Newsroom

Pandora Newsroom

Χονγκ Κονγκ: Καταγγελία για βασανιστήρια από την κινεζική μυστική αστυνομία

Πρώην υπάλληλος του προξενείου του Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία υποστηρίζει ότι υπέστη ξυλοδαρμό και στέρηση ύπνου

ap hkpol

Ένας πρώην υπάλληλος του προξενείου του Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία κατήγγειλε ότι υπέστη ξυλοδαρμό και στέρηση ύπνου από άνδρες της κινεζικής μυστικής αστυνομίας, οι οποίοι τον είχαν δέσει με αλυσίδες πιέζοντάς τον να τους αποκαλύψει πληροφορίες για τους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές, έγραψε η Wall Street Journal.

Ο Σάιμον Τσενγκ, ένας κάτοικος του Χονγκ Κονγκ ο οποίος εργαζόταν για την ομάδα επιχειρησιακής ανάπτυξης της βρετανικής αποστολής όταν συνελήφθη, δήλωσε στην εφημερίδα ότι ανακρίθηκε επανειλημμένως για τον ρόλο τον οποίο οι ανακριτές του θεωρούσαν ότι διαδραμάτιζε η Βρετανία στην υποκίνηση των ταραχών, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ καταδίκασε την μεταχείριση που είχε ο Τσενγκ από την Κίνα λέγοντας ότι αυτή “συνιστά βασανιστήρια”.

Ο Ράαμπ δήλωσε στην εφημερίδα ότι κάλεσε τον κινέζο πρεσβευτή “για να του εκφράσει την οργή του” και πρόσθεσε: “Έχω καταστήσει σαφές ότι αναμένουμε οι κινεζικές αρχές να ερευνήσουν (την υπόθεση) και να κάνουν όσους ευθύνονται να λογοδοτήσουν”.

Παραμένουν διαδηλωτές στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ

Εν τω μεταξύ, μερικές δεκάδες άνθρωποι παραμένουν κλεισμένοι στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ για τέταρτη συνεχή ημέρα, την ώρα που τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν γίνει στόχος διάφορων ενεργειών προκειμένου οι διαδηλωτές να αποσπάσουν την προσοχή της αστυνομίας από την πολιορκία του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Περίπου 800 διαδηλωτές είχαν βγει από το Πολυτεχνείο ως χθες Τρίτη στις 11:00 το πρωί τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας), περιλαμβανομένων 300 ανηλίκων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ.

Η εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ South China Daily εκτιμά σε 60 με 100 τον αριθμό των διαδηλωτών που παραμένουν μέσα στον χώρο του Πολυτεχνείου, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μέχρι στιγμής οι διαδηλωτές έχουν απωθήσει τους αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους διώξουν ρίχνοντάς τους βόμβες μολότοφ και τούβλα. Η αστυνομία από την πλευρά της προειδοποίησε ότι, αν δεχθεί επίθεση με φονικά όπλα, θα κάνει χρήση πραγματικών σφαιρών.

«Η αστυνομία καλεί όλους όσοι βρίσκονται στον χώρο του πανεπιστημίου να αποχωρήσουν με ειρηνικό τρόπο και δεσμεύεται ότι η νομική τους αντιμετώπιση θα είναι δίκαιη», τόνισε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Σε μια προσπάθεια να χαλαρώσουν τον αστυνομικό κλοιό γύρω από το Πολυτεχνείο οι διαδηλωτές προχώρησαν σε διάφορες δράσεις με στόχο να εμποδίσουν την ομαλή λειτουργία του μετρό κατά την ώρα αιχμής.

Διαδηλωτές έκλεισαν τις πόρτες του υπόγειου σιδηρόδρομου προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ με εκκλήσεις τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ζητούσαν από τους εργαζόμενους να βγουν στον δρόμο να διαδηλώσουν κατά το μεσημεριανό τους διάλλειμα.

