Newsroom

Newsroom

Ηλίας Ηλιού: 33 χρόνια από το θάνατο του

Τι απομένει στην εποχή μας από την κληρονομιά του Ηλία Ηλιού, του εμβληματικού πολιτικού που λάμπρυνε με την παρουσία του το ελληνικό Κοινοβούλιο, του κορυφαίου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Αριστεράς που επιχείρησε με την δράση και την πολιτική του να επαναφέρει την Ελλάδα στον δρόμο της ομαλότητας τα ταραγμένα μεταπολεμικά χρόνια;

5a68f7ac1dc524ff318b45ae

Τη μνήμη του ευπατρίδη της ελληνικής πολιτικής ζωής τίμησε σήμερα το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε με θέμα «Μνήμη Ηλία Ηλιού, 33 χρόνια από το θάνατό του».

Πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της πρόσφατης κυκλοφορίας της πολιτικής βιογραφίας του Ηλία Ηλιού από τις εκδόσεις του Ιδρύματος. Συγγραφέας του τόμου είναι ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Μέσα στην πρόσφατη παρατεταμένη κρίση στη χώρα μας και τις αγοραίες παγκοσμιοποιημένες απόψεις της εποχής μας» είπε χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. «Έχει μεγάλη σημασία να νοηματοδοτηθούν εκ νέου σήμερα οι κοινωνικές και πολιτικές αξίες: Το πνεύμα της αντίστασης, η προσήλωση στη δημοκρατική ομαλότητα, η αντοχή μπροστά στις δυσκολίες με δύναμη την προσωπική αξιοπρέπεια, η τήρηση κανόνων και θεσμικής συμπεριφοράς στη σκληρή μάχη των ιδεών στον αντίποδα των διχαστικών κηρυγμάτων, η οικουμενική ματιά και η διεθνής αλληλεγγύη απέναντι στις κραυγές του εθνικού απομονωτισμού και της διαχρονικής πατριδοκαπηλίας που είναι μια από τις επαχθέστερες μορφές λαϊκισμού».

Το ιδιαίτερο αποτύπωμα του Ηλία Ηλιού υπήρξε αδρό, διακριτό, βαθιά ανθρώπινο, στην πρωτοπορία των κοινωνικών αγώνων και των αριστερών αναζητήσεων για χρόνια πολλά, ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής και επεσήμανε την πνευματική, πολιτιστική συμβολή του Ηλία Ηλιού, καθώς και τη συστηματική ενασχόλησή του με τα ζητήματα της οικονομικής ανασυγκρότησης, αλλά και της συνταγματικής θωράκισης της χώρας, με κορυφαίες αγορεύσεις στο Κοινοβούλιο, που για χρόνια εναλλάσσονταν με εξίσου κορυφαίες αγορεύσεις στα δικαστήρια για την υπεράσπιση κυνηγημένων της Αριστεράς που διώκονταν μαζικά με το Ν. 375 και το Ν. 509.

«Επειδή μερικές φορές ξεχνιόμαστε» είπε με έμφαση ο Νίκος Βούτσης «είναι καλό να γνωρίζουμε και να γνωρίσουνε και οι νεότεροι, ότι στην ΕΔΑ, ακόμα και όταν με την ψήφο του λαού αναγορεύτηκε Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν της αναγνωρίστηκε καμία κοινοβουλευτική προνομία. Ότι οι διώξεις για χρόνια δεν αφορούσαν μόνο τους επώνυμους και τα ηγετικά στελέχη, αλλά εκατομμύρια πολιτών μέσω του μηχανισμού των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων. Ότι πολλαπλές απαγορεύσεις οδηγούσαν σε πολίτες β΄ και γ΄ κατηγορίας. Ότι η ‘‘εθνικοφροσύνη” υπήρξε για δεκαετίες το όχημα ενός οδυνηρού εθνικού διχασμού».

Καταλήγοντας ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι «μέσα σ’ αυτήν τη μακρόχρονη φάση, η κραυγή του Ηλιού ‘‘θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα” και η προσπάθεια για την αξιοποίηση κάθε ρωγμής, για να ριζώσουν και να βλαστήσουν δημοκρατικά και ελεύθερα κύτταρα μέσα στην κοινωνία και την πολιτική ζωή της χώρας, ήταν πραγματικά επί της ουσίας επαναστατική. Εξέφραζε το πνεύμα των καλύτερων παραδόσεων της Κομμουνιστικής και της ευρύτερης Αριστερής συλλογικότητας, μέσω των φορέων της, νόμιμων και παράνομων, στην οποία από το ’45 κι ύστερα ο Ηλιού ηγετικά συμμετείχε και την οποία άξια εκπροσώπησε στη Βουλή».

