Newsroom

Newsroom

Το χρονικό μιας αιματοβαμμένης εβδομάδας στις ΗΠΑ

Πάνω από 36.000 άνθρωποι πεθαίνουν από σφαίρες κάθε χρόνο στην Αμερική

guns

Ένα αγόρι που το σκότωσε κατά λάθος ο πατέρας του, κατά τη διάρκεια εκδρομής για ψάρεμα στη Μοντάνα. Μια γυναίκα νεκρή, ο σύζυγός της πίσω από τα σίδερα έπειτα από έναν πυροβολισμό σε δωμάτιο ξενοδοχείου του Ντάλας. Ένας έφηβος που η ζωή του τερματίστηκε στη βεράντα του σπιτιού ενός φίλου του, μια ζεστή μέρα στην Ουάσινγκτον.

Την εβδομάδα που άνοιξε με την επίθεση ενός ενόπλου στο Γκίλροϊ της Καλιφόρνιας και ολοκληρώθηκε με εκείνες άλλων δύο, στο Ελ Πάσο του Τέξας και στο Ντέιτον του Οχάιο, όπου θρηνήθηκαν δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι έπεσαν νεκροί από σφαίρες σε 47 αμερικανικές Πολιτείες, σύμφωνα με το Gun Violence Archive, μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία, αποδελτιώνοντας ειδήσεις και αστυνομικές αναφορές, καταγράφει τις επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων στις ΗΠΑ.

Οι θάνατοι αυτοί στην πλειονότητά τους έγιναν μονόστηλα του αστυνομικού ρεπορτάζ: επρόκειτο για φόνους, αυτοκτονίες και ατυχήματα που σπανίως βρίσκουν θέση στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ή στους τίτλους των ειδήσεων, όπως τα mass shootings, οι επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων που έχουν τέσσερα ή περισσότερα θύματα· αλλά, με πολλούς τρόπους, δείχνουν τον πραγματικό και πολύ βαρύ απολογισμό της βίας με τη χρήση πυροβόλων όπλων, που είναι ενδημική στις ΗΠΑ.

Πάνω από 36.000 άνθρωποι πεθαίνουν από σφαίρες κάθε χρόνο στην Αμερική, σύμφωνα με κυβερνητικά δεδομένα που συγκεντρώνει η οργάνωση Everytown for Gun Safety. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 100 θανάτους την ημέρα, ή έναν κάθε 14 1/2 λεπτά. Κάτι παραπάνω από το ένα τρίτο των θανάτων κατατάσσεται στις ανθρωποκτονίες.

Ακολουθεί μια σταχυολόγηση θανατηφόρων συμβάντων την εβδομάδα που άρχισε με την επίθεση στο Γκίλροϊ και έκλεισε με αυτή στο Ντέιτον, όπως την κατέγραψε το πρακτορείο Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κυριακή, 28η Ιουλίου

Λίγη ώρα αφότου ένας νεαρός άνοιγε πυρ στη γαστρονομική έκθεση Gilroy Garlic Festival, ο Στίβεν Πάρσονς καθόταν μέσα σ’ ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο μαζί με άλλους δύο άνδρες, 2.400 και πλέον χιλιόμετρα μακριά, στο Κάνσας του Μιζούρι.

Ο 27χρονος θα πέθαινε μέσα στο αυτοκίνητο, όπως ακόμη ένας νέος άνδρας, ο Μόντε Ρόμπινσον, από τα πυρά ενόπλου που διαφεύγει τη σύλληψη, σύμφωνα με την αστυνομία. Το τρίτο πρόσωπο που βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο αναζητείται για να δώσει κατάθεση, πάντως δεν θεωρείται ύποπτος για τη διπλή δολοφονία.

