Newsroom

Newsroom

Χωρίς τέλος η ένταση στη Βενεζουέλα

Χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης εξέφρασαν τη στήριξή τους χθες στον αριστερό πρόεδρο της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο, ο οποίος κάλεσε διαδήλωση…

benezoyela 0

Χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης εξέφρασαν τη στήριξή τους χθες στον αριστερό πρόεδρο της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο, ο οποίος κάλεσε διαδήλωση κατά του «φασισμού» ενώ η αντιπολίτευση συνεχίζει τις δικές της εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε ότι είναι υπεύθυνος για την αυξανόμενη βία στη Βενεζουέλα. Ο Μαδούρο χαρακτήρισε τον Ουρίμπε «εχθρό της Βενεζουέλας» , που υποστηρίζει « φασιστικές ομάδες». Προηγουμένως είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ για υπόθαλψη της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης του την οποία κληρονόμησε μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες .
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Ουάσινγκτον, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για την αύξηση της βίας κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας της περασμένης εβδομάδας που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους.
«Είμαστε ιδιαίτερα θορυβημένοι από τα δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει συλλάβει ή κρατά αριθμό ρεκόρ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπεζ» αναφέρει η δήλωση Κέρι.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας πρέπει να προωθήσει τον πολιτικό διάλογο και να απελευθερώσει τους συλληφθέντες , δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας , καλώντας όλα τα μέρη να εργαστούν για να αποκατασταθεί η ηρεμία και να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση της βίας. «Καλούμε τον ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα , το γενικό γραμματέα του Οργανισμού των Αμερικανικών Κρατών , την ύπατη εκπρόσωπο της ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής να καταδικάσουν αυτή την παράλογη βία», ανέφερε επίσης ο Τζον Κέρι.
Την περασμένη Τετάρτη, η πρωτεύουσα Καράκας έγινε θέατρο της μεγαλύτερης κινητοποίησης κατά του Μαδούρο από την εκλογή του τον Απρίλιο του 2013 .
Η ασφάλεια είναι το κύριο ζητούμενο των διαδηλωτών σε μια χώρα όπου σχεδόν 24.800 άνθρωποι είχαν βίαιο θάνατο το περασμένο έτος, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση OVV. Ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 56% πέρυσι , και υπάρχουν ελλείψεις τέτοιων βασικών στοιχείων όπως χαρτί τουαλέτας και γάλα. Επίσης, υπάρχουν διακοπές ρεύματος και έλλειψη χαρτιού εκτύπωσης.
naftemporiki.gr