Newsroom

Newsroom

Hoax τα περί… πριγκιπισσών και βασιλόπουλων – Δείτε ποια είναι η πραγματικότητα

Μεγάλος ντόρος έγινε τις τελευταίες μέρες για τη δήθεν απαγόρευση της προσφώνησης των παιδιών ως «πριγκίπισσες» και «βασιλόπουλα» από τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.

575139901dc524ba0b8b4f57

Αν και ήταν μάλλον προφανές ότι επρόκειτο για χοντροκομμένη μπούρδα, πολλοί ήταν αυτοί που στα social media την… πάτησαν και πίστεψαν ότι όντως ο Νίκος Φίλης θέλει να τους απαγορεύσει να αποκαλούν τα παιδιά τους «πριγκίπισσες» και «βασιλόπουλα».

Φυσικά, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική, και την περιγράφει σε άρθρο του στο ellinikahoaxes.gr ο αρθρογράφος-ερευνητής Γιώργος Ζαβοδημητράκης:

«Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δύο pdf με τις προτάσεις της επιτροπής για τις αλλαγές στην παιδεία τα οποία αναγράφουν την επίμαχη πρόταση, το πρώτο στη σελίδα 92 και το δεύτερο στη σελίδα 108.

Η πρόταση της επιτροπής έχει ως εξής…

«Το παιδί καθενός είναι μοναδικό και ξεχωριστό για τον ίδιο. Ωστόσο, είναι ένα παιδί ανθρώπων όπως κάθε παιδί ανθρώπων: Διαφορετικό αλλά ίσο με τα άλλα, και όχι πριγκίπισσα ή βασιλόπουλο.»

Από την πρόταση καταλαβαίνουμε ότι η είδηση της απαγόρευσης της προσφώνησης των παιδιών ως πριγκίπισσες ή βασιλόπουλα δεν έχει καμία υπόσταση. Μπορείτε να προσφωνείτε τα παιδιά όπως επιθυμείτε, κανείς δεν το απαγορεύει.

Κάποιοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι η είδηση δεν είναι hoax για να ασχοληθούμε καθώς εμπεριέχει και πολιτική και είναι θέμα δημοσιογραφικής ερμηνείας, εδώ ξεκαθαρίζω ότι το πολιτικό σκέλος δεν μας αφορά και μένουμε καθαρά στους ισχυρισμούς του άρθρου, σε καμία περίπτωση δεν παίρνουμε πολιτική θέση υπέρ η κατά των μεταρρυθμίσεων. Η διάσταση όμως του θέματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο ήταν τέτοια που εκτόξευσε το συγκεκριμένο θέμα στην σφαίρα του hoax».