Rights Watch: Η Ελλάδα στερεί από τα προσφυγόπουλα το δικαίωμα στην εκπαίδευση

Να αρθούν οι πολιτικές που αποκλείουν τα παιδιά που αιτούνται άσυλο από το σχολείο, με πρόσχημα την πανδημία, ζητά η οργάνωση

4547307

Nα αναθεωρήσει επειγόντως τις πολιτικές της που εισάγουν διακρίσεις, ώστε τα παιδιά που αιτούνται άσυλο να μπορέσουν να πάνε στο σχολείο τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καλεί την ελληνική κυβέρνηση η Human Rights Watch, καταγγέλλοντας ότι μόνο 1 στα 7 παιδιά που ζουν σε καταυλισμούς μπόρεσε να παρακολουθήσει το σχολείο την προηγούμενη σχολική χρονιά και τονίζοντας ότι οι αρχές θα πρέπει να προσλάβουν αμέσως δασκάλους, να φροντίσουν για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία και να άρουν μέτρα που αποκλείουν τα παιδιά που αιτούνται άσυλο από το σχολείο, με πρόσχημα την πανδημία.

Η Human Rights Watch υπογραμμίζει ότι η έλλειψη σεβασμού στο δικαίωμα των αιτούντων άσυλο μαθητών στην εκπαίδευση παραβιάζει τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απαιτούν από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να ενσωματώσουν τα παιδιά στο εθνικό τους σχολικό σύστημα εντός τριών μηνών από την ταυτοποίησή τους. Καλεί μάλιστα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποχρεώσει την Ελλάδα να τερματίσει τις πολιτικές της που εισάγουν τέτοιες διακρίσεις.

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διορθώσει την πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα προσφυγόπουλα πριν από την έναρξη του ερχόμενου σχολικού έτους», δήλωσε ο Bill Van Esveld, αναπληρωτής διευθυντής δικαιωμάτων των παιδιών της Human Rights Watch. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να απαιτήσει καλύτερα αποτελέσματα και να προστατεύσει τα δικαιώματα και το μέλλον χιλιάδων παιδιών».

Η Humans Rights Watch τάσσεται εξάλλου κατά της λειτουργίας σχολείων μόνο για προσφυγόπουλα σε καταυλισμούς, καθώς κάτι τέτοιο θα τους στερούσε τη δυνατότητα να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία, και καλεί την Ελλάδα να καλωσορίσει τα παιδιά αυτά στο εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ καλεί και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει τη στήριξή της σε άλλα έργα στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να περιορίσουν την πρόσβαση των παιδιών στην ποιοτική εκπαίδευση, όπως η κατασκευή νέων, κλειστών καταυλισμών σε απομακρυσμένες τοποθεσίες σε νησιά, η κατασκευή τσιμεντένιων τοίχων γύρω από τους καταυλισμούς και τα σχέδια για την κατασκευή τοίχων και φρακτών σε περίπου 24 ακόμα καταυλισμούς στην ηπειρωτική χώρα.

«Το μέλλον δεκάδων χιλιάδων παιδιών που ήρθαν στην Ευρώπη αναζητώντας ασφάλεια εξαρτάται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα από Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους», δήλωσε ο Van Esveld. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί επανειλημμένα να παρέχει εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις και οι ενέργειές της πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα είναι το τεστ».
 

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…