Newsroom

Newsroom

Χωρίς περικοπή συντάξεων ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κατέθεσε το μεσημέρι της Τετάρτης τον κρατικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2019 και την εισηγητική του έκθεση.

προϋπολογισμός

Κατέθεσε επίσης έκθεση επί των φορολογικών δαπανών, εκθέσεις των γενικών διευθυντών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, της φορολογικής διοίκησης, τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών του υπουργείου Οικονομικών, την ετήσια έκθεση ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων, καθώς και τις δηλώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 58 του Ν. 4270/2014, όπως αυτό ισχύει.

Η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στην αρμόδια διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε 4 συνεδριάσεις. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει στις 12 Δεκεμβρίου, θα ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε συνεδριάσεις, έως την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, με τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας.

“Η συζήτηση που θα γίνει, θα νοηματοδοτήσει επί της ουσίας, μια νέα εποχή για τα οικονομικά του έτους 2019 αλλά θα νοηματοδοτήσει και την ουσιαστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, αφού τυπικά τον Αύγουστο υπήρξε η έξοδος από τις 8ετείς μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας”, ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που παρέλαβε τον προϋπολογισμό σε ψηφιακή μορφή.

Πέραν από την ακύρωση του μέτρου της περικοπής -τονίζω ότι πρόκειται για ακύρωση και όχι αναστολή- του μέτρου της περικοπής των προσωπικών διαφορών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ο προϋπολογισμός αυτός είναι ο πρώτος, από το 2008, που περιλαμβάνει μια καθαρή δημοσιονομική επέκταση της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, της τάξης των 910 εκατομμυρίων ευρώ“, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι “αυτά τα 910 εκατομμύρια ευρώ είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής σε πιο φιλική, προς την ανάπτυξη, κατεύθυνση αλλά και πιο φιλική προς την κατεύθυνση της κοινωνικής συνοχής”.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης επισήμανε στο σημείο αυτό, τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματικών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Αναφέρθηκε στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων κάτω των 24 ετών, “ένα πολύ φιλικό μέτρο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας”. Αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για 400 εκατομμύρια ευρώ με τα οποία θα καλυφθεί η εισαγωγή του νέου επιδόματος στέγασης και σε μέτρα όπως η ενίσχυση του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι”, ή η ενίσχυση των προγραμμάτων ειδικής αγωγής.

“Πρόκειται λοιπόν για το πρώτο κρίσιμο βήμα. Δεν εξαντλείται η προσπάθεια. Είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα αλλαγής του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής και λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης”, είπε ο κ. Χουλιαράκης.

Στα 910 εκατ. ευρώ ανέρχεται το νέο πακέτο θετικών μέτρων για το 2019 

Τα θετικά μέτρα που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός ύψους 910 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2019 που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, στις νέες παρεμβάσεις περιλαμβάνονται τα εξής:

– Βοήθεια στο σπίτι: Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

– Ειδική αγωγή: Πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού σε θέσεις προσωπικού που τώρα απασχολείται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η δαπάνη σήμερα καλύπτεται από πόρους του ΠΔΕ. Οι νέες προσλήψεις θα χρηματοδοτηθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό χωρίς να μεταβληθεί το τρέχον όριο δαπανών του ΠΔΕ. Παράλληλα, θα μειωθεί ισόποσα το όριο για το προσωπικό ορισμένου χρόνου προκειμένου να μην μεταβληθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων συνολικά. Ύψος παρέμβασης 22 εκατ ευρώ.

– Επίδομα στέγασης: Το στεγαστικό επίδομα ύψους 400 εκατ ευρώ απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία και δανειολήπτες. Τα κριτήρια ένταξης είναι εισοδηματικά, περιουσιακά (ακίνητη περιουσία και καταθέσεις), διαμονής στην επικράτεια, πολυτελούς διαβίωσης, ασφαλιστικής κάλυψης και οικογενειακής κατάστασης.

– Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Το μέτρο ύψους 177 εκατ ευρώ αφορά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών και ειδικότερα στη μείωση του συντελεστή κύριας ασφάλισης κατά 1/3 και στην εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.

– Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων: Η συγκεκριμένη δράση ύψους 51 εκατ ευρώ αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας των νέων και αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας των νέων, που είναι η υψηλότερη στην ΕΕ, αλλά και μειώνοντας το ποσοστό των νέων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας. Το μέτρο αφορά νέους ηλικίας έως 24 ετών και συνίσταται στην επιδότηση του 50% των εργοδοτικών ει-σφορών.

– Μείωση ΕΝΦΙΑ: Το μέτρο κόστους 260 εκατ ευρώ συνίσταται στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά.

– Μείωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων: Το μέτρο συνίσταται στη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και εφεξής.

– Μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών: Το μέτρο αναφέρεται στη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και εφεξής.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων