Χριστοδουλοπούλου: Ο πρώτος που άνοιξε τα σύνορα ήταν ο Σαμαράς

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών, υπεραμύνθηκε των επιλογών κατά τη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο Μεταναστευτική Πολιτικής, απαντώντας στις κατηγορίες που της προσάπτουν οι πολιτικοί της αντίπαλοι.

xristodoulopoulou 1

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών, υπεραμύνθηκε των επιλογών κατά τη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο Μεταναστευτική Πολιτικής, απαντώντας στις κατηγορίες που της προσάπτουν οι πολιτικοί της αντίπαλοι.

Σχετικά με τη διατήρηση του φράχτη στον Έβρο, η κ. Χριστοδουλοπούλου τόνισε πως ήταν εξαρχής αντίθετη στο φράχτη, αφού «συμβολίζει την Ευρώπη-φρούριο, αλλά και επειδή είναι παράνομο να μην αφήνεις δίοδο για τους πρόσφυγες».

«Καταλαβαίνετε όμως τι θα σήμαινε αυτό για μια κυβέρνηση της Αριστεράς όπως και για οποιαδήποτε κυβέρνηση. Δυστυχώς, σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει πολιτικό θάρρος για ρηξικέλευθες λύσεις, αναγκάζεσαι να ακολουθείς την πεπατημένη, γιατί πρέπει να απολογείσαι διαρκώς στον ανείπωτο εθνικισμό που τον αξιοποιούν όλοι, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τα «ανοιχτά» θαλάσσια σύνορα είπε πως «ο πρώτος που άνοιξε τα χερσαία σύνορα ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, για να μπουν οι Αλβανοί και οι Βορειοηπειρώτες» και συμπλήρωσε λέγοντας: «Το επιχείρημα είναι τελείως προσχηματικό. Ακόμα και αν υποθέταμε ότι υπήρχε αποτελεσματικός τρόπος επιτήρησης των 16,5 χιλιάδων χιλιομέτρων θαλασσίων συνόρων μας, ακόμα και αν δεν ήμασταν υποχρεωμένοι από το διεθνές δίκαιο να διασώζουμε τους πρόσφυγες που τρυπούν τις βάρκες τους και πέφτουν στη θάλασσα, το κλείσιμο των συνόρων, όπως το εννοούν, σημαίνει πως θα έπρεπε να πυροβολούμε τους νεοεισερχόμενους ή να κάνουμε επιχειρήσεις αποτροπής, που μπορεί να μοιάζουν ήπιες, αλλά στη θάλασσα εγκυμονούν μεγάλους κίνδυνους».

Και τεκμηρίωσε την άποψή της τονίζοντας: «Γι’ αυτό άλλωστε μετά το Φαρμακονήσι η Ν.Δ. έδωσε εντολή να μη γίνονται τέτοιες επιχειρήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν φυλάσσονται τα θαλάσσια σύνορα. Αν μπει εχθρικό πλοίο, θα αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό, είναι τελείως διαφορετικό. Εκτός αν θεωρεί κανείς τους πρόσφυγες εξωτερικούς εχθρούς. Εμείς είμαστε υπερήφανοι που επί των ημερών μας δεν πνίγηκε κανένας κατά τη διάρκεια της διάσωσης. Αυτό εγγυήθηκαμε, έτσι θα συνεχίσουμε, αν επανεκλεγούμε».

Όσον αφορά τις κατηγορίες περί μη διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών, απάντησε πως στο στάδιο της διάσωσης και της υποδοχής δεν μπορεί να γίνει κανένας διαχωρισμός. «Εάν κάναμε λοιπόν αυτό που λέει η ΝΔ, θα έπρεπε να κρατάμε όλο αυτό τον κόσμο σε κέντρα κράτησης, με την υποχρέωση να τους σιτίζουμε και να τους παρέχουμε όσα δικαιούνται. Η εμπειρία δείχνει ότι θα ζητήσουν άσυλο, όπως έχουν το δικαίωμα, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να μείνουν στη χώρα ένα με δύο χρόνια, μέχρι να αποφανθούν η Υπηρεσία Ασύλου και η Αρχή Προσφυγών.

Στη συνέχεια, πολλοί από όσους δεν πάρουν άσυλο πρέπει να μείνουν στην Ελλάδα σε καθεστώς ανοχής, που σημαίνει άδεια παραμονής, μέχρι να γίνει εφικτή η απέλασή τους. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν συνεργάζονται τα προξενεία των χωρών και δεν πιστοποιούν την υπηκοότητά τους. Να σημειώσουμε για το υποτιθέμενο ρεκόρ απελάσεων της ΝΔ πως το μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν την Αλβανία και δεν επηρεάζουν την κατάσταση, γιατί συχνά ξαναμπαίνουν στη χώρα» είπε.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της κ. Χριστοδουλοπούλου εδώ