Newsroom

Newsroom

Ήπειρος: Κατέρρευσε το θρυλικό Θεογέφυρο

Ένα στολίδι της φύσης, το Θεογέφυρο της Ζίτσας, κατέρρευσε από τα ορμητικά νερά του ποταμού Καλαμά.

5a7ca4eb1dc52475688b46e0

Η κατάρρευση έγινε αντιληπτή νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις σημειώθηκε το πρωί της ίδιας ημέρας. Επί τόπου βρίσκεται κλιμάκιο μηχανικών της Περιφέρειας Ηπείρου, κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας καθώς και του Δήμου Ζίτσας.

Τα αίτια δεν μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια αν και οι πρώτες εκτιμήσεις αποδίδουν την κατάρρευση στις μεγάλες ποσότητες νερού που δέχθηκε ο ποταμός.

Το Θεογέφυρο δεν ήταν κατασκευασμένο από ανθρώπινο χέρι. Ήταν ένα πέρασμα του ποταμού που είχε δημιουργήσει η ίδια η φύση. Δεμένο με θρύλους και παραδόσεις, πέρασε πλέον στην ιστορία.


Από την Πολιτική Προστασία και το κλιμάκιο των μηχανικών που βρίσκεται επί τόπου εξετάζεται η άμεση λήψη μέτρων καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος και για την γέφυρα τύπου μπέλεϊ που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Θεογέφυρο.

Ο δήμος Ζίτσας

Αρχαιολογικός χώρος είχε χαρακτηριστεί από το 1991 το Θεογέφυρο, το οποίο αποτελούσε μνημείο της φύσης και πόλος έλξης τουριστών όλο τον χρόνο. Μετά την κατάρρευση του, λόγω μεγάλης καθίζησης στην κοίτη του ποταμού Θύαμι (Καλαμά), ο Δήμος Ζίτσας προχώρησε άμεσα στην ενημέρωση των αρμοδίων προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειες της επόμενης ημέρας. Στην ανακοίνωση του ο Δήμος Ζίτσας αναφέρει:


“Το μοναδικού κάλους φυσικό μνημείο του Δήμου Ζίτσας το Θεογέφυρο, δεν άντεξε στη μανία της φύσης και το πρωί της Πέμπτης κατέρρευσε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων (πολυήμερες βροχοπτώσεις). Να σημειωθεί πως το Θεογέφυρο και η ευρύτερη περιοχή με το ΦΕΚ 979/Β/27-11-91 έχει χαρακτηριστεί ως Αρχαιολογικός χώρος και αποτελούσε πόλο έλξης εκατοντάδων τουριστών και επισκεπτών.

Ο Δήμος Ζίτσας από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για το συμβάν ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και το Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας και παράλληλα ενημέρωσε με σχετικό έγγραφό του τους Βουλευτές Ιωαννίνων και το Υπουργείο Εσωτερικών καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και ΙΓΜΕ προκειμένου όλοι μαζί να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την επόμενη μέρα”.

Φωτογραφίες: Εpiruspost.gr

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…