«Έχω ένα νυφικό στη ντουλάπα μου που δεν θα φορέσω ποτέ», είπε η Μαρίσα Ταντίγιο στην κηδεία του Στίβεν Πάρσονς, το απόγευμα της Τετάρτης, σ’ ένα εκκλησάκι στο Μπλου Σπρινγκς, κοντά στο Κάνσας.

Δευτέρα, 29η Ιουλίου

Οι ένοικοι στο ξενοδοχείο ZaZa του Ντάλας άκουγαν φασαρία και ουρλιαχτά για ώρα στο δωμάτιο όπου έμεναν η Τζάκλιν Ρόουζ Παργκιάν και ο σύζυγός της Πίτερ Νίκολας.

Όταν η ασφάλεια του ξενοδοχείου χτύπησε την πόρτα, δεν απάντησε κανείς. Τραυματιοφορείς, που ανταποκρίθηκαν έπειτα από κλήση για τη γυναίκα που φώναζε και πιθανή υπερβολική δόση ναρκωτικών, περίμενε ακούγοντας τον καυγά να συνεχίζεται έξω από το δωμάτιο όσο περίμεναν να έλθουν αστυνομικοί, βάσει των κανονισμών. Πέρασε μια θορυβώδης ώρα. Ακούστηκε ένας πυροβολισμός. Η φασαρία σταμάτησε. Η Τζάκλιν ήταν νεκρή.

«Η Τζάκι είχε πάθος με την ομορφιά», ανέφερε η νεκρολογία που δημοσίευσε η οικογένεια. Σπούδασε αισθητικός, πήρε πτυχίο από σχολή του Ντάλας το 2016. Ήταν 32 ετών. Οι γιοι της είναι 6 και 8 ετών.

«Πώς εξηγείς σ’ αυτά τα μικρά αγγελούδια ότι οι γονείς τους δεν θα είναι πια εδώ;», διερωτήθηκε η Τες, η μητέρα του θύματος. Φίλοι και συγγενείς μάζεψαν 25.000 δολάρια μέσω του GoFundMe για να βοηθήσουν τα παιδιά, το μέλλον των οποίων είναι αβέβαιο.

Όταν ο πατέρας τους, γνωστός σε μουσικόφιλους στο Ντάλας με το προσωνύμιο DJ Πιτ Μας, άνοιξε την πόρτα, ήταν καλυμμένος με αίμα κι είχε ένα καλώδιο τυλιγμένο στο λαιμό, σύμφωνα με την αστυνομία.

Φαινόταν να τελεί υπό την επήρεια ναρκωτικών και χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί όπλο που προκαλεί ηλεκτροσόκ για να ελεγχθεί: άρχισε να ουρλιάζει και ήρθε στα χέρια με αστυνομικούς και τραυματιοφορείς. Το όπλο βρέθηκε σε σακίδιο πλάτης, κοντά στο πτώμα της γυναίκας του.

«Ο Πίτερ είναι συμπαθητικός νέος, πολύ ευγενικός, δεν το χωράει το μυαλό μου ότι θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο», είπε η Τες Παργκιάν.

Τρίτη, 30ή Ιουλίου

Ήταν μια ζεστή μέρα στην Τακόμα, στην Ουάσινγκτον, και ο Τζαμόουν Πρατ καθόταν έξω στη βεράντα του σπιτιού ενός φίλου του όταν δέχθηκε μια σφαίρα στο κεφάλι. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε αστυνομικούς πως είδαν δύο αυτοκίνητα να αναπτύσσουν ταχύτητα και να φεύγουν.

Ο Πρατ ήταν 16 ετών.

Δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Η Κίνταλ Πιρς, η μητέρα του εφήβου, που ήταν αχώριστος με την αδελφή του, είπε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι το παιδί της μάλλον «έκανε λάθος επιλογές, ανακατεύτηκε με τους λάθος ανθρώπους. Δεν ξέρω τι έγινε, αλλά ξέρω ότι του μωρού μου δεν του άξιζε αυτό».

