Χρηματοδοτικό κενό 13 δισ. ευρώ "βλέπει" η Τρόικα για το 2015

Δημοσιονομικό κενό έως και 2 δισ. ευρώ για το 2015 και 5 δισ. ευρώ για το 2016 προβλέπει μεταξύ άλλων…

troika 27

Δημοσιονομικό κενό έως και 2 δισ. ευρώ για το 2015 και 5 δισ. ευρώ για το 2016 προβλέπει μεταξύ άλλων η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα που θα παρουσιαστεί στο άτυπο Eurogroup. Παράλληλα, εντοπίζει χρηματοδοτικό κενό 13 δισ. ευρώ για το 2015 που επιτείνει την ανάγκη εξεύρεσης λύσης σύντομα σχετικά με τη νέα ελάφρυνση του χρέους, ενώ αφήνει αρκετές αιχμές για τις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ο Ματίας Μορς παρουσίασε σε τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group χθες την πολύκροτη έκθεση και μίλησε με  θερμά λόγια για την επιτυχία της Ελλάδας να ελέγξει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
  
Επιβεβαίωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2013 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 δισ. ευρώ, μετά και τη στήριξη των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης με επιπρόσθετα κονδύλια 500 εκατομμυρίων ευρώ. Και προσδιόρισε ότι ο στόχος της Ελλάδας για το 2014 είναι να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,7 δισ. ευρώ που θεωρείται εφικτός, αφού τα μέτρα περικοπής δαπανών, μισθών και συντάξεων υπεραποδίδουν…
 
Ο ίδιος τόνισε ότι για το 2014 δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, άρα δεν απαιτείται κανένα νέο μέτρο, αλλά είπε ότι για τον προϋπολογισμό του 2015 το κενό εκτιμάται σε 2 δισ. ευρώ και για το 2016, οπότε και εκπνέει το μνημόνιο, 5 δισ. ευρώ.
 
Η έκθεση συνοδεύτηκε από κατάλογο υλοποίησης των προαπαιτουμένων δράσεων για την έγκριση της βοήθειας. Όπως επισημάνθηκε, η Ελλάδα έχει τηρήσει σε ποσοστό γύρω στο 90% τις δεσμεύσεις της, καταγράφοντας όμως μεγάλη καθυστέρηση στις αλλαγές και την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και τα εργασιακά που όμως πέρασαν με το πολυνομοσχέδιο. Σ’ αυτό τον τομέα, δηλαδή τους φόρους υπέρ τρίτων, το ποσοστό προσαρμογής είναι χαμηλότερο από 10%, αν και βελτιώνεται με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τη μεταφορά κοινωνικών πόρων στο υπουργείο Οικονομικών.
 
Κατόπιν τούτων, οι τεχνοκράτες εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών, εισηγήθηκαν την καταβολή των δόσεων της βοήθειας προς την Ελλάδα ως εξής:
 
-6,4 δισ. ευρώ από το ESM εντός του Απριλίου,
-3,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ εντός του Μαΐου,
-1,2 δισ. ευρώ από το ESM τον Ιούνιο, και
-1 δισ. ευρώ από το ESM εντός του Ιουλίου.
 
Προκειμένου να εκταμιευθούν οι δόσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει ακόμη δύο δεσμεύσεις. Να θεσμοθετήσει κώδικα αντιμετώπισης της διαφθοράς στο δημόσιο (αφορά κρατική μηχανή, κόμματα και τους πολιτικούς), και να μελετήσει εκ νέου τα ποσοστά κέρδους των φαρμακείων.
 
Απ’ την πλευρά του, ο Πόλ Τόμσεν του ΔΝΤ αναφέρθηκε στην ειδικότητα του το χρέος. Όπως είπε για το 2014 έχει καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό το οποίο στην έκθεση προσδιορίζεται λίγο πάνω από 5 δισ. ευρώ (σ.σ. ανέρχεται στα 8 δισ. ευρώ αν συμπεριληφθούν και τα repos διαθεσίμων φορέων του δημοσίου που ήδη έχει συνάψει το υπουργείο Οικονομικών), αλλά σημείωσε ότι «το καλοκαίρι πρέπει να αποφασιστεί και να μπει φρέσκο χρήμα στην Ελλάδα», αφού το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 είναι 13 δισ. ευρώ!       

Θεσσαλονίκη: Πτώση οικοδομικών υλικών από κτήριο – Συνελήφθησαν οι υπέθυνοι της οικοδομής

oikodomi 910x521 1

Θεσσαλονίκη: Πτώση οικοδομικών υλικών από κτήριο – Συνελήφθησαν οι υπέθυνοι της οικοδομής

Τραυματίστηκαν δύο γυναίκες που μεταφέρθηκαν για την παροχή πρώτων βοηθειών στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, η πρώτη…

Αποθεώνει ο Ρόκκος τη Μαρίνα Σάττι: «Λάτρεψα που χασμουρήθηκε η Μαρίνα Σάττι, μακάρι να ήταν πολιτική αντίδραση»(video)

rokos

Αποθεώνει ο Ρόκκος τη Μαρίνα Σάττι: «Λάτρεψα που χασμουρήθηκε η Μαρίνα Σάττι, μακάρι να ήταν πολιτική αντίδραση»(video)

Ο Στέλιος Ρόκκος σχολίασε την αντίδραση της Μαρίνας Σάττι και τις αρνητικές αντιδράσεις που δέχτηκε…

Στην Χίο περίμεναν από ένοικο να πετάξει τη μπάλα από το μπαλκόνι για να συνεχιστεί το ματς (video)

xios

Στην Χίο περίμεναν από ένοικο να πετάξει τη μπάλα από το μπαλκόνι για να συνεχιστεί το ματς (video)

Πόσες φορές ως πιτσιρίκια, στέλναμε τη μπάλα στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών που ήταν στη γειτονιά…

Euroleague: Σοβαρό επεισόδιο κατά την άφιξη του Παναθηναίκου στο ξενοδοχείο-Κινήθηκαν απειλητικά στον Αταμάν οπαδοί της Φενέρ (video)

αταμαν berolino

Euroleague: Σοβαρό επεισόδιο κατά την άφιξη του Παναθηναίκου στο ξενοδοχείο-Κινήθηκαν απειλητικά στον Αταμάν οπαδοί της Φενέρ (video)

Η Euroleague βρέθηκε εκτεθιμένη λίγες μέρες πριν το Final -4 όσο αφορά τα μέτρα ασφαλείας…