Newsroom

Newsroom

"Ξήλωσαν" τον πρωθυπουργό του Πακιστάν λόγω εμπλοκής του στην υπόθεση των Panama Papers

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν έκρινε σήμερα «ακατάλληλο» τον πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ και διέταξε την αποπομπή του από τον θώκο έπειτα από μία υπόθεση διαφθοράς.

597afb101dc52433258b46a2

«Κρίνεται ακατάλληλος για τη θέση του βουλευτή του κοινοβουλίου και ως εκ τούτου σταματά να κατέχει τον θώκο του πρωθυπουργού», δήλωσε στο δικαστήριο ο δικαστής Ετζάζ Αφζάλ Χαν.

Το δικαστήριο έδωσε επίσης εντολή στην αρχή κατά της διαφθοράς να ξεκινήσει νέα έρευνα σχετικά με τις υποψίες που βαραίνουν τον Σαρίφ.

Το δικαστήριο πήρε την απόφαση αυτή στη βάση των εργασιών μιας επιτροπής έρευνας που συνεστήθη με την αποκάλυψη του σκανδάλου στα Panama Papers πέρυσι.

Η ερευνητική επιτροπή, που αποτελείτο από πολίτες και στρατιωτικούς, διαπίστωσε στην έκθεσή της ότι υπήρχε «σημαντική ασυμφωνία» ανάμεσα στα εισοδήματα της οικογένειας Σαρίφ και στον τρόπο ζωής της.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να απέκρυψε την αλήθεια για τις εταιρίες και τα ακίνητα που κατείχαν μέσω υπεράκτιων εταιριών συμμετοχής τα παιδιά του, κατηγορία την οποία αρνούνται σθεναρά.

Υπό έρευνα είναι τρία από τα τέσσερα παιδιά του, οι γιοι του Χασάν και Χουσεΐν και η κόρη του Μαριάμ Ναουάζ, που εμφανίζεται ως διάδοχός του στην πολιτική σε μία από τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης είναι η αγορά πολυτελών διαμερισμάτων στο Λονδίνο, τις οποίες κατέχει η οικογένεια Σαρίφ μέσω υπεράκτιων εταιριών τις οποίες διαχειρίζεται το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca στον Παναμά.

Το σκάνδαλο ξέσπασε πέρυσι, όταν η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) έδωσε στη δημοσιότητα κάπου 11,5 εκατομμύρια μυστικά έγγραφα που προέρχονταν από το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca, τα Panama Papers.

Είναι η δεύτερη φορά που ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός αποπέμπεται με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η πρώτη ήταν το 2012, όταν είχε καταδικάσει τον τότε πρωθυπουργό, Ραζά Γκιλάνι, για προσβολή της δικαιοσύνης επειδή είχε αρνηθεί να ανοίξει ξανά μια έρευνα για διαφθορά σε βάρος του τότε προέδρου, Ασίφ Ζαρντάρι.

Αλλά και για τον Σαρίφ είναι η τρίτη φορά που συντομεύεται η θητεία του ως πρωθυπουργού. Είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση λόγω κατηγοριών για διαφθορά το 1993. Η δεύτερη θητεία του στον θώκο, που είχε ξεκινήσει το 1997, διακόπηκε το 1999 με στρατιωτικό πραξικόπημα το οποίο οδήγησε τον Σαρίφ σε εξορία πολλών χρόνων στη Σαουδική Αραβία, προτού επανέλθει για να κερδίσει μια ηχηρή νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2013.

Το κυβερνών κόμμα PML-N, το οποίο διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αναμένεται τώρα να διορίσει νέο πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο PTV, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε επίσης να αποπέμψει τον υπουργό Οικονομικών Ισάκ Νταρ εξαιτίας της ίδιας υπόθεσης.

Ο Νταρ, που ήταν πρώην λογιστής του Σαρίφ, υπέβαλε έγγραφα στο δικαστήριο σχετικά με το πώς η οικογένεια του Σαρίφ απέκτησε την περιουσία της, περιλαμβανομένου και ενός χαρτοφυλακίου ακριβών ακινήτων στο Λονδίνο.

Ο Νταρ θεωρείται ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στο υπουργικό συμβούλιο του Σαρίφ και του πιστώνεται ότι έφερε την οικονομία σε πιο ασφαλείς βάσεις έπειτα από μια κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών το 2013.

Κρήτη: Οικοδόμος έσωσε τη ζωή δυο εργαζομένων από όχημα που πήρε φωτιά και η εταιρεία του έκανε μήνυση (video)

Καταγραφή 25

Κρήτη: Οικοδόμος έσωσε τη ζωή δυο εργαζομένων από όχημα που πήρε φωτιά και η εταιρεία του έκανε μήνυση (video)

Τον μπελά του βρήκε ένας οικοδόμος από την Κρήτη ο οποίος έσωσε τη ζωή 2…

Πετρούπολη: Απίστευτο ξύλο μεταξύ κατοίκων – Πλακώθηκαν για δομή ασυνόδευτων ανηλίκων (vid)

Πετρούπολη

Πετρούπολη: Απίστευτο ξύλο μεταξύ κατοίκων – Πλακώθηκαν για δομή ασυνόδευτων ανηλίκων (vid)

Υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των κατοίκων στην Πετρούπολη με αποτέλεσμα να πιαστούν στα χέρια μεταξύ τους

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Σκληρή απάντηση σε Ολλανδό ερευνητή που προβλέπει μεγάλο σεισμό στα Δωδεκάνησα – «Είναι ερασιτέχνης»

InCollage 20240723 140629828

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Σκληρή απάντηση σε Ολλανδό ερευνητή που προβλέπει μεγάλο σεισμό στα Δωδεκάνησα – «Είναι ερασιτέχνης»

«Βγαίνει στο διαδίκτυο και γράφει ό,τι θέλει», τονίζει ο σεισμολόγος, Γ. Παπαδόπουλος

Καύσωνας τέλος: Έρχεται πολικός αεροχείμαρρος αλλά δεν είναι αυτό που φαίνεται – Η πρόγνωση Τσατραφύλλια

καιρός αεροχείμαρρος

Καύσωνας τέλος: Έρχεται πολικός αεροχείμαρρος αλλά δεν είναι αυτό που φαίνεται – Η πρόγνωση Τσατραφύλλια

Πτώση της θεοκρασίας θα έχουμε τις επόμενες ημέρες, με τον καύσωνα όμως να επιστρέφει δυναμικά…