Χρυσόγονος: "Πιθανότερη ημερομηνία εκλογών 15 με 20 Μαρτίου"

cover
NewsRoom 06/10/2014 | 12:38

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, μίλησε στον Real fm 97,8 για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητά η κυβέρνηση, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, τις δηλώσεις Ντράγκι αλλά και το χρέος. «Ο κ. Σαμαράς με την κίνησή του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ήθελε να δηλώσει ότι δεν έχει κανένα σκοπό για πρόωρες εκλογές μέχρι το τέλος του έτους. Μάλλον η κυβέρνηση θα το τραβήξει έως τις 10-11 Φεβρουαρίου προκειμένου να ξεκινήσει την ψηφοφορία για πρόεδρο της Δημοκρατίας. Άρα η πιθανότερη ημερομηνία είναι γύρω στις 15 με 20 Μαρτίου», σχολίασε αρχικά ο κ. Χρυσόγονος και συνέχισε:

«Σαφώς η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση δημοσιονομικής και όχι μόνο, εξάρτησης από τους δανειστές. Είναι εντελώς διαφορετικό όμως, να διαπραγματεύεται η χώρα από μια κυβέρνηση που συγκροτείται από τις δυνάμεις που την οδήγησαν εδώ και άλλο να είναι μια κυβέρνηση που στηρίζεται από άλλες πολιτικές δυνάμεις που δεν είναι ένοχες. Το πιο σημαντικό από όλα θα είναι η ίδια η κρίση του Ελληνικού λαού. Αν ο λαός δώσει ένα ποσοστό της τάξης του 36% στον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι σαν να λέει ο λαός, - ως εδώ και μη παρέκει-. Ήδη αυτό από μόνο του, θα έχει μια επίπτωση».

«Οι ευρωπαϊκές ελίτ που εκφράζονται μέσω και του κ. Ντράγκι θέλουν να κρατήσουν τη χώρα μας υπό καθεστώς ομηρίας όσο περισσότερο χρονικό διάστημα γίνεται. Εμείς κάποια στιγμή πρέπει να αντιδράσουμε. Το «καρότο» είναι απειροελάχιστο. Το «μαστίγιο» είναι να αρνηθούν οι αγορές να δανείσουν την Ελλάδα. Αυτό είναι μια πραγματική απειλή και ασφαλώς θα δυσχέραινε τη θέση της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης. Από την άλλη δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο, πρέπει να αντιδράσουμε», πρόσθεσε.

«Τι νόημα έχει να πάρεις μια θέση αμετακίνητη. Αν δεν σου δώσουν αυτό, αλλά σου δώσουν κάτι άλλο ενδιάμεσο, το οποίο θα είναι καλό για τη χώρα, τι να πεις, δεν το παίρνω; Μία επιμήκυνση δεν αρκεί. Αν πρόκειται για μια επιμήκυνση στα 50 χρόνια με μηδέν επιτόκιο, αυτό ισοδυναμεί με γενναίο κούρεμα. Η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει τίποτα περισσότερο από κάποιες επί μέρους διεκδικήσεις. Η ουσία είναι ότι εξαρχής τη χρεοκοπία μας, τη χειριστήκαμε με τον τρόπο που μας επέδειξαν για τα δικά τους συμφέροντα οι άλλες κυβερνήσεις», τόνισε ακόμα.