Ένας συμμαθητής του Τζαμόουν ηχογράφησε ένα ραπ τραγούδι για τον φίλο του. «Νόμιζα ότι θα έφθανες τα 18», λέει ένας στίχος, «το μόνο που ήθελες ήταν να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα, αλλά τώρα πετάς εκεί ψηλά».

Τετάρτη, 31η Ιουλίου

Η Κίκι Φαντρόι, 21 ετών, μαύρη διαφυλική, βίωσε πολύ μπούλινγκ μεγαλώνοντας στο Μαϊάμι. Αλλά αυτό δεν την έκανε να πάψει να εμπιστεύεται και να συγχωρεί, σύμφωνα με τη μητέρα της.

Η Φάντροϊ έπεσε νεκρή από πολλές σφαίρες το πρωί, καθώς έφευγε από πάρτι. Έγινε η 13η διαφυλική γυναίκα που δολοφονήθηκε στις ΗΠΑ φέτος, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Η μητέρα της θεωρεί ότι ήταν θύμα στοχευμένης επίθεσης. Η αστυνομία στην Κομητεία Μαϊάμι-Ντέιντ αποφεύγει να μιλήσει για έγκλημα μίσους. Έχει συλλάβει έναν έφηβο 17 ετών, τον οποίο αναγνώρισε αυτόπτης μάρτυρας.

Πέμπτη, 1η Αυγούστου.

Ο Κέιντεν Λακούνσα, 11 ετών, μόλις είχε τελειώσει με το καθάρισμα ενός ψαριού και είχε αρχίσει να καθαρίζει το δεύτερο που είχε πιάσει κοντά στο Κρόου Κρικ Φολς, στην Μοντάνα, όταν τραυματίστηκε από σφαίρα στο κεφάλι. Ο πατέρας του, ο Καντέτ, πέταξε κάτω το πιστόλι διαμετρήματος 0,357 με το οποίο είχε μόλις ρίξει, έτρεξε προς το παιδί του κι άρχισε να φωνάζει αλλόφρων τη γυναίκα του.

Μερικές ώρες αργότερα, είχε συλληφθεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Ο Καντέτ, σύμφωνα με την έκθεση του γραφείου του σερίφη της Κομητείας Μπρόουντγουοτερ, δεν είχε σκοπό να βλάψει κανέναν όταν πυροβόλησε μία φορά προς την κατεύθυνση του ποταμού. Είχαν περάσει το βράδυ κατασκηνώνοντας με τη γυναίκα και τον γιο του και αποφάσισε να δοκιμάσει το πιστόλι του. Αλλά εν αγνοία του, ο γιος του είχε πάει στην όχθη του ποταμού για να καθαρίσει τα ψάρια που είχε πιάσει.

Ο δικηγόρος του Καντέτ διαβεβαίωσε ότι επρόκειτο «για τραγικό δυστύχημα, όχι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας».

Η γυναίκα του, η Βικτόρια, είπε ότι επρόκειτο για δυστύχημα. Απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

Παρασκευή, 2α Αυγούστου

Ο Ντιάντε Στρίκλαντ βγήκε τρέχοντας από το σπίτι των παππούδων του στο Πόρτλαντ του Όρεγκον το απόγευμα, αιμορραγώντας ακατάσχετα από ένα τραύμα στο στήθος.

«Δεν θέλω να πεθάνω», είπε, αφηγήθηκε εργάτης σε κοντινή οικοδομή. «Η αδελφή μου με πυροβόλησε», πρόσθεσε.

Ο 22χρονος Στρίκλαντ, τοπικός αστέρας του μπάσκετ και του αμερικάνικου φούτμπολ στο γυμνάσιο, που ετοιμαζόταν να ενταχθεί στην ομάδα φούτμπολ του πανεπιστημίου PSU, κατέληξε πολύ κοντά στο σπίτι, παρά τις προσπάθειες για να σωθεί η ζωή του. Σε βάρος της αδελφής του, της Ταμίνας, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τη δολοφονία του και τους τραυματισμούς της γιαγιάς της και της θείας της.

