Χριστοδουλοπούλου: Η προηγούμενη κυβέρνηση έβαλε τα ευρωπαϊκά κονδύλια στα κέντρα κράτησης

Με αφορμή τη πρώτη της συμμετοχή ως αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. την περασμένη Πέμπτη, η Τασία Χριστοδουλοπούλου έδωσε συνέντευξη στην "Αυγή". Μίλησε για την υποδοχή από τους εταίρους του οδικού χάρτη της νέας ελληνικής κυβέρνησης που επενδύει πια στην ένταξη και την υποδοχή μεταναστών - προσφύγων και όχι στην κράτηση που εμπόδισε, όπως είπε, την απορρόφηση των κονδυλίων σχετικά με υποδοχή και ένταξη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Τόνισε επίσης πως θα υπάρξει αναπροσαρμογή του χρηματοδοτικού πλαισίου που θα εξυπηρετήσει αυτή την στροφή της πολιτικής. Σημείωσε επίσης πως ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος στέκεται σύμμαχος της κυβέρνησης στο κλείσιμο των κέντρων κράτησης.

xristodoulopoulou

Με αφορμή τη πρώτη της συμμετοχή ως αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. την περασμένη Πέμπτη, η Τασία Χριστοδουλοπούλου έδωσε συνέντευξη στην “Αυγή”. Μίλησε για την υποδοχή από τους εταίρους του οδικού χάρτη της νέας ελληνικής κυβέρνησης που επενδύει πια στην ένταξη και την υποδοχή μεταναστών – προσφύγων και όχι στην κράτηση που εμπόδισε, όπως είπε, την απορρόφηση των κονδυλίων σχετικά με υποδοχή και ένταξη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Τόνισε επίσης πως θα υπάρξει αναπροσαρμογή του χρηματοδοτικού πλαισίου που θα εξυπηρετήσει αυτή την στροφή της πολιτικής. Σημείωσε επίσης πως ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος στέκεται σύμμαχος της κυβέρνησης στο κλείσιμο των κέντρων κράτησης.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Τασίας Χριστοδουλοπούλουστην “Αυγή” και την Έλλη Ζώτου

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των υπολοίπων Ευρωπαίων υπουργών σχετικά με τον οδικό χάρτη της ελληνικής κυβέρνησης για το Άσυλο και τη Μετανάστευση που παρουσιάσατε την Πέμπτη; Ζητήθηκε από τη χώρα μας επιπρόσθετη χρηματοδότηση;
H αντιμετώπιση ήταν θετική διότι είδαν ότι έχουμε ένα σοβαρό και τεκμηριωμένο πρόγραμμα σύμφωνο με τις προγραμματικές μας διακηρύξεις. Στη συνεδρίαση αυτή παρουσιάσαμε τον οδικό χάρτη της νέας πολιτικής μας για το άσυλο και τη μετανάστευση. Τις προτεραιότητές μας για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής, κέντρων ανοιχτής φιλοξενίας, ξενώνων για τα ασυνόδευτα ανήλικα και την κοινωνική ένταξη.
Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει και η αναπροσαρμογή του πολυετούς χρηματοδοτικού πλαισίου 2014-2020, ώστε να εξυπηρετήσει τις παραπάνω ανάγκες. Θέσαμε το ζήτημα του σεβασμού των δικαιωμάτων παράλληλα με την ανάγκη ενός επιμερισμού του πληθυσμού στις χώρες της Ένωσης με τρόπο δίκαιο και αναλογικό. Υπάρχουν αντιρρήσεις σε αυτό, αλλά οι συσχετισμοί δεν είναι διόλου εναντίον μας. Αυτό αφορά τόσο τους ομολόγους μου όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η πρόκλησή μας είναι να μπορέσουμε μεταβατικά να καλύψουμε ένα χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει και όσο γίνεται πιο γρήγορα να δημιουργήσουμε μια ενιαία αρχή που θα έχει τη συνολική εποπτεία των ευρωπαϊκών ταμείων.
 
Όπως έχετε επανειλημμένα δηλώσει, το βάρος της πολιτικής σας θα πέσει στα κέντρα υποδοχής και στις δομές φιλοξενίας. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την υποδοχή κυρίως στα νησιά, που δέχονται πια μεγάλο αριθμό προσφύγων, ειδικά ενόψει των καλοκαιρινών μηνών; Ζητήθηκε κάποια βοήθεια συγκεκριμένα για αυτό το ζήτημα από την Ευρώπη καθώς και για τις δομές φιλοξενίας ανηλίκων;
Αποτελεί προτεραιότητά μας η δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, καθώς και η ενίσχυση υπηρεσιών πρώτης υποδοχής σε σημεία εισόδου και ειδικότερα στα νησιά, τα οποία με βάση τα δεδομένα του τελευταίου έτους δέχονται και το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστευτικών ροών. Επίκειται άμεσα η λειτουργία Κέντρου Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια της Λέσβου. Αναφορικά δε με τις δομές ανηλίκων θα ενεργοποιηθούν πρωτίστως ευρωπαϊκά κονδύλια.
 
