Ηλεκτρονικά πλέον η αίτηση συνταξιοδότησης – Εντός τριμήνου η απονομή της

Σημαντικές αλλαγές ανακοινώθηκαν κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του ΕΦΚΑ από την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, και τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο. Πλέον, η αίτηση συνταξιοδότησης θα γίνεται ηλεκτρονικά και η απονομή της σύνταξης θα ξεκινά τρεις μήνες μετά την υποβολή της αίτησης.

586bbd381dc524864e8b4b41

«Οι δυσκολίες δεν είναι ανυπέρβλητες» υποστήριξε η κ. Αχτσιόγλου κατά την παρουσίαση του ΕΦΚΑ, προσθέτοντας ότι τα χρήματα από τα πρόστιμα παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας θα κατευθύνονται από εδώ και στο εξής απευθείας στη στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η υπουργός, μέχρι τον Οκτώβρη του 2017 θα εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, ενώ από to τέλος του 2017 και μετά η απονομή της σύνταξης θα γίνεται εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης. H υπουργός επισήμανε πως από αυτό το μήνα να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις στο νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και μάλιστα με δυνατότητα μερικής καταβολής των εισφορών.

Επίσης, η Έφη Αχτσιόγλου σχολίασε αναφορικά με το μείζον ζήτημα της ανεργίας ότι «η μείωσή της είναι η πρώτη απάντηση στην καταστροφολογία», αποσαφηνίζοντας ταυτόχρονα πως «δεν μπορούμε ακόμη να πανηγυρίζουμε» καθώς η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Από την πλευρά του, ο Τάσος Πετρόπουλος τόνισε πως το υπουργείο έκανε μέσα σε πέντε μήνες όσα θα έπρεπε να έχουν γίνει μέσα σε πέντε χρόνια. «Στη νέα ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, η οποία λειτουργεί από σήμερα, πριν τις 16 Ιανουαρίου θα έχουν μεταφερθεί όλες οι εφαρμογές της κοινωνικής ασφάλισης στο νέο site» είπε, ανακοινώνοντας πως η αίτηση για τη συνταξιοδότηση θα υποβάλλεται πλέον ηλεκτρονικά, ενώ θα λειτουργεί νέος τετραψήφιος αριθμός πληροφόρησης πολιτών, το 1555.

«Η εισφοροδιαφυγή είναι το μεγάλο θέμα. Οργανώνουμε τα ΠΕΚΑ, τα 11 περιφερειακά κέντρα ασφάλισης έναντι τριών τα οποία υπήρχαν μέχρι σήμερα, με κεντρικό στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Θα στελεχωθούν με περίπου 1.000 από τους συνολικά 8.500 εργαζόμενους που σήμερα απασχολούνται στα Ταμεία κύριας ασφάλισης που εντάσσονται πλέον στον Ε.Φ.Κ.Α.» σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος.

Διοικητής του ΕΦΚΑ ορίστηκε ο μέχρι πρότινος διοικητής του Ο.Γ.Α. Αθανάσιος Μπακαλέξης, ο οποίος ανέφερε ότι μπαίνει τέλος στη γραφειοκρατία μέσω των υπηρεσιών ποιότητας που θα προσφέρονται πλέον στους πολίτες, λόγω του εκσυγχρονισμού του συστήματος από το πέρασμα στην ηλεκτρονική εποχή. «Είμαστε αποφασισμένοι να μην πηγαίνει ούτε ένα ευρώ χαμένο» επισήμανε και κατέληξε λέγοντας πως δημιουργείται μέσω του ΕΦΚΑ ένα σταθερό και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.

«Ποδαρικό με νέα ψέματα από την κυρία Αχτσιόγλου!»

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής Τομεάρχης, Νότης Μηταράκης, σχολίασαν τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του ΕΦΚΑ ως «ποδαρικό με νέα ψέματα». 

Ολόκληρη η δήλωση:

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε η νέα χρονιά για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, καθώς επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις μας και καταρρέουν οι ψεύτικες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Για μια ακόμη φορά, η διάδοχος του κ. Κατρούγκαλου επιχείρησε, στη γραμμή που χάραξε ο προκάτοχός της, με ψέματα και υποσχέσεις, να κρύψει την σκληρή πραγματικότητα, που επιφυλάσσει ο Νόμος 4387/2016 για συνταξιούχους και εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα:

1. Με την εφαρμογή του Νόμου 4387/2016, που ξεκίνησε στις 12.5.2016, όλες οι νέες συντάξεις, που θα εκδοθούν από τότε και μετά, θα είναι μεσοσταθμικά κατά 25% μικρότερες από ό,τι ίσχυε μέχρι τότε. Ουσιαστικά, δημιουργεί συνταξιούχους δυο ταχυτήτων, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλει τις μεγαλύτερες μειώσεις που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στην απονομή των συντάξεων. Εφεξής, συντάξεις στα 1.000 ευρώ θα είναι πλέον σπάνιες.

Εκτός, όμως, από τις μειώσεις των συντελεστών αναπλήρωσης, προβλέπεται και ένας επιπλέον κρυμμένος “κόφτης”: ο μηχανισμός προσαρμογής των αποδοχών με βάση την ετήσια μεταβολή των μισθών που ανακοινώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ. Πρόκειται για μηχανισμό, που – με βάση τα ήδη δημοσιευμένα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ – θα επιφέρει μια οριζόντια περικοπή της τάξης του 10% στο ανταποδοτικό τμήμα των συντάξεων.

2. Από την 1 Ιανουαρίου χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη χειρότερη “εισφοροκαταιγίδα”. Οι επιπτώσεις θα είναι εξοντωτικές, καθώς με την επιβολή εισφορών από 26,95% έως 37% “σκοτώνουν“ την ελπίδα και το όνειρο κάθε Έλληνα για δημιουργία. Και, ταυτόχρονα, εξισώνει στη φτώχεια όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αποτελώντας αντικίνητρο για όσους θέλουν να δουλέψουν και να πετύχουν.

Δυστυχώς, το βαρύ τίμημα του λαϊκισμού και της εξαπάτησης το πληρώνουν σήμερα εργαζόμενοι και συνταξιούχοι!

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριακός Μητσοτάκης έχουν εναλλακτική πολιτική. Κίνητρα για ενίσχυση της δημιουργικότητας, μείωση της φορολογίας, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων στη χώρα. Έτσι ώστε να δημιουργούνται κάθε χρόνο χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».

Δημητρακόπουλος για Καλλιάνο: «Ο γιατρός έχει δεχθεί απειλές από τον βουλευτή ότι θα τελειώσει την καριέρα του» (video)

dimitrakopoulos

Δημητρακόπουλος για Καλλιάνο: «Ο γιατρός έχει δεχθεί απειλές από τον βουλευτή ότι θα τελειώσει την καριέρα του» (video)

Τι είπε ο δικηγόρος του γιατρού του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου σχετικά με τις καταγγελίες…

Λιόλιου: Αδειάζει τον Ψινάκη με ανάρτησή της – «Λυπάμαι και επιφυλάσσομαι για την συμπεριφορά του»

InCollage 20240429 084149256

Λιόλιου: Αδειάζει τον Ψινάκη με ανάρτησή της – «Λυπάμαι και επιφυλάσσομαι για την συμπεριφορά του»

«Πριν από δύο χρόνια ο κύριος Ψινάκης φέρθηκε απρεπώς εναντίον του προσώπου και της αξιοπρέπειάς…

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Βία

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Τον απόλυτο εφιάλτη ζούσε μια 40χρονη γυναίκα, δίπλα στον 42χρονο σύντροφό της, για τρία ολόκληρα…