Το χρονικό της αμαρτωλής ιστορίας με τις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα

Με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες να είναι θέμα χρόνου σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και μια σειρά από άλλες κινήσεις που δίνουν την αίσθηση πως επιχειρείται κάθαρση, μια αναδρομή στη σύντομη αλλά αμαρτωλή ιστορία των τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα είναι χρήσιμη. Η ιστοσελίδα tvxs.gr ετοίμασε ένα αρκετά συνοπτικό χρονικό που δίνει την εικόνα

kanalia 1

Με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες να είναι θέμα χρόνου σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και μια σειρά από άλλες κινήσεις που δίνουν την αίσθηση πως επιχειρείται κάθαρση, μια αναδρομή στη σύντομη αλλά αμαρτωλή ιστορία των τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα είναι χρήσιμη. Η ιστοσελίδα tvxs.gr ετοίμασε ένα αρκετά συνοπτικό χρονικό που δίνει την εικόνα.

Άδεια «περί δοκιμής τοπικού τηλεοπτικού σταθμού»…

Όλα ξεκίνησαν το περίφημο καλοκαίρι του 1989. Με την 4η παράγραφο του άρθρου 4 του νόμου 1866/89 περί «άδειας μη κρατικής τηλεοράσεως», οι εκδότες – οι οποίοι είχαν «εμπειρία και παράδοση στα μέσα ενημέρωσης» – έλαβαν το χρίσμα του προτιμητέου επενδυτή (άνευ… βασικής επένδυσης) για την παραχώρηση των δημόσιων συχνοτήτων που θα οδηγούσαν στα πρώτα ιδιωτικά κανάλια στην Ελλάδα.

«Μεταξύ των κριτηρίων για τη χορήγηση και ανανέωση της άδειας συνεκτιμώνται η πληρότητα και η ποιότητα του προγράμματος και η εμπειρία και παράδοση των μετόχων της εταιρείας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως επίσης και η ιδιότητα του οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης» ανέφερε η, ιστορική πλέον, παράγραφος 4.

Την πρώτη άδεια, που αφορούσε την «δοκιμή τοπικού τηλεοπτικού σταθμού» πήρε η εταιρία «Τηλέτυπος» – μια άδεια που υπέγραψαν στις 28 Αυγούστου του 1989 οι υπουργοί της κυβέρνησης Τζαννετάκη Αθανάσιος Κανελλόπουλος, Αντώνης Σαμαράς, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Νίκος Γκελεστάθης.

Και κάπως έτσι εγεννήθη το Mega, που βγήκε στον αέρα το φθινόπωρο του 1989 με μετόχους τους Χρήστο Λαμπράκη, Βαρδή Βαρδινογιάννη, Γιώργο Μπόμπολα, Κίτσο Τεγόπουλο, και Αριστείδη Αλαφούζο. Την Πρωτοχρονιά του 1990 ακολούθησε on air και ο Antenna TV – το κανάλι που είχε σχεδιαστεί μέσα από τη συνεργασία του Μίνωα Κυριακού με τον εκδότη του Ελεύθερου Τύπου Αρη Βουδούρη και των εκδοτών της εφημερίδας «Πρώτη» Γιάννης Καλογρίτσα και του περιοδικού «Τηλέραμα» Γιάννη Πουρνάρα.

Η «προφητική» ομιλία του Κωστή Στεφανόπουλου

Η υπογραφή αυτής της πρώτης άδειας «δοκιμής» είχε προκαλέσει τον Σεπτέμβρη του 1989 μια – ενδεχομένως και προφητική – προειδοποίηση από τον τότε πρόεδρο της ΔΗΑΝΑ και μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, που κάλεσε την Βουλή «να παρέμβει για να μην δοθούν οι άδειες σε ανθρώπους επικίνδυνους». Είχε πει, επί λέξει, τότε από το βήμα της Βουλής: «Αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι, ό,τι και να κάνετε σ’ αυτό το άρθρο, όπως και να το τροποποιήσετε, που δεν το τολμάτε, όπως και να αξιώσετε σύμφωνη γνώμη, που δεν θα την αξιώσετε, η κυβέρνηση θα δώσει τις άδειες. Ένας τρόπος και μόνον υπάρχει, να παρέμβει η Βουλή και να μη δοθούν οι άδειες σε ανθρώπους επικίνδυνους… 

Διαβάστε τη συνέχεια στο tvxs.gr

Σκιάθος: Συνεχίζουν να ζούνε επικίνδυνα οι τουρίστες – Κάθονται πίσω απ’ τα αεροπλάνα όταν ανοίγουν την τουρμπίνα (video)

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 07 25 220524

Σκιάθος: Συνεχίζουν να ζούνε επικίνδυνα οι τουρίστες – Κάθονται πίσω απ’ τα αεροπλάνα όταν ανοίγουν την τουρμπίνα (video)

Συνεχίζουν αυτό το... επικίνδυνο χόμπι οι τουρίστες στην Σκιάθο

Ανατροπή στη Βοιωτία για την υπόθεση βιασμού: Είπε ψέματα η 32χρονη – Συνελήφθη απ’ τις αρχές

astynomia 1 1

Ανατροπή στη Βοιωτία για την υπόθεση βιασμού: Είπε ψέματα η 32χρονη – Συνελήφθη απ’ τις αρχές

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η 32χρονη κοπέλα είπε ψέματα για τον βιασμό της

Βάσεις 2024: Άνοδος στις χαμηλόβαθμες σχολές – Ποιες έπεσαν κάτω από 10.000

6238395

Βάσεις 2024: Άνοδος στις χαμηλόβαθμες σχολές – Ποιες έπεσαν κάτω από 10.000

Τη μεγαλύτερη άνοδο σε αριθμό μορίων κατέγραψαν τα τμήματα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,…

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και οι… άλλοι διάσημοι σημαιοφόροι στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών

Αντετοκούνμπο

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και οι… άλλοι διάσημοι σημαιοφόροι στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών

Δις MVP του NBA (2019, 2020), ο Ελληνας άσος θα συμμετάσχει στο Παρίσι στους πρώτους…