Newsroom

Newsroom

Χωρίς συνταγή το χάπι της επόμενης μέρας;

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων προσανατολίζεται στο να καθερώσει την άρση της υποχρεωτικής συνταγογράφησης για το χάπι της επόμενης μέρας. Επ΄αυτού…

hapi epomenis meras

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων προσανατολίζεται στο να καθερώσει την άρση της υποχρεωτικής συνταγογράφησης για το χάπι της επόμενης μέρας. Επ΄αυτού υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στη Γερμανία.

Το περιστατικό προκάλεσε τη δημόσια κατακραυγή στη Γερμανία πριν από ένα χρόνο περίπου. Μια νεαρή γυναίκα, θύμα βιασμού, πήγε στο κοντινότερο καθολικό νοσοκομείο για να προμηθευτεί το χάπι της επόμενη μέρας ώστε να μην μείνει έγκυος. Οι γιατροί αρνήθηκαν να της το δώσουν. Η περίπτωση έγινε αντικείμενο θυελλωδών συζητήσεων επί εβδομάδες. Γιατί δεν επρόκειτο μόνο για τη στάση της καθολικής εκκλησίας επί του θέματος, αλλά και για την αναβίωση μιας συζήτησης για τα υπέρ και τα κατά της αγοράς του συγκεκριμένου χαπιού από το φαρμακείο χωρίς συνταγή γιατρού.

Τα υπέρ και…

H Γερμανία, η Πολωνία και η Ιταλία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ που το χάπι της επόμενης μέρας συνταγογραφείται υποχρεωτικά από γιατρό. Σε όλες τις άλλες χώρες πωλείται ελεύθερα στα φαρμακεία. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων σκέπτεται να καταργήσει την υποχρεωτική συνταγογράφηση σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ. Πρόκειται για το αντισυλληπτικό χάπι με την εμπορική επωνυμία “Ella one”. Το συγκεκριμένο παρασκεύασμα περιέχει την ουσία Ulipristal. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων είναι η μόνη αρμόδια για να αποφασίσει, γιατί εκείνη έδωσε την άδεια κυκλοφορίες του συγκεκριμένου χαπιού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Βασικά τα χάπια της επόμενης ημέρας περιέχουν είτε μια ορμόνη προγεστερόνης, τη λεβονοργετσερόλη, είτε την ουσία Ulipristal. Ενώ το πρώτο χάπι πρέπει να το πάρει κανείς μέσα σε 72 ώρες από μια ανεπιτυχή προφύλαξη, το δεύτερο μέσα σε 100 ώρες. Σε κάθε περίπτωση, όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο. 

«Επειδή τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται τα σαββατοκύριακα και στις αργίες η πρόσβαση των γυναικών σε αυτά τα χάπια είναι δύσκολη» δηλώνει η πρόεδρος της οργάνωσης Pro Familia Δάφνη Χαν. «Κυρίως σε αγροτικές περιοχές οι ενδιαφερόμενες πρέπει να κάνουν μεγάλες αποστάσεις για να το προμηθευτούν, ενώ αγνωστο παραμένει εάν συνταγογραφείται σε όλα τα καθολικά νοσοκομεία. Επί πλέον τα σαββατοκύριακα δεν έχουν υπηρεσία μόνο γυναικολόγοι, αλλά και γιατροί άλλων ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα να εξετάζονται οι γυναίκες από ορθοπεδικούς ή δερματολόγους, οι οποίοι δεν έχουν σχέση» συμπληρώνει η Δάφνη Χαν. «Πολλές φορές οι γυναίκες αισθάνοντγαι άσχημα επειδή αντιμετωπίζουν την κατηγορία, συγκεκαλυμμένα ή όχι, ότι αυτές φταίνε για την αποτυχημένη αντισύλληψη».

…τα κατά

Αντίθετα οι γυναικολόγοι υποστηρίζουν ότι το χάπι της επόμενης μέρας δεν θα πρέπει να δίδεται ελεύθερα στα φαρμακεία. «Κανείς άλλος δεν μπορεί να συμβουλέψει μια γυναίκα, εκτός από τον γυναικολόγο που έχει υπηρεσία», λέει ο πρόεδρος του συνδικάτου των γυναικολόγων, Κρίστιαν ΄Αλμπρινγκ. «Διότι το χάπι δεν ενδείκνυνται για όλες τις γυναίκες, μιας και η επίδρασή τους μειώνεται αν παίρνουν αντικαταθλιπτικά ή φάρμακα κατά της επιληψίας . Επίσης το χάπι δεν επενεργεί σε γυναίκες πάνω από ορισμένα κιλά βάρους. Επί πλέον θα πρέπει να αποκλειστεί ήδη υπάρχουσα εγκυμοσύνη. Στα νοσοκομεία υπάρχει ένας κατάλογος με κριτήρια, έτσι ώστε γιατροί άλλων ειδικοτήτων να μπορούν να διακρίνουν σε ποιες περιπτώσεις δεν ενδείκνυνται το χάπι και σε ποιες όχι.
Οι ασθενείς μόνο όφελος έχουν από αυτήν τη διαδικασία» υπογραμμίζει ο Άλμπρινγκ. «Διότι είναι οικονομικά συμφέρουσα για τη γυναίκα, μιας και το χάπι της επόμενης μέρας δίδεται δωρεάν για γυναίκες κάτω των 20 χρονών, ενώ στα φαρμακεία θα πρέπει να πληρώσουν». Και μέσα στο δημόσιο διάλογο για τα υπέρ και τα κατά της υποχρεωτικής συνταγογράφησης υπάρχουν και διαδικτυακές πύλες για ιατρικά θέματα, όπως η Dr.Ed με έδρα το Λονδίνο, που αποστέλλει το χάπι σε γυναίκες που το επιθυμούν χωρίς να βγουν καν από το σπίτι τους. Για την οργάνωση Pro Familia δεν αποτελεί εναλλακτική αφού η αποστολή διαρκεί περισσότερο διάστημα από αυτό που χρειάζεται για να προστατευτούν από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. 

Stephanie Höpppner / Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου
http://www.dw.de/

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…