Newsroom

Newsroom

Χωρίς συναίνεση είναι βιασμός: Ψηφίστηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας

«Όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη»

βουλή 1

Ομοφώνως έγιναν δεκτά επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του τα νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τα νομοσχέδια υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι, τα οποία συμμετείχαν στην συζήτηση και στην ψηφοφορία.

Η ΝΔ, δεν συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπως είχε προαναγγείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το ΚΙΝΑΛ το ΚΚΕ και η ΧΑ κατήγγειλαν την διαδικασία και αποχώρησαν τόσο από την συζήτηση όσο και από την ψηφοφορία.

ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΒΙΑΣΜΟΣ

Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας των δύο Κωδίκων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου ανακοίνωσε σειρά βελτιωτικών νομοτεχνικών αλλαγών. Ιδίως για το έγκλημα του βιασμού -για το οποίο νωρίτερα ο κ. Καλογήρου είχε υπογραμμίσει ότι παραμένει κακούργημα και είναι έγκλημα που έχει ποινολογική κλιμάκωση- ανακοίνωσε ότι επιφέρει νομοτεχνική βελτίωση δεδομένου ότι «το θέμα απασχόλησε ευρέως την κοινή γνώμη και δημιουργήθηκε ένα κοινωνικό αίτημα και μια εσφαλμένη εντύπωση ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα».

«Δεν ισχύει κάτι τέτοιο ασφαλώς», επανέλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι οι προβλέψεις των ρυθμίσεων του άρθρου 336 ήταν πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής η οποία είχε μια σταθερή νομική κατεύθυνση. Με τη σύμφωνη γνώμη, λοιπόν, της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία σημειωτέον σήμερα παρακολούθησε τη συζήτηση, η νέα διάταξη θα έχει ως εξής: «”Όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη” (σ.σ. παράγραφος 5 του άρθρου 336). Τελειώσαμε και με αυτό και παρακαλώ να χαιρετιστεί ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή αφουγκράστηκε και εργάστηκε να δώσει λύση», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, που νωρίτερα είχε καταγγείλει εκείνους που επιχειρούν αυτές τις ημέρες να εμφανίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπερασπιστή των βιαστών.

Στρατηγικός στόχος στη διαμόρφωση των δύο Κωδίκων ήταν μια σύγχρονη και ταυτόχρονα ανθρωπιστική και δικαιοκρατική νομοθεσία, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στη φυσιογνωμία των αναμορφωμένων Ποινικών Κωδίκων και υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα της Αριστεράς, σταθερά αφουγκράζεται τα κινήματα και τις ανάγκες των φυλακισμένων, των ανθρώπων που τίθενται στο περιθώριο, από τους μηχανισμούς της ποινικής εξουσίας, αλλά ταυτόχρονα αφουγκράζεται και τις ανάγκες του πολίτη και την ανάγκη για ασφάλεια, αφού οι δικαιοκρατικές εγγυήσεις έχουν τεθεί για όλους».

Διεθνής Αμνηστία: Ιστορική νίκη του γυναικείου κινήματος και του κινήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ανακοίνωση εξέδωσε το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας αναφορικά με τις αλλαγές στις οποίες συμφώνησε το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε σχέση με τις ποινικές διαστάσεις του βιασμού.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Η τροποποίηση στο άρθρο 336 του Ποινικού Κώδικα, που παρουσίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης σήμερα στη Βουλή στη σχετική συζήτηση, συνιστά ιστορική νίκη του γυναικείου κινήματος και του κινήματος ανθρώπινων δικαιωμάτων!

Η νέα αυτή διατύπωση ενσωματώνει την έννοια της συναίνεσης στον ορισμό του βιασμού όπως τέθηκε καθολικά ως αίτημα στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, από όλες τις συλλογικότητες και φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του γυναικείου κινήματος και αρμόδιων μερών. Η Διεθνής Αμνηστία διεξήγαγε εκστρατεία, στο πλαίσιο της οποίας είχε καταθέσει επίσημο Υπόμνημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου τόνιζε την ανάγκη να ενσωματωθεί ένας τέτοιος ορισμός στο πλαίσιο των τυπικών δεσμεύσεων της χώρας και τον πολιτικών υποχρεώσεων της κυβέρνησης.

Ο ορισμός του βιασμού με βάση την απουσία συναίνεσης, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, θεμελιώνει επιτέλους ότι το δικαίωμα το οποίο πλήττεται κατά το έγκλημα του βιασμού, είναι το δικαίωμα στη σεξουαλική αυτονομία και τη σωματική ακεραιότητα του κάθε ατόμου. Για τον λόγο αυτό, αποτελεί και το μοναδικό ορισμό που μπορούσε να γίνει αποδεκτός, όπως τονίσαμε επανειλημμένα στη διάρκεια της εκστρατείας μας όλους τους περασμένους μήνες και ειδικότερα από τη στιγμή που εισήλθε ο νέος Ποινικός Κώδικας στη Βουλή προς ψήφιση, μέχρι και το τελευταίο λεπτό.

Η ενσωμάτωση της απουσίας συναίνεσης στον νομικό ορισμό του βιασμού είναι ένα σημαντικό βήμα για την μείωση της εκτεταμένης ατιμωρησίας του βιασμού, την απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα και την μελλοντική αποτροπή εγκλημάτων. Είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της κουλτούρας του βιασμού στην ελληνική κοινωνία και την αλλαγή των στάσεων και των ατομικών και κοινωνικών συμπεριφορών. Όπως έχουμε τονίσει εξ αρχής, δεν θα αλλάξει την κατάσταση από την μία στιγμή στην άλλη, θα σηματοδοτήσει όμως ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, και την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Κυρίως, αποδεικνύει και πάλι ότι η κοινωνική αλλαγή είναι εφικτή, δίνοντας ελπίδα στους ανθρώπους που αγωνίζονται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να συνεχίσουμε και να ενδυναμώσουμε τον αγώνα μας».

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους