Newsroom

Newsroom

Χουντής: Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θέσει κανένα ζήτημα για επαναδιαπραγμάτευση

Δήλωση εξέδωσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής με την οποία απαντά στον Επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις…

Δήλωση εξέδωσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής με την οποία απαντά στον Επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Όλι Ρεν, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επαναδιαπραγματεύεται κανένα από τα ζητήματα που είχε υποσχεθεί προεκλογικά. «Μέσα από κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, έχουμε ήδη αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση δεν έχει θέσει για επαναδιαπραγμάτευση κανένα από τα ζητήματα που είχε υποσχεθεί ότι θα επαναδιαπραγματευθεί με την Τρόικα, όπως: την χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας, την παροχή του σε ελεύθερους επαγγελματίες, την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, την επαναφορά της μετενέργειας, κ.α. Σήμερα, αποκαλύπτεται ότι δεν έχει θέσει θέμα και για την αποκατάσταση των αδικιών σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων που ρητά δεσμεύθηκε ότι θα κάνει στα Σημεία Προγραμματικής Σύγκλισης. Αντίθετα, με την απάντηση του κ. Ρεν, γίνεται σαφές ότι η υποχωρητική στάση της Κυβέρνησης ενθαρρύνει τον Ευρωπαίο Επίτροπο και την Τρόικα να δηλώνει ότι πρέπει να επαρκεί στους Έλληνες συνταξιούχους να ζουν στο όριο της ακραίας ένδειας και να εμπαίζει όσους με αυτές τις πολιτικές έχουν μείνει άνεργοι σε μεγάλη ηλικία ότι δήθεν θα μπορέσουν να ξαναβρούν δουλειά. Το μοντέλο, της ακραίας ένδειας που εφαρμόζει σε βάρος της Ελλάδας και των Ελλήνων πολιτών, με τις πολιτικές της η Τρόικα, στηρίζεται στην ακραία υποκρισία των κομμάτων της συγκυβέρνησης που αμέσως μετά τις εκλογές έχουν λησμονήσει κάθε υπόσχεση επαναδιαπραγμάτευσης, έστω και αυτών των ελάχιστων και στοιχειωδών αιτημάτων και συνειδητά εφαρμόζουν αυτές τις καταστροφικές πολιτικές.»

Η δήλωση του κ. Χουντή προέκυψε μετά την ερώτηση που είχε καταθέσει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ζητούσε από την Επιτροπή να σχολιάσει την υπόσχεση της κυβέρνησης για «Αποκατάσταση αδικιών (χαμηλοσυνταξιούχοι, πολυτεκνικά επιδόματα κλπ.) με άμεσα δημοσιονομικά ισοδύναμα» που ρητά αναφέρονταν στα Σημεία Προγραμματικής Σύγκλισης των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Ο Όλι Ρεν στην απάντησή του είχε αναφέρει η επικέντρωση των περικοπών των κύριων και των επικουρικών συντάξεων στις υψηλότερες (κύριες και επικουρικές) συντάξεις δεν επηρεάζει τις λιγότερο εύπορες κατηγορίες συνταξιούχων, ενώ η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης θα συμβάλει στην εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας χωρίς περαιτέρω περικοπές των συντάξεων.