ΗΠΑ: Να εκτελούνται θανατοποινίτες με αμνησία αποφάσισε Ανώτατο Δικαστήριο

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε σήμερα την απόφαση ενός κατώτερου δικαστηρίου που είχε κρίνει ότι δεν ήταν δυνατόν να εκτελεστεί ένας θανατοποινίτης από την Αλαμπάμα επειδή υπέστη εγκεφαλικά επεισόδια με αποτέλεσμα να διαγραφεί από τη μνήμη του η διάπραξη του εγκλήματος του.

5a00ab751dc5248d068b4691

Ο 67χρονος Βέρνον Μάντισον είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία ενός αστυνομικού, το 1985. Τον περασμένο Μάρτιο ομοσπονδιακό εφετείο έκρινε ότι δεν ήταν δυνατή η εκτέλεσή του επειδή πάσχει από αμνησία και δεν μπορεί να καταλάβει πώς συνδέεται το έγκλημα με την ποινή του.

Ωστόσο οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκριναν ομόφωνα ότι προηγούμενες αποφάσεις δεν ορίζουν με σαφήνεια ότι “ένας κρατούμενος δεν δύναται να εκτελεστεί επειδή αδυνατεί να θυμηθεί τη διάπραξη του εγκλήματος”.

Ο Μάντισον πυροβόλησε τον Τζούλιους Σατλ δύο φορές στο πίσω μέρος του κεφαλιού ενώ ο αστυνομικός επέβλεπε την έξωσή του από το σπίτι της πρώην φίλης του, στο Μομπάιλ της Αριζόνας. Καταδικάστηκε σε θάνατο το 1994 και παραμένει έκτοτε στη φυλακή. Τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί αλλεπάλληλα εγκεφαλικά επεισόδια, με αποτέλεσμα να πάσχει πλέον από άνοια και αμνησία. Είναι τυφλός, δεν μπορεί να περπατήσει μόνος του και ψευδίζει όταν μιλάει.

Αρχικά είχε οριστεί η εκτέλεσή του για τον Μάιο του 2016 αλλά οι δικηγόροι του προσέφυγαν στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι δεν θυμάται τη δολοφονία. Τα κατώτερα δικαστήρια απέρριψαν το αίτημά τους αλλά το 11ο Εφετείο στην Ατλάντα τους δικαίωσε, ανέβαλε την εκτέλεση της ποινής καθώς οι δικαστές πείστηκαν ότι ο κρατούμενος πάσχει από σοβαρά διανοητικά προβλήματα και πιστεύει ότι δεν σκότωσε κανέναν.

Η Πολιτεία της Αλαμπάμας όμως προσέφυγε με τη σειρά της στο Ανώτατο Δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι ο Μάντισον κατανοεί την αιτία και τις συνέπειες της θανατικής καταδίκης του. Το γεγονός ότι “ισχυρίζεται πως ξέχασε τη δολοφονία που διέπραξε, μια δολοφονία για την οποία ουδέποτε ανέλαβε την ευθύνη, δεν είναι νόμιμος λόγος για να απαγορευτεί η εκτέλεσή του”, ανέφερε.

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

elefantas montana

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

Το NBC Montana μετέδωσε πλάνα με τον 58χρονο ασιατικό ελέφαντα ονόματι «Βιόλα» να βρίσκεται στους…

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

220328101503 ethniki omada ellada

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

“Ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ ενημερώθηκε επισήμως από τη FIFA πως δεν υπάρχει θετικό…

Κακοκαιρία Gori: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία – Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό τριών μηνών

Θεσσαλία

Κακοκαιρία Gori: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία – Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό τριών μηνών

Ο μετεωρολόγος του ALPHA, Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποίησε για πολύ δύσκολες συνθήκες τη Παρασκευή και το…