Χρυσόγονος προς Κομισιόν: Κρύβονται συμφέροντα στην εμμονή των θεσμών για αύξηση του ΦΠΑ στην Ελλάδα;

Για «ανομολόγητους» στόχους που πιθανώς να εξυπηρετεί η εμμονή των θεσμών για την αύξηση του ΦΠΑ στην Ελλάδα κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος σε ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

cover
NewsRoom 10/06/2015 | 15:15

Για «ανομολόγητους» στόχους που πιθανώς να εξυπηρετεί η εμμονή των θεσμών για την αύξηση του ΦΠΑ στην Ελλάδα κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος σε ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσόγονος στην ερώτησή του, αναφέρεται στην απαράδεκτη στάση και εμμονή από πλευράς θεσμών για επιβολή στην Ελλάδα ενός ενιαίου αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ σχεδόν για όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες.

«Ποιούς ανομολόγητους στόχους εξυπηρετεί η εμμονή της στην αύξηση του ΦΠΑ στην Ελλάδα, σε επίπεδα που είναι καταφανώς αντιπαραγωγικά από δημοσιονομική και οικονομική άποψη;», ρωτάει χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει ο κ. Χρυσογόνος ο ισχυρισμός της Επιτροπής πως «η αύξηση της φορολογίας περιορίζει τη φοροδιαφυγή» καταρρίπτεται από τα πορίσματα της φορολογικής επιστήμης τα οποία αποδεικνύουν ότι οι «ήδη υφιστάμενοι υπέρμετρα υψηλοί φορολογικοί συντελεστές συμβάλουν στη διόγκωση της φοροδιαφυγής».

«Ειδικά για τον ΦΠΑ, ενώ θα έπρεπε αυτός να καταλογίζεται και εισπράττεται στην Ελλάδα σε προϊόντα και υπηρεσίες 127 δις ευρώ, εμφανίζονται από αυτά και φορολογούνται μόνο τα 73, δηλ. διαφεύγει ποσοστό 43%», συμπληρώνει.

«Εάν η Επιτροπή αποσκοπούσε στη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας, θα όφειλε να συμβάλει στην αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού», σημειώνει ο κ. Χρυσόγονος ενώ ταυτόχρονα ασκεί σκληρή κριτική στην Ευρώπη η οποία την ίδια στιγμή που αναγνωρίζει και παραδέχεται την ύπαρξη ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα πάει να επιβάλλει αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει την Ελλάδα να επιβάλει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ στο υψηλό ποσοστό 23%, καταργώντας τις εξαιρέσεις, εκτός από ελάχιστα προϊόντα και υπηρεσίες στο 11%, με στόχο η αύξηση να... "συμβάλει στη βελτίωση των ποσοστών συμμόρφωσης" (!!).

Αντίθετα προς τον παράδοξο ισχυρισμό της Επιτροπής ότι η αύξηση της φορολογίας περιορίζει τη φοροδιαφυγή, τα πορίσματα της φορολογικής επιστήμης αποδεικνύουν ότι οι ήδη υφιστάμενοι υπέρμετρα υψηλοί φορολογικοί συντελεστές συμβάλουν στη διόγκωση της φοροδιαφυγής και ότι, ειδικά για τον ΦΠΑ, ενώ θα έπρεπε αυτός να καταλογίζεται και εισπράττεται στην Ελλάδα σε προϊόντα και υπηρεσίες 127 δις ευρώ, εμφανίζονται από αυτά και φορολογούνται μόνο τα 73, δηλ. διαφεύγει ποσοστό 43%.

Σύμφωνα επομένως με την κοινή λογική, εάν η Επιτροπή αποσκοπούσε στη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας, θα όφειλε να συμβάλει στην αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Περαιτέρω είναι φανερό ότι η αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, ή ευπαθείς περιοχές, όπως οι νησιωτικές, θα προκαλέσει επιδείνωση της κοινωνικής ανισότητας και της ανθρωπιστικής κρίσης, την οποία αναγνώρισε ο ίδιος ο Πρόεδρός της.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Ποιους ανομολόγητους στόχους εξυπηρετεί η εμμονή της στην αύξηση του ΦΠΑ στην Ελλάδα, σε επίπεδα που είναι καταφανώς αντιπαραγωγικά από δημοσιονομική και οικονομική άποψη;

 

Φωτογραφία: (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)