Χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου; Μην αγοράζετε ανταλλακτικά από το ...δρόμο

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές κάλεσαν σήμερα τους Αμερικανούς, ιδίως τους νέους, να μην χρησιμοποιούν ουσίες που έχουν αγοράσει στον δρόμο –αρχής γενομένης από την κάνναβη– σε ηλεκτρονικά τσιγάρα, λόγω της μυστηριώδους ασθένειας των πνευμόνων που φαίνεται να σχετίζεται με το άτμισμα.

NewsRoom 30/08/2019 | 20:33

Συνολικά 215 άνθρωποι σε 25 Πολιτείες έχουν εμφανίσει αυτή τη σοβαρή ασθένεια, όπως ανακοίνωσαν σήμερα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε ένας θάνατος.

Οι αρχές δεν έχουν ακόμη εντοπίσει ούτε τη μάρκα, ούτε το συγκεκριμένο προϊόν που προκάλεσε αυτήν την ασθένεια. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται βήχας, λαχάνιασμα, πόνοι στο στήθος και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εμετοί και διάρροια. Όμως, σε "πολλές περιπτώσεις" οι ασθενείς είχαν κάνει χρήση ουσιών που περιείχαν κάνναβη.

Οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου καλούνται να μην αγοράζουν υγρά ή ανταλλακτικά στον δρόμο. "Δεν πρέπει να τροποποιούν τα προϊόντα των ηλεκτρονικών τσιγάρων, ούτε να προσθέτουν ουσίες που δεν προβλέπονται από τον κατασκευαστή", αναφέρουν τα CDC και η FDA σε ανακοίνωσή τους. Υπενθυμίζουν επίσης ότι οι ανήλικοι, οι νεαροί ενήλικες, οι έγκυες γυναίκες και οι ενήλικοι που δεν καπνίζουν, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Οι αμερικανικές αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα επειδή το "άτμισμα" είναι πολύ δημοφιλές στους εφήβους και προσπαθούν να κάνουν τους κατασκευαστές να σεβαστούν την απαγόρευση πώλησης των προϊόντων σε άτομα κάτω των 18 ή των 21 ετών (ανάλογα με την Πολιτεία).