Με συγκίνηση ο Μανώλης Γλέζος πήρε τον λόγο χαιρετίζοντας την εκδήλωση: « Όσα είχα να πω για τον Ηλία Ηλιού τα έχω πει στον επικήδειο που εξεφώνησα στην κηδεία του, το 1985. Το καινούργιο που έχω να καταθέσω είναι ότι τέτοια κοσμοσυρροή σε εκδήλωση όπως η αποψινή δεν έχω ξανασυναντήσει. Ήρθατε επειδή θέλετε να πιαστείτε από την ιστορία του τόπου μας , την ιστορία μας όπως την εξέφρασε στη μεγάλη πορεία του ο Ηλιού, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τους καινούργιους κινδύνους της χώρας. Ήρθατε για να πιαστείτε από τον Ηλία ο οποίος διάβηκε την Ιστορία δημιουργώντας Ιστορία»

Τον τόμο της βιογραφίας του Ηλία Ηλιού παρουσίασαν οομότιμος καθηγητής κοινωνιολογίας Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, η πολιτική επιστήμονας Κατερίνα Λαμπρινού, η ιστορικός Ιωάννα Παπαθανασίου και ο Ηλίας Νικολακόπουλος.

Παραβρέθηκαν επίσης οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Δημήτριος Σιούφας και Φίλιππος Πετσάλνικος, ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κώστας Τσιάρας, βουλευτές, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Κώστας Αθανασίου, ο ειδικός γραμματέας της Βουλής Κωνσταντίνος Βασιλάκης, πανεπιστημιακοί καθηγητές και πλήθος κόσμου.

Μεγάλες οι πιθανότητες πυρκαγιάς αύριο Τετάρτη 19 Ιουνίου – Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο

6249844

Μεγάλες οι πιθανότητες πυρκαγιάς αύριο Τετάρτη 19 Ιουνίου – Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο

Παράλληλα το Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνει έκκληση στους πολίτες

Απάντηση Σαράκη στη διαγραφή του από την Ελληνική Λύση: «Ο καθένας μας κρίνεται και αξιολογείται»

velopoulos sarakis 1020.jpg

Απάντηση Σαράκη στη διαγραφή του από την Ελληνική Λύση: «Ο καθένας μας κρίνεται και αξιολογείται»

Η απάντηση του Παύλου Σαράκη στην ανακοίνωση του κόμματος για τη διαγραφή του, όπου γινόταν…

Pisa: Κακή επίδοση από τους Έλληνες μαθητές στη “Δημιουργική Σκέψη” – Δείτε τη θέση που κατέλαβαν

pexels max fischer 5212344

Pisa: Κακή επίδοση από τους Έλληνες μαθητές στη “Δημιουργική Σκέψη” – Δείτε τη θέση που κατέλαβαν

Μάλιστα μετά απ' αυτή την επίδοση θα παρθούν μέτρα για την προαγωγή της Δημιουργικής Σκέψης

Ακρίτα: «Για την καριέρα του Λύτρα ανησυχώ» – Ζητά παρέμβαση Star, ΕΣΗΕΑ και ΕΣΡ για τις δηλώσεις Κουτσελίνη

Ακρίτα

Ακρίτα: «Για την καριέρα του Λύτρα ανησυχώ» – Ζητά παρέμβαση Star, ΕΣΗΕΑ και ΕΣΡ για τις δηλώσεις Κουτσελίνη

Η Έλενα Ακρίτα ζητά την παρέμβαση τόσο της ΕΣΗΕΑ όσο και του ΕΣΡ για τα…

Η δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο Ινστιτούτο Τσίπρα: Το 83% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θέλει σύγκλιση Κεντροαριστεράς

δημοσκόπηση ινστιτούτο Τσίπρα

Η δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο Ινστιτούτο Τσίπρα: Το 83% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θέλει σύγκλιση Κεντροαριστεράς

Θετική ανταπόκριση σε ένα ενιαίο σχήμα στην Κεντροαριστερά δείχνει και το 75% των ψηφοφόρων του…