Newsroom

Newsroom

Χωρίς φωτισμό κινδυνεύει να μείνει το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο

Η κατάσταση του οδικού δικτύου της χώρας λίγο πολυ είναι γνωστή. Σύμφωνα όμως με την είδηση που έρχεται από την…

dromos

Η κατάσταση του οδικού δικτύου της χώρας λίγο πολυ είναι γνωστή. Σύμφωνα όμως με την είδηση που έρχεται από την Ένωση Περιφερειών, θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη καθώς μπορεί να υπάρξουν περικοπές και στον φωτισμό!
Την ανάκληση υπουργικής απόφασης για παρακράτηση του ποσού δαπάνης ηλεκτρικού ρεύματος φωτισμού των οδών για παρελθόντα έτη, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Περιφερειών ζητεί η Ένωση Περιφερειών με επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι με την ανάθεση της αρμοδιότητας μεταφέρθηκαν και χρέη κρατικών φορέως στις περιφέρειες.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΕΝΕΠ Κωνσταντίνος Αγοραστός στις αιρετές Περιφέρειες περιήλθε από το κράτος η αρμοδιότητα της συντήρησης του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της χώρας χωρίς αυτή να συνοδεύεται από τους αναγκαίους πόρους σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή.

Αντιθέτως, μαζί με την αρμοδιότητα περιήλθαν και οι οφειλές προς τη ΔΕΗ των πρώην κρατικών Φορέων που ασκούσαν την αρμοδιότητα αυτή, «χρέη που καλούμαστε σήμερα παρανόμως να αποπληρώσουμε με παρακρατήσεις από τους πενιχρούς αυτοτελείς πόρους των Περιφερειών οι οποίοι καλύπτουν τα λειτουργικά μας έξοδα» επισημαίνεται στην επιστολή.

Η συντήρηση του μεγάλου μήκους οδικού δικτύου σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της χώρας μας (ορεινές και δύσβατες περιοχές διέλευσης των οδών), η οποία μάλιστα δεν συμπεριλαμβάνει μόνο την αποκατάσταση των βλαβών του οδοστρώματος αλλά και τα στοιχεία ασφαλείας των οδών (στηθαία, νησίδες ασφαλείας, σήμανση ΚΟΚ), όπως και τη δαπάνη ηλεκτροφωτισμού τους (άρθρο 7 Ν. 3481/2006), απαιτεί τη δέσμευση και διάθεση από τις Περιφέρειες οικονομικών πόρων, «τους οποίους δεν έχουν και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν» υπογραμμίζει ο κ. Αγοραστός.

Η πρόβλεψη για παρακράτηση του ποσού δαπάνης ηλεκτρικού ρεύματος ηλεκτροφωτισμού των οδών, για παρελθόντα έτη, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Περιφερειών, θα σημάνει περαιτέρω επιβάρυνση και μείωση των πόρων τους για λειτουργικά τους έξοδα, αφού τα έσοδα για την κάλυψη επενδυτικών δαπανών τα τελευταία χρόνια έχουν ήδη εκμηδενιστεί.

«Σε κάθε περίπτωση, και με δεδομένη την πρωτοφανή περικοπή των ΚΑΠ των Περιφερειών κατά ποσοστό 67% κατά την τελευταία τριετία και την πλήρη περικοπή των επενδυτικών ΚΑΠ για τη συντήρηση του οδικού δικτύου» η ΕΝΠΕ ζητεί να ανακληθεί η σχετική υπουργική απόφαση και να αναζητηθεί μέσα από τον διάλογο λύσεις για την αποφυγή της «οικονομική αφαίμαξη των Περιφερειών από τους πόρους που προορίζονται για την κάλυψη των πάγιων και ανελαστικών λειτουργικών τους δαπανών».

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Καταγραφή 4

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Ευτυχώς οι δυο επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους