Newsroom

Newsroom

Χριστοδουλάκης: "Μπήκαμε νόμιμα στο ευρώ" – "Και η Γερμανία επηρέασε τους αριθμούς της για να μπει"

  “Η Ελλάδα μπήκε νόμιμα στο ευρώ” δήλωσε ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί παραποίησης των δεικτών…

 

“Η Ελλάδα μπήκε νόμιμα στο ευρώ” δήλωσε ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί παραποίησης των δεικτών για την εκπλήρωση των όρων ένταξης, σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Εάν η Ελλάδα είχε εξαπατήσει, η Eurostat ή οι αγορές θα το είχαν ανακαλύψει εδώ και καιρό» τονίζει ο πρώην υπουργός, υποστηρίζοντας παράλληλα πως τα μέτρα που ζητά η τρόικα είναι πολιτικά και κοινωνικά μη εφαρμόσιμα.

Στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Τρίτη, ο Ν.Χριστοδουλάκης δηλώνει υπερήφανος για την είσοδο της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα, απορρίπτοντας επίσης πως ήταν πρόωρη. «Είχαμε αργήσει δύο χρόνια, δεν υπήρχε λόγος να περιμένουμε κι άλλο» λέει.

Στην ερώτηση εάν η Ελλάδα εξαπάτησε ώστε να πληροί τα κριτήρια ένταξης, ο Ν.Χριστοδουλάκης απαντά: «Φυσικά και η Ελλάδα χρησιμοποίησε την ευελιξία που ήταν διαθέσιμη τότε σε όλες τις χώρες για είσοδο”. Υποστήριξε μάλιστα ότι “και πολλές άλλες χώρες έκαναν  πράγματα για να επηρεάσουν τους αριθμούς και να μπουν στο ευρώ, ανάμεσά τους και η Γερμανία. Δεν υπήρξαν όμως ειδικοί ευνοϊκοί κανόνες για εμάς, ούτε και ζητήσαμε κάτι τέτοιο. Εάν η Ελλάδα είχε εξαπατήσει, η Eurostat ή οι αγορές θα το είχαν ανακαλύψει εδώ και καιρό».

Υποστηρίζει επίσης ότι εκείνη την περίοδο πολύ λίγες χώρες θα μπορούσαν να πληρούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

Ως παραδείγματα αναφέρει ότι «η Γερμανία δεν συνυπολόγισε στο δημόσιο τομέα τα νοσοκομεία, η Γαλλία αποφάσισε ότι δεν είναι μέρος του δημοσίου το ασφαλιστικό ταμείο για τον κρατικό φορέα τηλεπικοινωνιών, το Βέλγιο πούλησε χρυσό». «Η Ελλάδα δεν έκανε τέτοια πράγματα» λέει.

Ακόμα, ο κ. Χριστοδουλάκης σχολίασε την Τρόικα λέγοντας ότι “οι όροι της δεν είναι υλοποιήσιμοι ούτε πολιτικά, ούτε κοινωνικά”.

Αναφερόμενος στη γερμανίδα καγκελάριο, την οποία είχε επικρίνει έντονα όταν εκείνη είχε δηλώσει πως ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο Νίκος Χριστοδουλάκης εκφράζει την ελπίδα η Άνγκελα Μέρκελ να αλλάξει. «Σίγουρα δεν θέλει να περάσει στην ιστορία ως τιμωρός, αλλά ως σωτήρας της Ευρώπης. Το τίμημα για αυτό είναι 100 δισ. ευρώ για ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα, εκ των οποίων ένα μέρος θα πάει στην Ελλάδα. Είναι μια ιστορική ευκαιρία», καταλήγει ο έλληνας πρώην υπουργός.