Hράκλειο: Πρόστιμα – φωτιά σε όσους «πληγώνουν» δέντρα και φυτά

Βαρύτατα πρόστιμα για όσους κόβουν δέντρα ή καταστρέφουν φυτά στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης, προβλέπει ο νέος Κανονισμός Πρασίνου που θέτει σε δημόσια διαβούλευση η δημοτική Αρχή.  Πρόκειται για τον πρώτο Κανονισμό Πρασίνου που αποκτά ο Δήμος Ηρακλείου, σε μια προσπάθεια να τεθούν κανόνες και όρια σε σχέση με τη διαχείρισή του.

22243

Ο νέος κανονισμός προβλέπει πρόστιμα έως και 4.000 ευρώ για όσους καταστρέφουν δέντρα ιδιαίτερης γεωπονικής ιστορικής ή αισθητικής αξίας. Επίσης προβλέπεται ότι θα χρεώνονται στον πολίτη που διατηρεί δέντρα στον ιδιωτικό του χώρο τα οποία αναπτύσσονται και εμποδίζουν κοινόχρηστους χώρους τα έξοδα καθαρισμού τους…

Αναφερόμενος στον όλο σχεδιασμό ο πολιτικός προϊστάμενος Πρασίνου Νίκος Φακουρέλης τονίζει μεταξύ άλλων ότι «για το Ηράκλειο δεν θα σταματήσουμε ποτέ να λέμε ότι  δεν είμαστε αυτάρκεις στο πράσινο και η αύξησή του θα είναι πάντα ο κύριος στόχος μας.

Οι στόχοι που εξαρχής η δημοτική Αρχή είχε θέσει ήταν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημιουργίας ενός Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου Ανάπτυξης (MasterPlan) για το πράσινο καθώς και για τη σύνταξη Κανονισμό Πρασίνου. Παράλληλα να μπορέσουμε να επισπεύσουμε και να πολλαπλασιάσουμε τον ρυθμό νέων φυτεύσεων. Χάσαμε αρκετά δέντρα, οπότε βιαζόμαστε να τα αντικαταστήσουμε και να τα αυξήσουμε».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, τονίζει ο κ. Φακουρέλης,  «ήδη έχουν φυτευτεί την τελευταία τετραετία πάνω από 2.300 δέντρα, 16.000 θάμνοι και 40.000 εποχιακά και ποώδη φυτά και έχει επιτευχθεί μια αύξηση της τάξεως του 20% σε έκταση πρασίνου.

Τα ποσοστά αυτά θα βελτιωθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες που επίκεινται νέες φυτεύσεις,  με την για πρώτη φορά οργανωμένη επικείμενη φύτευση των πρανών και των ισόπεδων τμημάτων του ενετικού τείχους που θα δώσει 45 στρέμματα νέων φυτεύσεων, που θα υποστηρίζονται από σύγχρονο αυτόματο αρδευτικό δίκτυο (μελέτη που συντάχθηκε από το Τμήμα Πρασίνου προϋπολογισμού 700.000 ευρώ),   συν τα 70 στρέμματα που θα προστεθούν ή θα βελτιωθούν μέσω του προγράμματος LIFEGRINσε περιοχές όπως η Ερυθραίας (μέρος του μινωικού πάρκου), πάρκο Θεοτοκόπουλου, ρέμα Χρυσοπηγής, Κομμένο Μπεντένι,  οδός Παναγιωτάκη και αλλού».

Πρόστιμα – «φωτιά»

Ο Κανονισμός προβλέπει πρόστιμο για τους ιδιοκτήτες σκύλων που ρυπαίνουν τους δημοτικούς χώρους πρασίνου αν δεν απομακρύνουν άμεσα τα περιττώματά τους.  Σε περίπτωση που ο πολίτης σε ιδιόκτητο χώρο του διατηρεί φυτά τα οποία δεν κλαδεύει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα  στη διάβαση πεζών, στην ορατότητα,  η Υπηρεσία Πρασίνου ειδοποιεί τους ενδιαφερόμενους ώστε να το φροντίσουν.

Εάν δεν ανταποκριθούν, η Υπηρεσία προχωράει στον καθαρισμό και καταλογίζεται στον ιδιοκτήτη το κόστος εργασιών το οποίο υπολογίζεται με βάση τις εργατοώρες απασχόλησης του προσωπικού και το κόστους χρήσης μηχανημάτων, από 50 ευρώ ανά ώρα ή 100 ευρώ ανά ώρα.

Όσοι καταλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω να καταστρέφουν πράσινο θα πληρώνουν πρόστιμο το οποίο ξεκινά από 200 ευρώ. Για δένδρα που είναι ηλικίας έως τριών ετών από την ημέρα φύτευσης θα χρεώνονται 400 ευρώ, για δένδρα ηλικίας άνω των δέκα ετών 800 ευρώ, για δέντρα εντός παραδοσιακών οικισμών 1.000 ευρώ, για δέντρα ιδιαίτερης γεωπονικής, μορφολογικής ή αισθητικής αξίας (π.χ. πλατάνια) 4.000, για θάμνους που είναι ηλικίας έως τριών ετών από την ημέρα φύτευσης 40 ευρώ, για θάμνους ηλικίας τριών έως δέκα ετών 80 ευρώ και για θάμνους ηλικίας άνω των δέκα ετών 160 ευρώ ανά τετραγωνικό. Για την καταστροφή χλοοτάπητα επιβάλλεται πρόστιμο 25 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Για το αυθαίρετο κλάδεμα δένδρου ή θάμνου επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ. Για την αυθαίρετη φύτευση φυτικού υλικού σε κοινόχρηστο χώρο χωρίς άδεια από την αρμόδια υπηρεσία επιβάλλεται πρόστιμο 50 ευρώ. Για πρόκληση βλάβης στην προστατευόμενη περιοχή του ριζικού συστήματος, επιβάλλεται πρόστιμο 50 ευρώ ανά δένδρο.

Για την εναπόθεση απορριμμάτων σε δένδρα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ. Για την εσκεμμένη εγκατάλειψη ή απόρριψη προϊόντων εκσκαφής χωρίς σχετική άδεια, μπαζών ή λοιπών άχρηστων υλικών και αντικειμένων σε δημοτικό χώρο πρασίνου από εργολάβους ή κάθε είδους επαγγελματίες και οργανισμούς κοινής ωφέλειας επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ. Για την αυθαίρετη κατάληψη αστικού κοινόχρηστου χώρου πρασίνου από κάδους (σκάφες) για μπάζα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ ανά ημέρα.

Πηγή: Πατρίς Ηρακλείου

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους