«Χωρίς συναίνεση είναι βιασμός»: Πορεία και κάλεσμα σε πανελλαδική δράση

«Από το νέο ορισμό του βιασμού (αρ. 336), που προτείνεται στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, απουσιάζει παντελώς το ζήτημα της συναίνεσης, χρόνιο και επιτακτικό αίτημα των φεμινιστικών κινημάτων, στην Ελλάδα και διεθνώς.

χωρις συναινεση

Η ανοιχτή συνέλευση “Χωρίς ΣυΝΑΙνεση Είναι Βιασμός” συνεχίζοντας τις δράσεις της ενάντια στην αντιδραστική τροποποίηση του ορισμού του βιασμού, καλεί σε πορεία το Σάββατο 18/5 στις 12:00, στην πλατεία Βικτώρια» σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομάδας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της συνέλευσης “Χωρίς ΣυΝΑΙνεση Είναι Βιασμός”:

Από τον νέο ορισμό του βιασμού (αρ. 336), που προτείνεται στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, απουσιάζει παντελώς το ζήτημα της συναίνεσης, χρόνιο και επιτακτικό αίτημα των φεμινιστικών κινημάτων στην Ελλάδα και διεθνώς.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Επιπλέον, ο ισχύων ξεπερασμένος και επικίνδυνος ορισμός -που απαιτούσε τη χρήση σωματικής βίας ή την απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου για να προσδιοριστεί μια πράξη ως βιασμός- αντικαθίσταται από έναν κατά πολύ αντιδραστικότερο που διατηρεί τη χρήση σωματικής βίας και περιορίζει την απειλή αποκλειστικά στις περιπτώσεις που αυτή αφορά τη σωματική ακεραιότητα του θύματος. 

Καλούμε φεμινιστικές, ΛΟΑΤΚΙΑ+, αντιφασιστικές, αντιρατσιστικές, μεταναστευτικές, εργατικές συλλογικότητες, φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία και υποκείμενα σε διοργάνωση πανελλαδικών δράσεων το Σάββατο 18/5.

Απαιτούμε:

την τροποποίηση του ορισμού του βιασμού αποκλειστικά στη βάση της απουσίας συναίνεσης!

η κυβέρνηση να θέσει σε πραγματική ισχύ τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την οποία έχει ήδη υπογράψει και κυρώσει το κοινοβούλιο, που αναφέρει ξεκάθαρα ότι για οποιαδήποτε «σεξουαλική πράξη ή συμπεριφορά μόνο προϋπόθεση είναι η εκούσια συγκατάθεση των ατόμων, συγκατάθεση που αποτελεί προϊόν ελεύθερης βούλησης».

 

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους