Χθες φασίστες ζητούσαν ξήλωμα μνημείου του ΕΑΜ, σήμερα «άγνωστοι» το βανδάλισαν

Λειτουργώντας στο σκοτάδι, όπως και οι ιδεολογικοί τους πρόγονοι, φασίστες βανδάλισαν την αναθηματική πλάκα, νομίζοντας μάλλον, ότι η ιστορική πραγματικότητα μπορεί να διαγραφεί απλώς με τον μαρκαδόρο τους...

4790948

Λίγες ώρες μετά το φασιστικής εμπνεύσεως αίτημα για ξήλωμα της αναθηματικής πλάκας για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από το ΕΑΜ, «άγνωστοι» βανδάλισαν με άθλιο τρόπο το μνημείο.

Όπως έγινε γνωστό χθες, οι επικεφαλής δύο παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης πρότειναν να ξηλωθεί η αναθηματική πλάκα για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο, υποστηρίζοντας πως η πόλη δεν απελευθερώθηκε από τις δυνάμεις του ΕΑΜ, όπως αναγράφεται.

Το «ξήλωμα» ζήτησε αρχικά ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική», Γιάννης Κουριαννίδης, επαναλαμβάνοντας το ανιστόρητο κλισέ -που είχε υποστηριχτεί και από τον βουλευτή της Ν.Δ., Στράτο Σιμόπουλο– ότι δήθεν οι Γερμανοί απλώς… αποχώρησαν, έφυγαν μόνοι τους από την πόλη.

Τον ξεπέρασε όμως, ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα αρχή για τη Θεσσαλονίκη», Ιωάννης Νασιούλας, ο οποίος επικαλέστηκε τα απομνημονεύματα του χιτλερικού υπουργού Αλμπερτ Σπέερ, ενώ ζήτησε ανάμεσα σε άλλα να μην ονομάζονται τα στρατεύματα ναζιστικά, αλλά απλώς γερμανικά ή βουλγαρικά.

Άμεση ήταν βεβαίως η αντίδραση από τους εκπροσώπους του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοτικό συμβούλιο μέσω των δημοτικών συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και «Θεσσαλονίκη Μαζί».

Όμως η ιστορία δεν σταμάτησε εκεί, καθώς χθες, λειτουργώντας στο σκοτάδι, όπως και οι ιδεολογικοί τους πρόγονοι, φασίστες βανδάλισαν την αναθηματική πλάκα, διαγράφοντας τα όσα έγραφε για την απελευθέρωση και γράφοντας τη φράση «ανιστόρητοι προδότες», νομίζοντας μάλλον, ότι η ιστορική πραγματικότητα μπορεί να διαγραφεί απλώς με τον μαρκαδόρο τους. Μάλιστα, ζωγράφισαν και ένα σφυροδρέπανο για να το διαγράψουν κι αυτό, αφού τους θυμίζει ποιος τελικά τσάκισε τον ναζισμό.

Να σημειωθεί ότι κοντά στο σημείο, πραγματοποιήθηκε χθες αντιμεταναστευτική συγκέντρωση μίσους από μέλη εθνικιστικών οργανώσεων.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…