Εξάλλου σήμερα άνοιξαν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα οποία ήταν κλειστά εδώ και μία εβδομάδα. Ωστόσο κλειστοί παραμένουν οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Ύπατη Αρμοστεία: Η ομάδα ορόσημο εμπνέει φίλαθλους και πρόσφυγες να πιστέψουν στο εφικτό

unnamed 2

Ύπατη Αρμοστεία: Η ομάδα ορόσημο εμπνέει φίλαθλους και πρόσφυγες να πιστέψουν στο εφικτό

Αρχηγός της ομάδας είναι ο Alphonso Davies, Πρέσβης Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας και αρχηγός…

Χανιά: Στον εισαγγελέα όλο το 15μελες Γυμνασίου για την κατάληψη στην επέτειο Γρηγορόπουλου

chania

Χανιά: Στον εισαγγελέα όλο το 15μελες Γυμνασίου για την κατάληψη στην επέτειο Γρηγορόπουλου

Οι μαθητές μαζί με τους γονείς τους πέρασαν την πόρτα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών στα Χανιά…

Αλέξης Τσίπρας: «Πώς θα λέγεται το νέο κόμμα» – Η λέξη που ακούστηκε περισσότερο από κάθε άλλη

6966132

Αλέξης Τσίπρας: «Πώς θα λέγεται το νέο κόμμα» – Η λέξη που ακούστηκε περισσότερο από κάθε άλλη

Ο πρώην πρωθυπουργός ρώτησε τον κόσμο πώς θα λέγεται το νέο του κόμμα, με τις…

Οι Προτάσεις μας

Κοινό φάρμακο για το άσθμα μπορεί να βοηθά στην αντιμετώπιση επιθετικών μορφών καρκίνου

louis reed pwcKF7L4 no unsplash

Κοινό φάρμακο για το άσθμα μπορεί να βοηθά στην αντιμετώπιση επιθετικών μορφών καρκίνου

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για μια…

Το σχέδιο του ESF: Πώς η Ουάσιγκτον επιχειρεί να ελέγξει το Άμπου Ντάμπι

emirata

Το σχέδιο του ESF: Πώς η Ουάσιγκτον επιχειρεί να ελέγξει το Άμπου Ντάμπι

Το Άμπου Ντάμπι διαψεύδει κατηγορηματικά ότι χρειάζεται οικονομική «διάσωση», ξεμπροστιάζοντας την επικοινωνιακή μπλόφα των ΗΠΑ…

Σύνοδος Ινδίας–Σκανδιναβικών χωρών: Γιατί ο Μόντι στρέφεται προς τη Βόρεια Ευρώπη

AP26136641367740

Σύνοδος Ινδίας–Σκανδιναβικών χωρών: Γιατί ο Μόντι στρέφεται προς τη Βόρεια Ευρώπη

Η πρώτη Σύνοδος Ινδίας-Σκανδιναβικών Χωρών πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας το 2018 και η δεύτερη…

ΑΣΕΠ Εκπαιδευτικοί 2026: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 1ΓΕ και 2ΓΕ – Τι πρέπει να ξέρετε για τους νέους πίνακες κατάταξης

pexels kseniachernaya 8535598

ΑΣΕΠ Εκπαιδευτικοί 2026: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 1ΓΕ και 2ΓΕ – Τι πρέπει να ξέρετε για τους νέους πίνακες κατάταξης

Παράλληλα, ξεκίνησε η διαδικασία επικαιροποίησης στοιχείων και ανάρτησης δικαιολογητικών στο ΟΠΣΥΔ

Σχετικά με ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Μέρκελ ή Ντράγκι στα υπό εξέταση ονόματα για ευρωπαϊκή εκπροσώπηση σε συνομιλίες με Πούτιν

μέρκελ

ΕΕ: Μέρκελ ή Ντράγκι στα υπό εξέταση ονόματα για ευρωπαϊκή εκπροσώπηση σε συνομιλίες με Πούτιν

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν το ζήτημα σε προσεχή συνάντηση στην Κύπρο,…

Αιχμές κατά Τραμπ στο κοινό ανακοινωθέν Σι – Πούτιν: «Όχι στο νόμο της ζούγκλας και την αποικιοκρατία»

Πούτιν

Αιχμές κατά Τραμπ στο κοινό ανακοινωθέν Σι – Πούτιν: «Όχι στο νόμο της ζούγκλας και την αποικιοκρατία»

Όπως σημειώνεται στο κείμενο που δημοσιοποίησε το Κρεμλίνο στα ρωσικά, «η παγκόσμια κατάσταση γίνεται πιο…

Mango: Ποιος είναι ο Τζόναθαν Άντικ που ερευνάται για τον θάνατο του πατέρα του

mango

Mango: Ποιος είναι ο Τζόναθαν Άντικ που ερευνάται για τον θάνατο του πατέρα του

Ο 45χρονος επιχειρηματίας παρουσιάστηκε την Τρίτη ενώπιον δικαστηρίου έξω από τη Βαρκελώνη, προκειμένου να καταθέσει…