Οι αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει καμία θεωρία για το κίνητρο της Στρίκλαντ. Κανένα από τα δύο αδέρφια δεν είχε ποινικό μητρώο. Δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη πως είχαν διαφορές. Ο συνήγορος της νεαρής είπε πως η υπόθεση είναι «μεγάλο μυστήριο για πολύ κόσμο».

Οι φίλοι και οι συμπαίκτες του γέμισαν τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης με εκδηλώσεις θλίψης και αγάπης για τον «Στρικ», τον νεαρό που σχεδόν πάντα χαμογελούσε και σε βίντεο που είχε τραβήξει νωρίτερα φέτος, τόνιζε «η συμβουλή μου είναι: μη θεωρείς το χρόνο σου δεδομένο. Περνάει γρήγορα, οπότε προσπάθησε να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή».

Σάββατο, 3η Αυγούστου

Ήταν ένα χαρούμενο απόγευμα στο σπίτι της Ντενίζ Γουίμπερλι στη συνοικία Ίνγκλγουντ του Σικάγου. Ακουγόταν μουσική καθώς η μητέρα τεσσάρων παιδιών, 61 ετών, χαλάρωνε στον καναπέ της, μαζί με την ανιψιά της, ενώ ο γιος της ετοιμαζόταν να πάει σ’ έναν αγώνα μπάσκετ.

Ο γιος, ο Κάλβιν Σέι, «γύρισε στο σπίτι για να ετοιμάσει τα ρούχα του, ήταν πολύ τακτικός. Μετά βγήκε να πάει να δείξει στους γείτονες το τηλέφωνο που μόλις είχε αγοράσει».

Μερικά λεπτά αφού έφυγε ο 23χρονος, αστυνομικοί έλαβαν ειδοποίηση από το σύστημα αυτόματου εντοπισμού επιθέσεων με τη χρήση πυροβόλων στη μεγαλούπολη.

Ο Κάλβιν, η κόρη του οποίου θα γίνει έξι ετών φέτος, είχε δεχθεί μια σφαίρα στο κεφάλι και μία στο στήθος.

Δεν έχει συλληφθεί ουδείς ύποπτος.

Η δολοφονία του Κάλβιν Σέι συγκαταλεγόταν στις επτά που διαπράχθηκαν στο Σικάγο το Σαββατοκύριακο. Άλλοι 45 άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες, ανάμεσά τους ένα αγόρι 5 ετών.

«Τι θα χρειαστεί ώστε ο κόσμος να κουραστεί και ν’ αηδιάσει πια από το επίπεδο της βίας με τη χρήση πυροβόλων όπλων σε ετούτη εδώ τη χώρα;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σικάγου, ο Έντι Τζόνσον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο φόνος του Κάλβιν ήταν ακόμη μια είδηση του αστυνομικού δελτίου, ανάμεσα στις σφαγές στο Ελ Πάσο και στο Ντέιτον.

Άλλη μια εβδομάδα επιθέσεων ενόπλων στην Αμερική έφθανε στο τέλος της.

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

430113696 386032271017011 577611428516139923 n

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

Με βίντεο του Άδωνι να... παίζει με τρενάκια ανέβασε ο Βαγγέλης Βλάχος θέλοντας να απαντήσει…

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

Λαζόπουλος 1

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

«Μην αφήσετε το τσεκούρι, κρατήστε ακέραιο το επάγγελμα σας του τσεκοροποιού», ανέφερε ο Λάκης Λαζόπουλος…

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

6168234

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

Τούρτα για τα γενέθλια του έσβησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, λίγο μετά την…

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

Χατζηπαναγιώτης

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

«Αν ήμουν μόνος μου, ίσως το άφηνα να δω αν θα περάσει», ανέφερε στις δηλώσεις…