Χρυσή Αυγή, Υπόθεση όλων μας. Ποια αντίσταση;

Πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία της πολυσυζητημένης και πολυβραβευμένης ταινίας «Χρυσή Αυγή, προσωπική υπόθεση», η Angelique Kourounis επιστρέφει με τη νέα της ταινία – ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή. Υπόθεση όλων μας. Ποια αντίσταση;», η οποία είναι η συνέχεια και ολοκλήρωση της πολυετούς έρευνάς της για το ναζιστικό μόρφωμα.

NewsRoom 20/01/2022 | 14:08

Η ταινία διατρέχει τα πεντέμιση χρόνια της ιστορικής δίκης κατά του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής.  Μία δίκη πιο σημαντική από τη δίκη της Νυρεμβέργης, διότι τότε οι στρατιωτικοί δικαστές δίκαζαν μη εκλεγμένους ναζί αξιωματούχους τους οποιους είχαν ήδη ως σύμμαχοι νικήσει. Ήταν στρατιωτική νίκη.

Στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ένα αστικό δικαστήριο δικάζει εν καιρώ ειρήνης το σύνολο μιας βουλευτικής ομάδας νόμιμα εκλεγμένης, επί επτά χρόνια τρίτης πολιτικής δύναμης της χώρας. Είναι πολιτική νίκη. Παρακολουθώντας στενά και χρονικά τη δίκη της Χρυσής Αυγής, η ταινία εστιάζει στην αφύπνιση της Ελληνικής κοινωνίας και αναρωτιέται ποια μπορεί να είναι η απάντηση στον φασισμό, τον ναζισμό και την άκρα δεξιά που ανθίζουν σ’ όλην την Ευρώπη.  Είναι αυτή η απάντηση δικαστική, πολιτική , κοινωνική, θεσμική ή ένοπλη;

Ταυτόχρονα, το ντοκιμαντέρ ανακαλύπτει την εσωτερική λειτουργία της Χρυσής Αυγής μέσα από τα αναγνωστέα της δίκης και επικεντρώνεται στο πρόσωπο της Μάγδας Φύσσα, της μητέρας του Παύλου Φύσσα που υποχρέωσε την ελληνική κοινωνία να σταματήσει να κλείνει τα μάτια στην άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Η Μάγδα Φύσσα είναι η μάνα που παρά τη θέλησή της έγινε σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα, ενός αγώνα που είναι υπόθεση όλων μας.

H ταινία «Χρυσή Αυγή. Υπόθεση όλων μας. Ποια αντίσταση;» θα κάνει έπειτα από έξι μήνες περιοδεία στο εξωτερικό την Αθηναϊκή της πρεμιέρα στις 28 του Γεναρη στις 18.30 στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης STUDIO new star art cinema παρουσία των Angelique KourounisΜάγδα Φύσσα, αλλα και Συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

STUDIO new star art cinema:

Διεύθυνση: Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, Πλατεία Αμερικής 

Τηλέφωνο: 210-8640054 –6932479731

Αίθουσα ετήσιας λειτουργίας  660 ΘΕΣΕΩΝ

Εισιτήρια: 7.00 ευρώ – Προαιρετικό εισιτήριο ενίσχυσης 10€, μέρος των εισπράξεων θα δοθεί στην Πολιτική Αγωγή