ΤΡ

Τζώρτζια Ρασβίτσου

Χριστουγεννιάτικες …σακούλες

Σακούλες. Σακούλες άσπρες, σακούλες θαλασσιές, σακούλες με τη φίρμα σούπερ μάρκετ.  Αραδιασμένες στο πάτωμα ή πάνω σε τραπέζια ή στριμωγμένες μέσα σε βανάκια. Και άνθρωποι, που στέκονται όρθιοι. Δίπλα στις σακούλες. Ποτέ καθιστοί. Πάντα όρθιοι. Έτσι φωτογραφίζονται. Περήφανοι για τις σακούλες, ανεβάζουν τις φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

6019ab6f825e630c12125f82

Μέρες που είναι είθισται να μαζεύουμε σακούλες. Τις σακούλες της φιλανθρωπίας. Της φτώχιας. Της εξαθλίωσης. Της κοινωνικής απομόνωσης.

Η χειρονομία της σακούλας είναι μια χαρακτηριστική φωτογραφία της ηθικής και των αξιών που δημιούργησαν οι παθογένειες του καπιταλισμού.

«Πάρτε κι εσείς μια σακούλα να κάνετε Χριστούγεννα.» Χριστούγεννα με μια σακούλα και «Άντε, σε σώσαμε για σήμερα».

Για να λαφρύνει η συνείδηση εκείνων που δεν έχουν ανάγκη τις σακούλες και που σήμερα, μέρα που είναι, προβληματίζονται για το πού θα κάνουν ρεβεγιόν.

Λίγοι είναι εκείνοι που κρατάνε σφιχτά το χέρι που απλώνει για να πάρει τη σακούλα. Κι ακόμα λιγότεροι είναι εκείνοι που αμφισβητούν έμπρακτα κάθε μορφή καταπίεσης και αποκλεισμού.

Κι είναι τόσο εύκολο να διακρίνει κανείς τις σακούλες της ελεημοσύνης από τις σακούλες της αλληλεγγύης, αν έχει στο νου του τα λόγια του Δημήτρη Γληνού: «Και του πιο αδύνατου η δύναμη διπλασιάζεται, όταν ενώσει τη λιγοστή του μπόρεση με την προσπάθεια των συντρόφων του».

Γιατί η  αλληλεγγύη είναι σύμπραξη, είναι θέση πολιτική,  είναι όπλο αγώνα για κοινωνική χειραφέτηση, εργασία, ισότητα, επανένταξη, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια. Ενός  αγώνα που δίνεται καθημερινά στον δρόμο, στους χώρους εργασίας, στα δικαστήρια, παντού όπου υπάρχει αδικία, υπονόμευση, ασυδοσία. Για να σταματήσουμε να βλέπουμε ανθρώπους με απλωμένα χέρια, να μην υπάρχει πια ανάγκη για … σακούλες.

Πηγή: mplokia.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

InCollage 20240419 160043944

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

«Mε την όψιμη μεταγραφή με τις άλλοτε βαρύνουσες πολιτικές δηλώσεις για το πώς τρώει φαλλούς…