Newsroom

Newsroom

Χωρίς συμφωνία έληξε το Eurogroup, νέα συνεδρίαση την άλλη Δευτέρα

Σε νέα συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου παραπέμπεται το ελληνική ζήτημα αφού η μαραθώνια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών…

Σε νέα συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου παραπέμπεται το ελληνική ζήτημα αφού η μαραθώνια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών παρουσία της προέδρου του ΔΝΤ, το βράδυ της Τρίτης, έληξε χωρίς συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αν είναι απογοητευμένος από τη μη επίτευξη συμφωνίας δήλωσε ότι «στην Ευρώπη δεν έχω πια αυταπάτες». Όπως εξήγησε ο ίδιος δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία γιατί η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία δεν κατάφεραν να βρουν μια συμβιβαστική λύση με το ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όταν ο κ. Γιούνκερ ρωτήθηκε αν εκτιμά ότι την άλλη Δευτέρα θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος απάντησε λέγοντας ότι όπως θα μπορούσε να είχε βρεθεί ήδη λύση σε αυτή τη συνεδρίαση έτσι μπορεί να βρεθεί και στην επόμενη ενώ τόνισε απομένουν κάποια τεχνικά ζητήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα και τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους και τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν κατά τη νέα συνεδρίαση.

«Τα θέματα ήταν τόσο περίπλοκα που δεν μπορέσαμε να βρούμε μια οριστική λύση», δήλωσε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά επιλογών για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας», που εκτιμάται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ, πρόσθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

«Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά πρέπει να υπάρξει λίγο περισσότερη», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε σχετική ανακοίνωση μετά τη λήξη της συνεδρίασης αναφέρεται ότι, το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο της τρόικας και των ελληνικών αρχών σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ευρύ φάσμα θετικών μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής σταθεροποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, το Eurogrpoup διέκοψε τη συνεδρίασή του προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω τεχνική επεξεργασία σε κάποια από τα στοιχεία του πακέτου και θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου.