Newsroom

Newsroom

Ημιαυτόνομο drone κερδίζει το βραβείο καινοτομίας της Ε.Ε (εικόνες-video)

Με αυτή την τεχνολογία,οι επικίνδυνες βιομηχανικές επιθεωρήσεις μπορούν να γίνουν ασφαλέστερες και πιο οικονομικά αποδοτικές

5a2542f01dc524567c8b47ac

Ισπανοί επιστήμονες στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος σχεδίασαν ένα drone για ασφαλέστερες και πιο οικονομικές βιομηχανικές επιθεωρήσεις κερδίζοντας το βραβείο καινοτομίας «Innovation Radar» της Ε.Ε. Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο drone μοναδικό στο είδος του είναι ο ευαίσθητος τηλεσκοπικός του βραχίονας. Σχεδιασμένο από το Κέντρο Προηγμένων Αεροναυπηγικών Τεχνολογιών (CATEC) στη Σεβίλλη, το το ημιαυτόνομο drone μπορεί να σηκώσει τα όργανα και να τα πιέσει πάνω σε δομές με τον σωστό τρόπο για να ελέγξει την ακεραιότητα τους. 

  «Με αυτά τα υπερηχητικά όργανα μπορούμε να μετρήσουμε το πάχος του σωλήνα»,λέει ο Μιγκέλ Ανχελ Τρουζίγιο μηχανικός του Κέντρου CATEC. «Μπορούμε επίσης να ανιχνεύσουμε διάφορα είδη ελαττωμάτων ή διάβρωσης. Αυτοί οι αισθητήρες πρέπει να παραμείνουν σε επαφή με τον σωλήνα για να μας παράσχουμε αυτού του είδους τις πληροφορίες».

Στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος με τίτλο AEROARMS, η τεχνολογία αυτή στοχεύει την αγορά. Μέχρι τώρα αμέτρητοι αγωγοί στις βιομηχανική εγκαταστάσεις, ιδίως στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, πρέπει να ελέγχονται χειροκίνητα. Είναι μια αργή, δαπανηρή και επικίνδυνη δουλειά.

Aníbal Ollero, AEROARMS project coordinator; Professor of robotics, University of Sevilla; Scientific advisor, CATEC

«Αυτό το drone θα επιτρέψει την εκτέλεση αυτών των καθηκόντων με χαμηλότερο κόστος, εξοικονομώντας σε ένα τυπικό διυλιστήριο 700.000 € ετησίως», λέει ο Ανιμπαλ Ολέρο,συντονιστής του προγράμματος,καθηγητής Ρομποτικής του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης,σύμβουλος του CATEC.« Οι επιθεωρήσεις θα διεξάγονται 10 φορές ταχύτερα και χωρίς εργατικά ατυχήματα που έχουν σχέση με το ύψος».

Το πρότζεκτ αυτό επιλέχθηκε μεταξύ των 20 φιναλίστ του φετινού βραβείου καινοτομίας Innovation Radar – μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον εντοπισμό καινοτομιών που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ με υψηλό δυναμικό αγοράς. Στην τελική φάση στη Βουδαπέστη, και οι 20 ομάδες υπέβαλαν τα σχέδιά τους στην ομάδα εμπειρογνωμόνων.

«Είναι πολύ σημαντικό οι φορολογούμενοι να γνωρίζουν ότι τα χρήματά τους είναι παραγωγικά, οδηγούν στην καινοτομία και σε προϊόντα»,τονίζει η Λίντα Κουρουτζέντο Στενεμπεργκ, διευθύντρια πολιτικής στρατηγικής της DG CNECT. «Είναι ένα πράγμα να έχουμε μια λαμπρή ιδέα στο εργαστήριο, αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε είναι άλλο πράγμα να την προωθήσουμε ώστε να μπορεί να εισέλθει στην αγορά. Αυτόν τον συνδυασμό ψάχνουμε για το συγκεκριμένο βραβείο».

«Ήταν πειστικοί ,επισημαίνει η Τερέζα Κούνχα μέλος της κριτικής επιτροπής του βραβείου Innovation Radar. «Δεν επικεντρωθήκαμε στο γεγονός ότι ήταν ένα drone – εστιάσαμε στο γεγονός ότι απαντούσε σε μια ανάγκη της αγοράς. Μπόρεσαν να αποδείξουν ότι θα μπορούσαν να γλιτώσουν χρήματα, να σώσουν ζωές και να το κάνουν ταχύτερα.Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο τελικά τους επιλέξαμε για το βραβείο».

Όπως τονίζει ο καθηγητής Ανιμπαλ Ολέρο: « Η αγορά είναι πολύ μεγάλη: μόνο στην Ευρώπη είναι 600 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος και ο αριθμός των ατυχημάτων είναι της τάξεως των 5000».

Πηγή: euronews

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…