Newsroom

Newsroom

Χρόνια Πολλά Αγκάθα Κρίστι!

H ζωή της Αθάγκα Κρίστι, της πιο εμπορικής συγγραφέως όλων των εποχών, ήταν τόσο ενδιαφέρουσα όσο και τα μυθιστορήματά της.

H ζωή της Αθάγκα Κρίστι, της πιο εμπορικής συγγραφέως όλων των εποχών, ήταν τόσο ενδιαφέρουσα όσο και τα μυθιστορήματά της.

Η Αγκάθα Κρίστι γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1890 και πέθανε στις 12 Ιανουαρίου του 1976. Ήταν Αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, στα οποία πρωταγωνιστούν οι ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό και Μις Τζέιν Μαρπλ. Το πλούσιο έργο της και η μεγάλη απήχη που είχαν τα βιβλία της, της έδωσε τον τίτλο της «Βασίλισσας του Εγκλήματος» και την έκανε έναν από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς στην εξέλιξη του λογοτεχνικού αυτού ρεύματος. 

Ξεκίνησε να γράφει μυθιστορήματα μυστηρίου, όταν η μεγαλύτερη αδελφή της την αμισβήτησε, λέγοντας της πως δεν θα μπορούσε ποτέ να το κάνει, καθώς τα σενάρια αυτά θα ήταν αρκετά περίπλοκα για να μπορέσει να τα βάλει σε τάξη και σειρά μέσα στο κεφάλι της.

Η έμπνευση της ήταν αστείρευτη και έγραφε σχεδόν δύο βιβλία το χρόνο. Η ίδια περιέγραφε τον εαυτό της ως μια καλοκουρδισμένη παραγωγική μηχανή. Κάθε χρόνο, κυκλοφορούσε ένα καινούργιο της μυθιστόρημα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα που έβγαινε στην αγορά με τον πιασάρικο τίτλο “Christie for Christmas”. 

H Aγκάθα Κρίστι βοήθησε να διαλευκανθεί ένα σοβαρό περιστατικό μετά το θάνατο της! Ένα μικρό παιδί έπασχε από μία σπάνια ασθένεια που κανένας γιατρός δεν μπορούσε να διαγνώσει, μέχρις ότου μία νοσομόμα θυμήθηκε τις λεπτομέρειες από ένα μυθιστόρημα που διάβαζε εκείνη την εποχή με τίτλο “The Pale Horse”. O χαρακτήρας του βιβλίου υπέφερε από τα ίδια συμπτώματα με την μικρή ασθενή της και έτσι η νοσοκόμα έλεγξε τα επίπεδα θαλλίου στον οργανισμό του παιδιού και τα βρήκε δέκα φορές πιο αυξημένα σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές. Μετά τη θεραπεία, το μικρό κορίτσι ανέκτησε πλήρως τις δυνάμεις του και διαπιστώθηκε ότι τα φυτοφάρμακα γύρω από το σπίτι της, περιείχαν τη θανατηφόρα ουσία που είχε προκαλέσει αυτό το τρομακτικό πρόβλημα στον οργανισμό της. 

Η Αγκάθα Κρίστι εξαφανίστηκε για 11 ολόκληρες μέρες το 1926. Η μητερα της είχε πεθάνει πρόσφατα και παράλληλα είχε ανακαλύψει ότι ο σύζυγός της την απατούσε. Ένα βράδυ, φίλησε την κόρη της για καληνύχτα, πήρε το αυτοκίνητο της και έφυγε, ενώ το εγκαταλελειμμένο όχημά της βρέθηκε αρκετά μίλια μακριά. Λίγο καιρό αργότερα και ενώ είχαν ξεκινήσει εντατικές έρευνες για τον εντοπισμό της, αποκαλύφθηκε ότι η διάσημη συγγραφέας βρισκόταν σε ένα ξενοδοχείο σε μια μακρινή περιοχή της Αγγλίας σε εξαιρετική σωματική και ψυχολογική κατάσταση. Στη ρεσεψιόν, είχε δώσει το όνομα της ερωμένης του συζύγου της, ενώ ποτέ δεν αποκάλυψε τους λόγους της εξαφάνισης της. Αρκετοί έγραψαν πως προσπάθησε να ενοχοποιήσει τον σύζυγό της για φόνο, ενώ άλλοι υποστήριξαν πως επρόκειτο για διαφημιστικό τρικ για να πουλήσει πολλά αντίτυπα το επόμενο βιβλίο της. Όπως και να έχει, η αλήθεια δεν έλαμψε ποτέ επίσημα. 

Μία από τις πιο διάσημες χαρακτήρες των βιβλίων της, η γεροντοκόρη Μrs Marple βασίστηκε στην εικόνα και τις αναμνήσεις που της είχαν απομείνει από τη γιαγιά της, η οποία ζούσε στην ύπαιθρο και είχε πολλά παρόμοια χαρακτηριστικά με την ντετέκτιβ που αγαπήθηκε τόσο πολύ από τους αναγνώστες της. 

Ο δεύτερος σύζυγος της Αγκάθα Κρίστι, Max Mallowan, ήταν διάσημος αρχαιολόγος. Του άρεσε να τον συνοδεύει στις ανασκαφές του και ζητούσε πάντοτε τη γνώμη της για τα ευρήματά του. “Δεν έχετε συνειδητοποίησει ότι από την Αγκάθα Κρίστι μπορείτε να μάθετε για την προϊστορική κεραμική περισσότερα πράγματα, από όσα γνωρίζει οποιαδήποτε άλλη γυναίκα στην Αγγλία”, έλεγε χαρακτηριστικά.