Newsroom

Newsroom

To χτύπημα στο Παρίσι έφερε στην κορυφή τον… Έρνεστ Χέμινγουεϊ

«Δεν μπορεί ποτέ να γραφτεί τέλος στο Παρίσι»: Με αυτή τη φράση ο Χέμινγουεϊ περιγράφει όχι μόνο την αίσθηση απείρου που του είχε αφήσει η φτωχή του νιότη στο Παρίσι, αλλά και την ίδια την ατελείωτη εμπειρία της πόλης στο αυτοβιογραφικό του Κινητή Εορτή (Moveable Feast, α' δημοσίευση το 1964). 

le livre d ernest hemingway paris est une fete est devenu un symbole apres les attentats 1

«Δεν μπορεί ποτέ να γραφτεί τέλος στο Παρίσι»: Με αυτή τη φράση ο Χέμινγουεϊ περιγράφει όχι μόνο την αίσθηση απείρου που του είχε αφήσει η φτωχή του νιότη στο Παρίσι, αλλά και την ίδια την ατελείωτη εμπειρία της πόλης στο αυτοβιογραφικό του Κινητή Εορτή (Moveable Feast, α’ δημοσίευση το 1964). 

To βιβλίο, που έχει καταλήξει μία από τις διασημότερες λογοτεχνικές ελεγείες για την πόλη, ξαναβρέθηκε μετά τις επιθέσεις της 13 Νοεμβρίου στην κορυφή των γαλλικών βιβλιοπωλείων ως αποτύπωση της αέναης ορμής της πόλης.

Το αυτοβιογραφικό βιβλίο βρίσκεται, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, στις πρώτες θέσεις των βιογραφιών στη λίστα του διαδικτυακού Amazon. 

Η ζήτηση έχει επίσης εκτοξευτεί και στα βιβλιοπωλεία. Σύμφωνα με τα όσα επίσης αναφέρει ο εκπρόσωπος του γαλλικού εκδοτικού οίκου Folio, «εκεί που συνήθως τα βιβλιοπωλεία ζητούσαν 10 αντίτυπα, τώρα ζητούν 500». 

Το βιβλίο μπορεί να έχει πολύ προσωπικό χαρακτήρα και να περιγράφει αποσπασματικά τα όσα (πραγματικά ή… εξωπραγματικά) συνέβησαν στον Χέμινουεϊ όταν βρισκόταν το Μεσοπόλεμο στο Παρίσι, όμως ειδικά για τους Παριζιάνους θεωρείται «σύνοψη» του αέρα ελευθερίας και ζωτικότητας που δεν σταμάτησε να πνέει στην πόλη -για αυτό, και αποκτά πλέον ιδιαίτερη συμβολική αξία σε αυτήν τη συγκυρία.

«Αν έχεις ζήσει στο Παρίσι νέος, τότε όπου και να πας για την υπόλοιπη σου ζωή το κουβαλάς μαζί σου, επειδή το Παρίσι είναι μία κινητή εορτή» έγραψε ο Χέμινγουεϊ, εξηγώντας τον τίτλο.

Πηγή: in.gr

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

androulakis

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

«Ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Φοίβος Ιωαννίδης δεν είναι πια…