Είναι σωστή ή λανθασμένη η εντύπωση που έχουμε πολλοί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση χρησιμοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δόθηκαν από την Ε.Ε. για να φτιάξει κέντρα κράτησης;
Σύμφωνα με δημοσιευθείσα μελέτη, το 32% της συνολικής χρηματοδότησης του Ταμείου Επιστροφών καταναλώθηκε για τη δημιουργία και την ανακαίνιση εγκαταστάσεων κράτησης. Η λειτουργία δε των κέντρων κράτησης αποδείχθηκε ιδιαίτερα δαπανηρή, αφού κοστίζει 28.713.600 ευρώ ετησίως, ενώ μόνο η λειτουργία της Αμυγδαλέζας κοστίζει 10,5 εκατ. Είναι προφανές ότι η προηγούμενη κυβέρνηση επένδυσε σε μία πολιτική κράτησης και όχι υποδοχής και ένταξης. Γι’ αυτό και δεν υπήρξε απορρόφηση των σχετικών με την υποδοχή και την ένταξη ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, πέραν της προώθησης μίας πολιτικής που στο επίκεντρό της έχει την υποδοχή και την ένταξη, θα κινητοποιηθεί στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης όλων των μηχανισμών αλληλεγγύης εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου και του επιμερισμού της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών, σχετικά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
 
Με αφορμή την έναρξη της συζήτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο για τη Μετανάστευση την προηγούμενη εβδομάδα, είδαμε δημοσίευμα της Guardian που επικαλούνταν δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου ότι η Ε.Ε. θέλει να χρησιμοποιήσει γραφεία και πρεσβείες στις χώρες προέλευσης, όπου θα γίνεται η επεξεργασία αιτήσεων για άσυλο προτού οι αιτούντες φτάσουν στην Ευρώπη. Υπάρχει όντως τέτοιο ενδεχόμενο, συζητήθηκε κάτι σχετικό στο Συμβούλιο Υπουργών ή έχετε κάποια σχετική ενημέρωση; Πώς θα το σχολιάζατε;
Το ζήτημα αυτό δεν απασχόλησε το Συμβούλιο Υπουργών. Ενημερώθηκα ανεπισήμως ότι υπάρχουν τέτοιες σκέψεις. Αντιλαμβάνομαι τις σκοπιμότητες που ωθούν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε τέτοιες ιδέες, πλην όμως ο σεβασμός του δικαιώματος στο άσυλο και το διεθνές δίκαιο με κάνει πολύ σκεπτική απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη. Επισημαίνω, ωστόσο, ότι η Σύμβαση της Γενεύης του 1951, που είναι και ευρωπαϊκό κεκτημένο, κατοχυρώνει την προστασία και την αναγνώριση του πρόσφυγα σε όλες τις χώρες χωρίς επιπλέον όρους.
 
Διακρίνετε στην Ευρώπη κάποια αλλαγή αντίληψης σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα ή με το προσφυγικό; Θεωρείτε πως έχουν όλα τα κράτη – μέλη καταλάβει ότι έχουμε πια να κάνουμε με ένα κυρίως προσφυγικό κύμα και αν αυτό φαίνεται να επηρεάζει πια και τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
Η Ευρώπη νόμισε ότι με το να κλείσει τα εξωτερικά της σύνορα διασφαλίζεται από την ένταση των μεταναστευτικών ροών. Τα πράγματα όμως δεν είναι διόλου έτσι. Επεκτείνονται οι φράχτες, αλλά η απελπισία τούς διαπερνά. Δεν είμαι σε θέση να διαγνώσω αν η Ευρώπη έχει αρχίσει να αλλάζει την αντίληψή της. Μου έκανε πολύ θετική εντύπωση το ότι ο αρμόδιος επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος τοποθετήθηκε ρητά εναντίον των κέντρων κράτησης και υπέρ των ανοιχτών δομών φιλοξενίας, μια πάγια προγραμματική μας θέση.
Τι νόημα έχει να θέτεις σε εγκλεισμό 3.500 ανθρώπους, όταν τα νούμερα για τα οποία συζητάμε είναι πολύ μεγαλύτερα. Το μέτρο δεν είναι μόνο απάνθρωπο, αλλά και ατελέσφορο. Είναι ζητούμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη να συνδυάζει την ασφάλεια με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Απαιτείται τόλμη και πολιτική βούληση. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συμβάλουμε δημιουργικά σε αυτήν την τομή. Σε λίγους μήνες από τώρα ελπίζω πως θα είμαι σε θέση να δώσω μια πιο ολοκληρωμένη απάντηση στο ερώτημα αυτό.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…